Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΥΠΕΞ για τη εξαγγελία νέας τουρκικής γεώτρηση στην Κύπρο: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΕΞ για τη εξαγγελία νέας τουρκικής γεώτρηση στην Κύπρο: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Την απερίφραστη καταδίκη του για την ανακοίνωση παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου πως οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Επισημαίνει πως δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες και σημειώνει περαιτέρω πως εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

Στην έντονη της καταδίκη της τουρκικής εξαγγελίας για έναρξη γεωτρήσεων σε τεμάχιο της νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Κυριακής η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως κράτος-πειρατή, που εξακολουθεί να περιφρονεί προκλητικά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας- και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών.

Αναφερόμενη στις τουρκικές προθέσεις για αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ στην νότια ΑΟΖ της Κύπρου, η κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγω για μια προδήλως παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αγνοεί τις διεθνείς συμφωνίες που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Πρέπει να σημειωθεί πως η τουρκική εξαγγελία για νέα γεώτρηση αφορά, για πρώτη φορά, τεμάχιο στα νότια της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 ναυτικών μιλίων από την νοτιότερη πόλη της χώρας, τη Λεμεσό.

Μέχρι τον Μάιο το Γιαβούζ κοντά στη Λεμεσό

Σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί εξαγγέλθηκαν προχθές από τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ, η Τουρκία προτίθεται να στείλει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ μέχρι τις 24 Μαΐου στο τεμάχιο 8 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για θαλάσσιο τεμάχιο, τα δικαιώματα του οποίου έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI – Total, η οποία μάλιστα προγραμματίζει γεώτρηση ή γεωτρήσεις εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα πρόκειται μάλιστα για την πρώτη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία θα συγκεντρώνει πιθανότητες για εντοπισμό κοιτάσματος υδρογονανθράκων, αφού στόχοι εντός του οικοπέδου 8 κρίθηκαν "υποσχόμενοι" από την ιταλογαλλική κοινοπραξία.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL