Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Θανάσης Καμπαγιάννης: / Θανάσης Καμπαγιάννης: Να γιατί η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Καμπαγιάννης: / Θανάσης Καμπαγιάννης: Να γιατί η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση

«Σε αντίθεση με τους κατηγορούμενους που κοκορεύονται ότι ‘οι καλύτερες δουλειές γίνονται τη νύχτα’, έστω και αν οι παιδιάστικοι ισχυρισμοί τους γίνονται δεκτοί από την κυρία εισαγγελέα, εμείς εκπροσωπούμε όντα της ημέρας».

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια ο Θανάσης Καμπαγιάννης έχει σηκώσει έναν τεράστιο όγκο από την αναγκαία δουλειά της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το έχει κάνει, όπως και η υπόλοιπη ομάδα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, αφιλοκερδώς απέναντι σε μια πολυπληθέστερη δικηγορική ομάδα ορκισμένων χρυσαυγιτών, η οποία το ίδιο διάστημα μπορούσε, επωφελούμενη από το κρατικό χρήμα που λάμβαναν οι δικηγόροι ως «κοινοβουλευτικοί επιστημονικοί συνεργάτες», να αφοσιωθεί απερίσπαστη στην προφανή προσπάθεια κωλυσιεργίας της δίκης.

Δικαιούταν λοιπόν -και με το παραπάνω- να κάνει μια συναισθηματική αναφορά στη βροντερή ηθική υπεροχή που σε αυτή τη δίκη έχει η πολιτική αγωγή έναντι των κατηγορουμένων. Να μιλήσει για τους ανθρώπους που εκπροσωπούν, αυτός και οι συνάδελφοί του: μια λαϊκή οικογένεια από το Κερατσίνι, που έχασε το παιδί της και με την αξιοπρεπή στάση της κέρδισε την εκτίμηση της ελληνικής κοινωνίας.

Για τους φτωχούς μετανάστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα για να κερδίσουν το ψωμί τους και το έκαναν δουλεύοντας πάνω στην τέχνη που ξέρουν, χωρίς να συνομιλούν και να διαπραγματεύονται με μαφιόζους και κέντρα εξουσίας. Για κομμουνιστές συνδικαλιστές που παλεύουν για τα δικαιώματα της τάξης τους χωρίς να ανταλλάσσουν τους αγώνες τους με οφίτσια και διευκολύνσεις από εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Πέρα από το νομικό κομμάτι, το οποίο θα καθορίσει σε μερικές εβδομάδες την ετυμηγορία του δικαστηρίου, αυτή η δίκη θα μείνει στην Ιστορία γιατί όσο καμία άλλη στη μεταπολιτευτική ιστορία στην Ελλάδα έφερε αντιμέτωπες τις δυνάμεις της ημέρας με αυτές του σκοταδιού, όπως ακριβώς το είπε ο Θ. Καμπαγιάννης. Τις δυνάμεις της δημιουργίας, της ζωντανής κοινωνίας που μάχεται για το μέλλον της με τον φασισμό, τη βία και την παρακρατική τρομοκρατία.

Η πρώτη μέρα αγόρευσης του Θ. Καμπαγιάννη δεν εξαντλήθηκε φυσικά σε αυτό. Ο συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών ανέπτυξε την πρώτη σειρά νομικών επιχειρημάτων αναφορικά με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, απαντώντας άλλοτε ευθέως και άλλοτε έμμεσα στο σκεπτικό που ανέπτυξε η εισαγγελέας της έδρας.

Αναφορικά με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα υπενθύμισε ότι η ποινική ευθύνη της εγκληματικής οργάνωσης ξεκινά πριν αυτή τελέσει εγκληματικές πράξεις, δηλαδή από τη στιγμή που οργανώνεται ως «εγκληματογόνος εστία». Και παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία που αφορούν τη συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από την ίδρυσή της ως οργάνωσης με διπλή υπόσταση, μια μιλιταριστική και εγκληματική και μία δημόσια «πολιτική».

Ο Θ. Καμπαγιάννης περιέγραψε με ποιον τρόπο τα μυημένα στελέχη της Χ.Α. δρούσαν στο πλαίσιο και εξ ονόματος του εθνικοσοσιαλισμού, με τρόπο που να μην είναι προφανής για τους μη μυημένους. Παρέθεσε επίσης σειρά δηλώσεων του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου στις οποίες τόνιζε προς τα μέλη ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου τις απόψεις και τις στοχεύσεις του, όπως και δηλώσεις στελεχών που επιβεβαίωναν ότι ο λόγος του Μιχαλολιάκου είναι ο νόμος της Χ.Α.

Ως προς τη διπλή υπόσταση της Χ.Α. χαρακτηριστική είναι και η απόκρυψη του πρώτου καταστατικού -η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε από τα ευρήματα στο σπίτι και τον σκληρό δίσκο του Χρ. Παππά- αλλά ακόμα και του 1ου Συνεδρίου, καθώς η Χ.Α., πέραν της παγκόσμιας πρωτοτυπίας να είναι κόμμα χωρίς... μέλη, είναι και το μόνο «κόμμα» που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε 2ο Συνέδριο χωρίς ποτέ να κάνει το 1ο.

Πριν ξεκινήσει η αγόρευση του Θ. Καμπαγιάννη, που θα ολοκληρώσει σήμερα την αγόρευσή του, είχε ολοκληρώσει την αγόρευσή του ο Κ. Σκαρμέας, επίσης συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, ο οποίος αναφέρθηκε στον επαναλαμβανόμενο επιχειρησιακό τρόπο δράσης (modus operandi) της Χρυσής Αυγής, που περιλάμβανε μαχαίρια, σιδηρογροθιές και στρατιωτικά παραγγέλματα και στρεφόταν πάντα εναντίον πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών και κάλεσε το δικαστήριο να μην νομιμοποιήσει τον ναζισμό και τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL