Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ο Χρυσοχοΐδης... εισαγγελέας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Χρυσοχοΐδης... εισαγγελέας

"Τώρα που σας παρακολουθώ έτσι από απόσταση, μου δίνετε την εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει σηκώσει τα μανίκια, δουλεύει σαν τρελός 24 ώρες το 24ωρο και γενικώς είναι σε μια κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης, πέφτω μέσα;" διερωτήθηκε η παρουσιάστρια της ΕΡΤ Όλγα Τρέμη απευθυνόμενη στον καλεσμένο της Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το βράδυ της Δευτέρας.

Μάλλον πέφτει μέσα, αν κρίνουμε από το ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν αρκέστηκε στον θεσμικό και πολιτικό του ρόλο, αλλά επέλεξε να παραστήσει τον εισαγγελέα υποδεικνύοντας στη Δικαιοσύνη πώς να επιτελέσει το έργο της.

"Είναι πλημμέλημα ή κακούργημα οι επιθέσεις των καταληψιών στους αστυνομικούς με τσιμεντόλιθους στο Κουκάκι; Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση αποφάνθηκαν πως είναι πλημμέλημα και τους άφησαν ελεύθερους, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρέπεμψε στο υλικό της προανάκρισης από την αστυνομία" τόνισε μεταξύ άλλων ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ δεν παρέλειψε να υποδείξει στις εισαγγελικές αρχές "να αξιοποιήσουν το τηλεοπτικό υλικό".

Μίλησε ακόμα για "σιωπή, και μάλιστα επιτηδευμένη, για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένοι οι οποίοι είναι πολύ κοντά τους και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση κάποιοι επώνυμοι να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαπράττουν όλα αυτά". Επεξηγώντας περαιτέρω ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι "οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και γι' αυτούς κατά κάποιον τρόπο υπάρχει μία ασυλία και δεν υπάρχει καταδίκη".

Οι "επώνυμοι καταληψίες" και η καραμέλα της ανομίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλο σημείο ο Μ. Χρυσοχοΐδης εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για "σιωπή" και μίλησε για τους "επώνυμους καταληψίες". Παράλληλα επανέλαβε το αφήγημα της έλλειψης σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι καταλήψεις κτηρίων ήταν αποτέλεσμα ατιμωρησίας.

"Έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει στη Ματρόζου, όπου από κάτω είναι εργαζόμενοι, παιδιά φτωχών και μεσαίων οικογενειών με 800 έως 1.000 ευρώ, ανώνυμοι, ενώ πάνω στο μπαλκόνι μπορεί να είναι και κάποιος επώνυμος ή παιδί κάποιου επωνύμου. Υπάρχει το δικαίωμα στο στυλιάρι στην ΑΣΟΕΕ για να χτυπάμε πάλι τον αστυνομικό και υπάρχει το δικαίωμα της μολότοφ στα Εξάρχεια" σημείωσε.

"Ο αστυνομικός δεν είναι το απέναντι, ο απέναντι στόχος, ο οποίος πρέπει να σκοτωθεί ή να δολοφονηθεί ή να τραυματιστεί για να φανεί ότι κάνω μία ηρωική πράξη. Είναι αρρωστημένα πια πράγματα αυτά και μία εποχή που τελείωσε" πρόσθεσε.

Δεν βλέπει υπέρμετρη αστυνομική βία

Όσον αφορά την υπόθεση Ινδαρέ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν βρήκε λόγο να ζητήσει συγγνώμη από τον σκηνοθέτη και την οικογένεια παραπέμποντας στη δίκη. "Δεν ξέρω πού αναφέρεστε. Λοιπόν θα το δείξει η ιατροδικαστική έκθεση. Τρίτο ζήτημα, αφορά την ουσία της υπόθεσης. Υπάρχει δικαστήριο τον Μάιο και εκεί θα αποδειχθούν όλα" είπε αρνούμενος να σχολιάσει τις τότε δηλώσεις του περί εμμονής του ΣΥΡΙΖΑ με την ανομία.

Ούτε υπέρμετρη αστυνομική βία είδε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ωσάν να μην υπήρχαν τα βίντεο, τα ηχητικά ντοκουμέντα, αλλά και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που πιστοποιούν πως δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα των δύο γιων του σκηνοθέτη Ινδαρέ στο κτήριο της κατάληψης, καίγοντας έτσι το αρχικό σενάριο της ΕΛ.ΑΣ. "Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσει ο εισαγγελέας, ο κ. Μαστραντωνάκης, ο οποίος διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το αν ασκήθηκε υπέρμετρη βία ή όχι" είπε.

Ερώτημα Ραγκούση

Το ερώτημα εάν έχει σταλεί ο φάκελος της υπόθεσης Ινδαρέ στον Συνήγορο του Πολίτη, όπως είχε ανακοινωθεί, και με ποιον αριθμό πρωτοκόλλου, διατύπωσε με δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης.

"Σε περίπτωση που ακόμη δεν έχουν αναθέσει στο Συνήγορο του Πολίτη τον έλεγχο της υπόθεσης ως όφειλαν, τότε θα έχει με αδιαμφισβήτητο τρόπο αποκαλυφθεί η κυβερνητική μεθόδευση κατάλυσης βασικών υποχρεώσεων και κανόνων που συγκροτούν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα" ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για συστηματικές μεθοδεύσεις "για να συγκαλύψουν τις βαρύτατες πολιτικές τους ευθύνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καθοδηγούν την Ελληνική Αστυνομία".

Στη γραμμή Χρυσοχοΐδη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

"Λύθηκαν τα χέρια τους" - Ζήτησαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ποινική αναβάθμιση των αδικημάτων που αποδόθηκαν στους συλληφθέντες του Κουκακίου από πλημέλλημα σε κακούργημα * Ζητούν να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς που άσκησαν πλημμεληματικές διώξεις

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ποινική αναβάθμιση των αδικημάτων που αποδόθηκαν στους είκοσι συλληφθέντες μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι. Φαίνεται ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών ζήλεψαν τη δόξα του πολιτικού τους προϊστάμενου, ο οποίος άσκησε, μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, έμμεση πίεση στους δικαστές για ν’ αλλάξει το κατηγορητήριο σε βάρος των εν λόγω συλληφθέντων, οι οποίοι αφέθηκαν αφού τους ασκήθηκε δίωξη για πλημμελήματα.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετέβησαν την Τετάρτη εκπρόσωποι της εν λόγω ένωσης και υπέβαλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα αίτημα-υπόμνημα με το οποίο ζητούν τη μετατροπή των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί στους είκοσι συλληφθέντες από πλημμέλημα σε κακούργημα. Κατά τους αστυνομικούς τυποποιείται το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας ή της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ακόμη, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστικών αρχών, ζητούν να ελεγχθούν πειθαρχικά από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς οι οποίοι άσκησαν τις πλημμεληματικές διώξεις σε βάρος των είκοσι κατηγορουμένων.

Όπως είναι γνωστό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης με ανακοίνωσή του διευκρίνιζε ότι οι ασκηθείσες πλημμεληματικές διώξεις είναι απόρροια του προανακριτικού υλικού που συνέταξαν οι ανακριτικοί αστυνομικοί και διαβίβασαν αρμοδίως ενώπιον της Εισαγγελίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL