Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
"Η ελληνική διπλωματία έχει λόγο", αλλά... απουσιάζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η ελληνική διπλωματία έχει λόγο", αλλά... απουσιάζει

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την απουσία της ελληνικής πλευράς στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου επιδιώκουν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε ότι “η ελληνική διπλωματία έχει λόγο και έχει αποκτήσει ευρύτατα ερείσματα”!

“Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να είναι ένας από τους μακροχρόνιους στόχους της Ελλάδας” επέμεινε η Ντόρα Μπακογιάννη σε αντιδιαστολή με τη σκληρή δεξιά γραμμή του Αντώνη Σαμαρά περί “εκ των προτέρων συνθηκολόγησης της Ελλάδας όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες”!

Ο Στέλιος Πέτσας (ΣΚΑΙ) εστίασε στα “δύο θετικά στοιχεία” της προχθεσινής διάσκεψης αναφερόμενος “στην επιμονή όλων των συμμετεχόντων σε πολιτική λύση στη Λιβύη και, δεύτερον, την επιμονή τους στο εμπάργκο όπλων. Αυτά τα στοιχεία ελπίζουμε να βρουν το βηματισμό τους”. Αναφορικά με τις επιτροπές που προαναγγέλθηκαν -στις οποίες θα συμμετέχουν και χώρες που δεν ήταν στη διάσκεψη- δήλωσε ότι “είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε όλες τις λεπτομέρειες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική για τη μη συμμετοχή της κυβέρνησης στη διεθνή πρωτοβουλία, περιορίστηκε να πει ότι “εμείς έχουμε κάνει όλες τις προεργασίες που χρειάζεται. Εκφράσαμε τη δυσφορία μας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στην επικοινωνία που είχε η κυρία Μέρκελ με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, για το γεγονός ότι δεν προσκληθήκαμε στη διάσκεψη. Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι τι θα κάνουμε. Είναι να έχουμε τη φωνή που απαιτείται για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και να βοηθάμε την Ευρώπη να βρει τον βηματισμό της”.

Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Στ. Πέτσας επεδίωξε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου λέγοντας ότι “ενοχλήθηκε προφανέστατα ο Τούρκος Πρόεδρος από το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ εδώ, αμέσως πριν πάει στη διάσκεψη του Βερολίνου. Ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα με τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή. Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ΣΚΑΙ) σχολίασε ότι «ο θυμός και η ένταση του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική του δεν πάνε όπως θα ήθελε» αξιολογώντας ως “θετικό το ότι ο Χαφτάρ ορίζεται ως βασικός συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις”.

Απάντηση Ντ, Μπακογιάννη σε Σαμαρά

Τη διαπίστωση ότι «τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συμφωνούν σε αυτή τη γραμμή (σ.σ.: προσφυγή στη Χάγη)» προέταξε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη (ΕΡΤ), “πράγμα” που «για την Ελλάδα είναι κέρδος”. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι “είναι υγιές για τη δημοκρατία μας να υπάρχει κριτική. Αλλά στα κρίσιμα θέματα χρειαζόμαστε ενότητα και αποφασιστικότητα».

Επεσήμανε δε ότι “ο διάλογος δεν μας επιβάλλεται», αλλά «είναι υπέρ των συμφερόντων μας να υπάρχει επικοινωνία, και μάλιστα ουσιαστική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη λογική της Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη ("Δημοκρατία", άρθρο "Μία βραδιά 'δίπλα' στον πρωθυπουργό") ότι "η Χάγη πλέον δεν είναι δική μου επιλογή, είναι στρατηγική επιλογή, στην οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα" απαντώντας στις αιχμές Σαμαρά περί... προδοσίας, καθώς, όπως δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός (“Φιλελεύθερος”), “έτσι δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL