Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Προκλητικοί οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκλητικοί οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους

Με προκλήσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους ξεκίνησε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη, της φοιτήτριας από τη Ρόδο που βιάστηκε και δολοφονήθηκε, τον Νοέμβριο του 2018, από δύο άνδρες, έναν Έλληνα και έναν από την Αλβανία. Η υπόθεση είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση τότε, τόσο για τη βαρβαρότητα των δύο ανδρών -που πρώτα βίασαν την 21χρονη φοιτήτρια, μετά τη σκότωσαν και στο τέλος την πέταξαν στη θάλασσα για να κρύψουν τα ίχνη της, πριν βρουν το σώμα της στην παραλία περαστικοί- όσο και για τον άθλιο τρόπο με τον οποίον τοπικοί παράγοντες αλλά και ο τοπικός Τύπος επιχείρησαν να ξεπλύνουν, τις πρώτες ημέρες, τον Έλληνα δολοφόνο, προσπαθώντας να σχετικοποιήσουν το έγκλημα και να υπονοήσουν ότι ο θύτης είχε τη «συναίνεση» του θύματος.

Μάλιστα, ο 21χρονος δολοφόνος από την Ελλάδα μάλλον δεν έχει καταλάβει ακόμα τι έχει κάνει και για τι κατηγορείται, αφού κατά την είσοδό του στο δικαστήριο έσπευσε να υψώσει το μεσαίο του δάκτυλο στις γυναίκες μέλη φεμινιστικών κινήσεων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο δικαστήριο, με σύνθημα «Ποτέ να μην ξεχάσουμε τι κάναν στην Ελένη». Αίσθηση προκάλεσε και η κίνηση των συνηγόρων υπεράσπισης να ζητήσουν την εξαίρεση όλων των γυναικών από το σώμα των ενόρκων.

Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις των δύο τραγικών γονιών της Ελένης Τοπαλούδη, που συντετριμμένοι μίλησαν για την κόρη τους, τα όνειρά της και τα πράγματα που έκανε. Η μητέρα επιτέθηκε στη γιαγιά του Έλληνα δολοφόνου, η οποία είχε κάνει δηλώσεις στον τοπικό Τύπο ότι πριν το φονικό είχε δει την Ελένη Τοπαλούδη να συνοδεύει «πολύ χαρούμενη» τους δύο φονιάδες, ενώ ζήτησε την ανώτατη ποινή για τους φονιάδες. Μετά το πέρας της κατάθεσής της, η μητέρα της Ελένης, η οποία πριν την έναρξη της δίκης είχε θερμό εναγκαλισμό με την ακούραστη Μάγδα Φύσσα, που βρέθηκε εκεί για να της συμπαρασταθεί, ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Εξαιρετικά επιβαρυντικός για τους δολοφόνους βιαστές ήταν στην κατάθεσή του ο λιμενικός Θ. Ζόβας, ο οποίος εργάστηκε για την εξιχνίαση της υπόθεσης αμέσως μόλις το πτώμα της Ελένης βρέθηκε στην παραλία της Λίνδου. Ο Ζόβας εξήγησε με ποιον τρόπο έφτασε στους δύο φονιάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δήλωσε προς το δικαστήριο ότι προτιμά να μην αναφερθεί στις συνθήκες του θανάτου της νέας γυναίκας αν η μητέρα της ήταν στην αίθουσα. Όταν τον βεβαίωσαν ότι η μητέρα είχε αποχωρήσει, ανέφερε ότι από τα σημάδια στο κορμί της Ελένης φαινόταν ότι αυτή πάλεψε πολύ ώρα για τη ζωή της από τα χτυπήματα που είχε, ότι οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα αίματα από το σπίτι τους, τα οποία η αστυνομία βρήκε με πιο ενδελεχή έλεγχο, ότι σκοπός των κατηγορούμενων ήταν να εξαφανίσουν το πτώμα της Ελένης για να διαφύγουν τη σύλληψη, ενώ ανέφερε ότι είναι αδύνατον η γιαγιά του Έλληνα βιαστή, που βρισκόταν στον κάτω όροφο, να μην άκουσε τις κραυγές της φοιτήτριας που ζητούσε βοήθεια.

Ο λιμενικός, που δέχθηκε τα εύσημα της έδρας, της πολιτικής αγωγής και της εισαγγελίας για τον χειρισμό της υπόθεσης, έχει ίσως ενδιαφέρον ότι έχει τιμηθεί για την αυτοθυσία που έχει δείξει στην προσπάθειά του να διασώσει πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στη Ρόδο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL