Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Κατέβασαν την αφίσα μετά την κατακραυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατέβασαν την αφίσα μετά την κατακραυγή

Στη ΣΤΑ.ΣΥ. επέρριψε το υπουργείο Μεταφορών την ευθύνη της ανάρτησης σε σταθμούς του μετρό της αφίσας δεκαεννέα χριστιανικών σωματείων κατά των αμβλώσεων, δίνοντας καθυστερημένα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, εντολή να αποσυρθεί η εν λόγω διαφήμιση.

Μέσω της διοικητικής διαδικασίας, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Σταθόπουλος έδωσε εντολή στη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ., κατόπιν οδηγιών του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή, προκειμένου να κατέβει η αφίσα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου, "ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του μετρό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση. Η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων, για την οποία το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους".

Από την πλευρά της, η ΣΤΑ.ΣΥ. με μια λιτή ανακοίνωση ενημέρωσε ότι κατόπιν της παρέμβασης του υπουργού και "λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, έκρινε ότι η καμπάνια κατά των αμβλώσεων στο δίκτυο του μετρό μπορεί να θεωρηθεί υπαινικτική για τα δικαιώματα των γυναικών και αποφάσισε να αποσυρθεί η εν λόγω αφίσα από τα διαφημιστικά πλαίσια των σταθμών του δικτύου της.

Η αφίσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα αποσυρόταν χθες το βράδυ μετά το πέρας της λειτουργίας του μετρό.

Πιο σκληροί στο παρελθόν για αφίσα του pride

Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης ΣΤΑ.ΣΥ., το θέμα του περιεχομένου της αφίσας προωθήθηκε σε επίπεδο υποδιεύθυνσης αρμόδιας για την εμπορική εκμετάλλευση στους σταθμούς του μετρό, η οποία δεν θεώρησε ότι υφίσταται κάποιο κώλυμα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις ελέγχου των αφισών στους χώρους του μετρό υφίσταται διαδικασία προώθησής της σε ανώτερα επίπεδα διευθύνσεων, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη διοίκηση αυτή η διαδικασία δεν εφαρμόστηκε. Ερωτήματα προκαλεί πάντως ο λόγος που δεν τηρήθηκε η διαδικασία, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε άλλη περίπτωση, αφίσα του gay pride πριν από λίγο διάστημα πέρασε από το μικροσκόπιο του υπουργείο μέχρι να αναρτηθεί στους σταθμούς.

Εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι η αντιδραστική αφίσα αναρτήθηκε... με ταρίφα "κοινωνικού μηνύματος", καθώς η καμπάνια "Αφήστε με να ζω" έχει αστική μη κερδοσκοπική μορφή. Στις περιπτώσεις των μη κερδοσκοπικών μηνυμάτων η τιμή των διαφημίσεων μειώνεται στο μισό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εμπορική διαφήμιση.

Η ανάρτηση της αφίσας, που έρχεται στον απόηχο της έντασης που προκάλεσε το οπισθοδρομικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Sportime" σχετικά τη λεγόμενη καμπάνια του "Αγέννητου παιδιού", προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι "το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της κάθε γυναίκας στην άμβλωση είναι αδιαμφισβήτητο".

Γ. Βαρεμένος: "Μπορεί να φθάσουν μέχρι την απαγόρευση του διαζυγίου"

Λάβρος ήταν αρμόδιος τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ρωτώντας "αν η κυβέρνηση ασπάζεται το δόγμα που η καμπάνια αυτή ενέπνευσε στον Άδωνι Γεωργιάδη και το διατύπωσε με δηλώσεις του προ ημερών".

Προχωρώντας δε ένα βήμα παραπέρα, ο Γ. Βαρεμένος επισήμανε σε ειρωνικό τόνο πως τα μέλη της κυβέρνησης "χρησιμοποιούν το δημογραφικό ως πρόσχημα για να αμφισβητήσουν δικαιώματα κατοχυρωμένα από τον προηγούμενο αιώνα. Με τη φόρα που έχουν πάρει, μπορεί να φθάσουν μέχρι την απαγόρευση του διαζυγίου με το επιχείρημα ότι διακόπτει την καρποφορία των ζευγαριών"!

Ακτιβισμός στο μετρό Μεταξουργείο από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Ακτιβιστική παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες το πρωί και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της οποίας βρέθηκαν στο μετρό του Μεταξουργείου και "αφισοκόλλησαν" πάνω στο πλαίσιο μια νέα που ανέγραφε "Τα σώματά μας μας ανήκουν!". Το διαδικτυακό κείμενο που συνόδευε την παρέμβαση σημειώνει ότι "την ώρα που οι γυναικοκτονίες γίνονται καθημερινότητα και οι καταγγελίες για βασανισμούς από την αστυνομία έχουν πληθύνει, επιλέγουν να χτυπήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Εκκλησία, κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έγιναν ένα ενάντια στα δικαιώματά μας. Κάτω τα χέρια σας από τα σώματά μας. Κάτω τα χέρια σας από τη νεολαία!».

Την αντίθεσή του στην ανάρτηση εξέφρασε επίσης το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τον Τομέα Ισότητας του κόμματος να υπενθυμίζει ότι "στην Ελλάδα για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκε η άμβλωση με τον Ν. 1609/1986 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα".

Περίεργες οργανώσεις πίσω από την καμπάνια

Να σημειώσουμε πως στην καμπάνια κατά των αμβλώσεων "Αφήστε με να ζήσω" συμμετέχουν δεκαεννέα χριστιανικές οργανώσεις, ενώ στηρίζει η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολύτεκνων Ελλάδας. Η εν λόγω συνομοσπονδία, να θυμίσουμε, είχε ταχθεί σφόδρα κατά του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ σε ανοιχτή της επιστολή προς τους βουλευτές με ημερομηνία 15.12.2015 καλούσε σε ένα μνημείο αναχρονισμού να μην ψηφίσουν το σύμφωνο γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί "να απαξιώσει και να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ατόμου και να εκμηδενίσει τον υψηλό και θεοΐδρυτο θεσμό της οικογένειας που στηρίζεται στο τρίπτυχο άρρεν + θήλυ + παιδιά".

Μεταξύ των δεκαεννέα χριστιανικών οργανώσεων περιλαμβάνονται ομογενειακές εθνικιστές οργανώσεις που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προστασίας Αγεννήτου Παιδιού (ΠΑΣΥΠΑΠ), ο οποίος διασυνδέεται με την Πανελλήνια Ένωση Φίλων Πολυτέκνων (ΠΕΦΙΠ). Η τελευταία στην ιστοσελίδα της, πλην των περιγραφόμενων ονείρων - οραμάτων γυναικών οι οποίες έβλεπαν μεγαλωμένα τα παιδιά τα οποία δεν κυοφόρησαν έπειτα από έκτρωση, έχει αναρτήσει σχεδόν σε επίπεδο λογιστικού γραφείου αναλυτικές πληροφορίες για τις ευεργετικές φοροαπαλλαγές των δωρητών που θα ενισχύσουν το έργο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL