Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πράσινες επενδύσεις έως και 4 δισ. στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράσινες επενδύσεις έως και 4 δισ. στην Ελλάδα

Στα 294 εκατ. ευρώ ανέρχεται το μερίδιο της Ελλάδας από τα συνολικά 7,5 δισ. νέων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2021-2027 που πρότεινε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προκειμένου να γίνει η Ε.Ε. η πρώτη «πράσινη ήπειρος», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Επιτροπής που αποτυπώνονται σε έγγραφο που είδε η «Α». Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κινητοποίηση περίπου 4 δισ. ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων για τις περιφέρειες που θα πληγούν περισσότερο από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, δηλαδή σε μια κατάσταση πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πολωνία θα είναι αυτή που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό, ήτοι 2 δισ., με στόχο να κινητοποιηθούν επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 27 δις., από συνολικά 100 δισ. για όλη την Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία είναι η μόνη χώρα που αρνήθηκε να συνυπογράψει τον στόχο της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, ζητώντας περαιτέρω εγγυήσεις για την κάλυψη του κόστους της μετάβασης, καθώς η οικονομία της είναι απόλυτα εξαρτημένη από τον άνθρακα. Από τους πιο «κερδισμένους» θα είναι επίσης η Γερμανία (877 εκατ. για 13 δισ. επενδύσεων), η Ρουμανία (757 εκατ. για 10 δις επενδύσεων) και η Τσεχία (581 εκατ. για 7,5 δισ. επενδύσεων). Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι προκειμένου να αξιοποιήσουν το μερίδιό τους από το Ταμείο, τα κράτη - μέλη, σε συνεννόηση με την Επιτροπή, θα πρέπει να προσδιορίσουν τις επιλέξιμες περιοχές μέσω ειδικών σχεδίων μετάβασης. Επιπλέον, για κάθε ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συνεισφέρουν χρηματικά ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και να παρέχουν και πρόσθετους εθνικούς πόρους.

Σε γενικές γραμμές, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα έχει στόχο να στηρίξει τους εργαζόμενους ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος, ενώ θα βοηθήσει και τις ΜμΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στις εν λόγω περιφέρειες. Θα στηρίξει επίσης επενδύσεις στον τομέα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, για παράδειγμα στην ενεργειακή απόδοση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL