Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Μετά την ανακοίνωση προεδρικής υποψηφιότητας... λύθηκαν τα χέρια του Α. Σαμαρά: / "Εκ των προτέρων συνθηκολόγηση" η προσφυγή στη Χάγη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά την ανακοίνωση προεδρικής υποψηφιότητας... λύθηκαν τα χέρια του Α. Σαμαρά: / "Εκ των προτέρων συνθηκολόγηση" η προσφυγή στη Χάγη

Σκληρή δεξιά γραμμή, που "φωτογραφίζει" προδοτική στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής έντασης, επιστρατεύει ο Αντώνης Σαμαράς σε σημερινή συνέντευξή του στον "Σαββατιάτικο Φιλελεύθερο".

Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει δε (μετά το συνέδριο της Ν.Δ.) τις αιχμές προς το Μαξίμου για τις "αγκυλώσεις" στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ επιβεβαιώνει ότι "λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ" δεν θα παραστεί στη Βουλή για την ψηφοφορία ανάδειξης της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ΠτΔ (δες αναλυτικά σελ. 10), την οποία με επιστολή του στον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. δηλώνει ότι θα υπερψήφιζε.

"Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε ‘συνυποσχετικό’ που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο" ισχυρίζεται ο πρώην πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως "αν δεν μπορούμε να τα βρούμε (σ.σ.: με την Τουρκία), τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο".

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε δε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν "καλό είναι να γνωρίζει ότι απέναντί του θα βρει μιαν ενωμένη Ελλάδα και μιαν αποφασισμένη Ελλάδα. Φτάνει εμείς από την πλευρά μας να δείξουμε ό,τι σας ανέφερα πριν: αξιοπιστία και αποφασιστικότητα!".

Ο πρώην πρωθυπουργός, στρέφοντας το βλέμμα προς το Μαξίμου, σημείωσε για το προσφυγικό: "Δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους".

Πλειοδοτώντας δε σε ακροδεξιό λαϊκισμό ισχυρίστηκε ότι "στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες 'ροές' αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή... Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο" στηρίζοντας στην ουσία τον Νότη Μηταράκη, που χθες έδωσε το "παρών" στο πολιτικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL