Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Γ.Μπαλάφας: Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Μπαλάφας: Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη

«Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι όπου υπάρχει παραβατικότητα και εγκληματικότητα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Σε παλαιότερη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας δανειζόμενος τα λόγια του Ηλία Ηλιού έχει πει: “Θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα”. Είμαστε κήρυκες της νομιμότητας και, προφανώς, όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», τόνισε σε σχέση με τα γεγονότα των αστυνομικών δράσεων για τις εκκενώσεις καταλήψεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της αστυνομίας και του κάθε πολίτη δεν είναι να υποκαθιστούν την Δικαιοσύνη. Προφανώς όλοι έχουν το δικαίωμα της άποψής τους και μπορούν να διαφωνούν με κάποιες δικαστικές αποφάσεις. Αναφέρω ως παράδειγμα την παρέμβαση της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής για την αλλαγή της απόφασης της δικαιοσύνης σχετικά με το χαρακτηρισμό αδικημάτων, έχοντας μάλιστα δικηγόρο τους το γνωστό κ. Θ.Πλεύρη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να γίνεται Δικαιοσύνη στη θέση της Δικαιοσύνης». 

«Θεωρώ απεχθές και είμαι σφόδρα αντίθετος με ότι συνδυάζει την πολιτική με την βία. Όπως είμαι εναντίον και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Το τελευταίο διάστημα, για παράδειγμα, έχουμε ζήσει διάφορα περιστατικά ξεγυμνώματος, ξυλοδαρμού και παράνομων συλλήψεων. Ο ρόλος του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να δίνουν εντολές τύπου “βαράτε”, γιατί αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα περιστατικά που περιέγραψα εξαιτίας της χρήσης αλόγιστης βίας από τη μεριά των αστυνομικών που ακολουθούν τις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων. Αυτό δεν είναι νομιμότητα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Γ.Μπαλάφας πρόσεθσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όποιος κρατά το ντουφέκι είναι αυτός που κινδυνεύει να σκοτώσει. Ο Αλ.Γρηγορόπουλος, ο Καλτεζάς, η Κανελλοπούλου, ο Κουμής είναι κάποια από τα πρόσωπα που έχουν πληρώσει με τη ζωή τους αυτήν τη στρεβλή νοοτροπία. Πότε θα καταδικάσει η ΝΔ ενέργειες όπως το ότι κάποιος “σηκώνει” το τσεκούρι για να χτυπήσει τους πολιτικούς ιδεολογικούς αντιπάλους του; Αυτό δεν είναι βία;»

«Ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης καθρεφτίζει αυτό που ανέφερα περί συνδυασμού πολιτικής με τη βία. Προεκλογικά, ακόμα, είχαν σημαία το δόγμα του “Νόμος και Τάξη” και την εξάλειψη της ανομίας μέσα σε δύο βδομάδες. Είδατε να εξομαλύνεται πουθενά η κατάσταση;», σημείωσε ο Γ.Μπαλάφας

Όσον αφορά στις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για τις νέες δομές προσφύγων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημεώισε ότι «θα πρέπει να τονίσω ότι δεν νοείται δομή τύπου φυλακής με 4.000 - 5.000 ανθρώπους».

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Μόρια υπήρχαν 5.000 πρόσφυγες. Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τις 19.000, αποτέλεσμα κυρίως των εσφαλμένων ενεργειών της κυβέρνησης, η οποία δεν πραγματοποιεί τις απαραίτητες μεταφορές προσφύγων στην ενδοχώρα και δεν πιέζει την Ευρώπη για αναλογική κατανομή των προσφύγων - μεταναστών. Όταν σπέρνεις, όμως, τον διχασμό και τον αντιδραστικό λαϊκισμό ως αντιπολίτευση, στη συνέχεια τα βρίσκεις μπροστά σου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, ο Γιάννης Μπαλάφας υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού να αναδειχθεί με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να υπάρξει πίεση προς την Ευρώπη. Αλλά είναι, επίσης, απαραίτητο να αναδεικνύεται και από τα ΜΜΕ στη σωστή του διάσταση, ώστε να υπάρχει πίεση και προς την κυβέρνηση για άμεσες και ορθές λύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL