Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Μήνυμα Γεννηματά προς Μητσοτάκη για Πρόεδρο: / Μήνυμα Γεννηματά προς Μητσοτάκη για Πρόεδρο: Πρόσωπό από την παράταξή μας παρόν στα χρόνια της κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Γεννηματά προς Μητσοτάκη για Πρόεδρο: / Μήνυμα Γεννηματά προς Μητσοτάκη για Πρόεδρο: Πρόσωπό από την παράταξή μας παρόν στα χρόνια της κρίσης

Η διαφωνία της Φ. Γεννηματά με τον νέο εκλογικό νόμο της Ν.Δ. δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη στάση συναίνεσης που θα μπορούσε να επιδείξει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν θα συγκέντρωνε τις διακόσιες ψήφους ώστε η απλή αναλογική να μην ισχύσει στις επόμενες εκλογές οδήγησε την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην απόφαση να μην υποστεί το πολιτικό κόστος μιας νέας ταύτισης με τη Ν.Δ., παρότι κι εκείνη υποστηρίζει την κατάργηση της απλής αναλογικής. Ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντησή της με τον Κ. Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκεκριμενοποίησε τα κριτήρια που ζητά από τον πρωθυπουργό για τον νέο ΠτΔ. Παράλληλα συνεχίζει να στέλνει μηνύματα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι πρέπει να κινηθεί με τον τρόπο που εκείνη περιγράφει και όχι να θέτει ως προτεραιότητά του τα (οφθαλμοφανή) εσωκομματικά προβλήματα που η επιλογή προσώπου μπορεί να δημιουργήσει στο κυβερνών κόμμα.

Η αναφορά που έκανε το Σάββατο για “πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σ’ αυτές τις λογικές (του διχασμού και της πόλωσης), ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρόν στα χρόνια της κρίσης” ερμηνεύτηκε ως “φωτογράφιση” και κίνηση αποκλεισμού της Μ. Δαμανάκη από τις όποιες συζητήσεις. Όμως το όνομα της Μ. Δαμανάκη (όπως και της Ά. Διαμαντοπούλου) είχε χρησιμοποιηθεί και από τους ίδιους τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι έως και πριν από λίγες ημέρες δήλωναν δημόσια ότι θα ήταν θετικοί για την περίπτωση, επιχειρηματολογώντας ότι πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει το κόμμα. Αντίθετα, η περιγραφή που επέλεξε η Φ. Γεννηματά αφήνει ανοιχτό το πεδίο επιλογής για σειρά προσώπων, μεταξύ των οποίων και των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ (Σημίτη, Βενιζέλου, Παπανδρέου) ακόμη κι αν δεν μπορεί βάσιμα να περιμένει από τον Κ. Μητσοτάκη ότι θα καταλήξει σε μία από αυτές τις επιλογές. Άλλωστε, σε χθεσινή συνέντευξή της (ρ/σ Real) δεν έκρυψε ότι αυτές οι προτάσεις είναι πρωτίστως θεσμικές: “Έχω αναφερθεί στους τρεις προέδρους του ΠΑΣΟΚ. Το έχω κάνει θεσμικά. Και οι τρεις έχουν προσφέρει και μπορούν να έχουν τον ρόλο του ΠτΔ”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει πάρα πολλές προσωπικότητες με κύρος και προσφορά να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο”.

Όμως, την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε ανήσυχη για την τελική στάση του πρωθυπουργού: “Υπάρχει μια δυστοκία. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στη Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει ένα πρόσωπο να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της και δεν βλέπω να είναι προτεραιότητά του η συναίνεση για την ομαλότητα του πολιτικού συστήματος”.

Παράλληλα, η Φ. Γεννηματά εξέφρασε τον φόβο της η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με τη διατήρηση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης εκτιμώντας ότι μετά από τις συζητήσεις που γίνονται στη Ρωσία και θα γίνουν στο Βερολίνο δεν θα υπάρχουν αλλαγές. “Θα έπρεπε να υπάρξει απεσταλμένος της χώρας μας” είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL