Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα / Επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα: Βοήθεια για την τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη προσφέρει η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα / Επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα: Βοήθεια για την τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη προσφέρει η Ελλάδα

Στον ρυθμό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ κινήθηκε χθες η ελληνική πρωτεύουσα -κυριολεκτικά και πολιτικά- καθώς στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος ήταν δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του επικεφαλής της μιας από τις δύο εμπόλεμες πλευρές της διαλυμένης Λιβύης.

Αν και υπήρχε μια... αμηχανία τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή για τον τρόπο υποδοχής του “παράξενου ταξιδιώτη” -καθώς ο Χαφτάρ δεν έχει επίσημη ιδιότητα, αν και κινεί τα νήματα του εμφυλίου περισσότερο από τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος ελέγχει μόνο τη λιβυκή πρωτεύουσα-, τα χαμόγελα τόσο του Νίκου Δένδια όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πλατιά.

Θεωρούσαν ότι με την επίσκεψη Χαφτάρ, δυο μέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία δεν εκλήθη -αν και το ζήτησε επιμόνως- η Αθήνα, αναβαθμίζεται η διπλωματική επιρροή της Ελλάδας μετά την “πόρτα” που έφαγε από τη Γερμανία.

Έτσι ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ευχαριστημένος μετά τη συνάντησή του με τον πολέμαρχο από τη Λιβύη (ο οποίος, μάλιστα, δήλωσε στον ΑΝΤ1 “είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη”) καθώς “ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις μας”.

Ο Δένδιας ζήτησε από τον Χαφτάρ, όπως είπε, “να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σαράτζ”.

Ο Χαφτάρ, από την πλευρά του, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, κατήγγειλε με έμφαση τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράτζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Κυανόκρανοι ή φρεγάτα;

Η είδηση της ημέρας ήταν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, αφού ισχύσει η εκεχειρία δηλαδή που όλοι εύχονται να επιτευχθεί την Κυριακή στο Βερολίνο -και βεβαίως εφόσον το πλαίσιο της εκεχειρίας την ικανοποιεί. Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει; Είτε με αποστολή δυνάμεων επί του εδάφους -ένα είδος κυανόκρανων που θα επιτηρούν την εκεχειρία, στο πλαίσιο μιας διεθνούς αποστολής- είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη -με μια φρεγάτα, για παράδειγμα, στο πλαίσιο της αναβίωσης της επιχείρησης “Σοφία” στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δένδιας απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος, τόνισε ότι “οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας” -κι όταν τρόμαξε με τις διαστάσεις που πήραν οι ερμηνείες των δηλώσεών του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αναφερόταν “αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνούς μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας”. Λες και οι κυανόκρανοι δεν είναι παρατηρητές.

Η απαίτηση από τη Μέρκελ

Σαφής ήταν η δυσαρέσκεια του Δένδια -αλλά και του πρωθυπουργού- για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου. Άλλωστε τη δυσαρέσκεια αυτήν εξέφρασε στην καγκελάριο Μέρκελ ο Μητσοτάκης, σε τηλεφώνημα του χθες το πρωί. Το ζητούμενο τώρα από την ελληνική πλευρά είναι να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις στο Βερολίνο -περί παράνομης και άκυρης τουρκολιβυκής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα- διά στόματος της οικοδέσποινας:

“Περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης, όπως αυτή εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σαράτζ και την Τουρκία. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία” είπε ο Δένδιας.

Υποτίθεται ότι γι’ αυτό δεσμεύτηκε η Μέρκελ στο τηλεφώνημα με τον Μητσοτάκη -“εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες» τόνισαν κυβερνητικές πηγές- διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η διάσκεψη του Βερολίνου έχει στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL