Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Παπαδημούλης: Οι προτάσεις του Συμβουλίου για τη Συνοχή προωθούν επιπλέον περικοπές στις ήδη απαράδεκτες περικοπές της Κομισιόν (Video)

Ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή REGI του Ευρωκοινοβουλίου για τις προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έλαβε τον λόγο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων με τον Marko Pavić, Yπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου».

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κροατίας, Μάρκο Πάβιτς, που εκπροσώπησε το Συμβούλιο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Καλώς ορίσατε κε Πάβιτς στην Επιτροπή μας.

Επί σχεδόν 2 χρόνια από τη μέρα που η Κομισιόν  παρουσίασε την πρότασή της για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το Συμβούλιο λειτουργεί ως ένα μεγάλο φρένο. Στο Ευρωκοινοβούλιο συζητήσαμε το θέμα, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, κάναμε βελτιώσεις στην πρόταση της Κομισιόν. Το Συμβούλιο όμως, επί ενάμισι χρόνο δεν κατέθεσε καμία πρόταση. Και στο τέλος, το Δεκέμβριο, η Φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια πρόταση, η οποία όμως είναι απογοητευτική. Την οποία, επιπλέον, κανείς δεν υποστηρίζει, ούτε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε στην Κομισιόν.

Ειδικά δε, για τη Συνοχή, προωθεί περικοπές στις ήδη απαράδεκτες περικοπές που κάνει η Κομισιόν.

Επομένως το ερώτημα που σας θέτω είναι: Έχετε την πρόθεση ως Κροατική προεδρία, να πάρετε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΠΔΠ, να καταθέσετε μια πρόταση για συμβιβασμό που να είναι πιο κοντά στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου – ιδιαίτερα στα θέματα της Συνοχής και της Περιφερειακής Πολιτικής;
Ή η Κροατική προεδρία του Συμβουλίου θα είναι απλώς μια “προεδρία-transit”, που δεν θα κάνει τίποτα γι’ αυτό το θέμα και  θα το αφήσει στους Γερμανούς;

Το ερώτημα είναι απλό: έχετε φιλοδοξία αυτό το θέμα να κλείσει επί Κροατικής προεδρίας; Αν θέλετε να γίνει, που θα είναι πολύ καλό και για την Κροατία και για την ενωμένη Ευρώπη, θα πρέπει να καταθέσετε κάτι που να είναι πιο φιλόδοξο και πιο απαιτητικό και να πλησιάζει προς αυτά που ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συν-νομοθέτης.

Οι εποχές που το Ευρωκοινοβούλιο δεχόταν με το πιστόλι στον κρόταφο απαράδεκτες προτάσεις έχει τελειώσει. Γιατί τα ωραία λόγια -μια Ευρώπη ισχυρή, ενωμένη, που να προστατεύει- αν δεν μετατρέπονται σε πολιτικές και δεσμευτικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις γραμμές του προϋπολογισμού, παραμένουν λόγια.

Και οι πολίτες θέλουν έργα, όχι λόγια».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Κατώτεροι των περιστάσεων»; Μην είμαστε αθώοι

Ίσως έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσει η Αριστερά μας τη ρητορική του τύπου «η Ευρώπη κατώτερη των περιστάσεων». Είναι απίθανο, μετά από τόσο καυγά, η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται τις περιστάσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις