Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρ. Σπίρτζης: Χρειάστηκαν λίγοι μήνες για να φανερωθεί το αληθινό πρόσωπο της Ν.Δ. (Video)

Ο Χρήστος Σπίρτζης άσκησε δριμεία κριτική στα έως σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει, ήδη, να βλέπουν το αληθινό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Χρειάστηκαν λίγοι μήνες για να φανερωθεί το αληθινό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Χρήστος Σπίρτζης, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στη θέση του υπέρ της απλής αναλογικής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει τον νέο εκλογικό νόμο στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικά καμία διαβούλευση.

 

Ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο Kontra Channel, άσκησε δριμεία κριτική στα έως σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει, ήδη, να βλέπουν το αληθινό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που αυτή εφαρμόζει ενώ εξήγησε ότι συνασπισμός συμφερόντων με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα στις προηγούμενες εκλογές.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Υποδομών εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, ενώ σχολίασε πως το ποτάμι της διεύρυνσης δεν γυρίζει πίσω αφού είναι αίτημα του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Διαχώρισε την κριτική που γίνεται στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σημίτη αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης Σημίτη και οι παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σύγκλησης.

Επικριτικός ήταν και στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, χειρισμοί που σε αντίθεση με την περίοδο Τσίπρα, έχουν φέρει σε απομόνωση τη χώρα ενώ, τέλος, καταδίκασε την αφίσα κατά των αμβλώσεων που μπήκε στο μετρό αφού είναι έξω από τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας σύγχρονης κοινωνίας με συγκεκριμένες κατακτήσεις.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χρήστος Σπίρτζης για:

– Τον νέο εκλογικό νόμο: Παραμένουμε πιστοί στην απλή αναλογική

«Καμία ουσιαστική διαβούλευση δεν έγινε στο σχέδιο νόμου για τον νέο εκλογικό νόμο όπως δεν έχει γίνει και σε κανένα προηγούμενο σχέδιο νόμου. Η θέση μας υπέρ της απλής αναλογικής είναι δεδομένη γιατί μένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες που πάντα η προοδευτική παράταξη και η αριστερά είχε ως προτεραιότητα. Πρώτο μέλημά μας είναι η ισοτιμία της ψήφου των πολιτών».

Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

«Δεν ψηφίζουμε ενισχυμένη αναλογική αν και, ως κόμμα, μας βολεύει πολύ. Προβλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, επομένως η τοποθέτησή μας δεν έχει καμία σκοπιμότητα. Η Νέα Δημοκρατία μετείχε σε κυβερνήσεις συνεργασίας και οφείλει να μας εξηγήσει αφού τα στελέχη της υποστηρίζουν ότι είχαν άψογη συνεργασία στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, για παράδειγμα, γιατί απορρίπτει την απλή αναλογική, τις κυβερνητικές συνεργασίες που διευκολύνουν τις συναινέσεις, την εθνική συνεννόηση. Κατά τα άλλα κόπτονται για να υπάρχει εθνική γραμμή σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα…
Με τους ΑΝΕΛ συνεργαστήκαμε για να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια που μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού. Και, αν και δεν είχαμε συμφωνία στις απόψεις μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, βρέθηκαν εκείνες οι δυνάμεις που στήριξαν τη συμφωνία αυτή και βρέθηκε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει από την Βουλή. Και όλα αυτά με τη Νέα Δημοκρατία να έχει μία στάση καιροσκοπική, λαϊκιστική και ανεύθυνη».

– Για την ψήφο των αποδήμων: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το θέμα για το δικαίωμα ψήφου των απόδημων ελλήνων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το θέμα για τη ψήφο των αποδήμων, συστήθηκε μια επιτροπή που είχε άψογη λειτουργία και δείξαμε στην πράξη ότι δεν είχαμε κανένα δογματισμό. Προχωρήσαμε στις προβλέψεις που δεν θα έφερναν αλλοίωση στο εκλογικό σώμα από ανθρώπους που ανήκουν στον απόδημο ελληνισμό αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα μας και ψηφίσαμε με χαρά αυτόν τον νόμο. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, πρέπει να απολογηθεί γιατί ο κύριος Μητσοτάκης ήταν αυτός που γυρνούσε τον πλανήτη και υποσχόταν ψήφο σε όλους ανεξαιρέτως».
 

«Η χρηματοδότηση της Θεολογικής Σχολής στην Αμερική δείχνει πως αντιλαμβάνονται την έκφραση των αποδήμων και είναι να απορεί κανείς την ίδια στιγμή που ανακοινώνουν αυτή τη χρηματοδότηση καταργούν, για παράδειγμα, το τμήμα της Νομικής στην Πάτρα. Δεν είναι αυτή αντιμετώπιση του απόδημου ελληνισμού. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να πάρει τη στήριξη των αποδήμων με τρόπο παλαιοκομματικό».

– Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Φανερώνεται το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δείξει το αληθινό της πρόσωπο. Χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες για να καταλάβει η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποια είναι η πολιτική του κατεύθυνση. Με αυτά που κάνει η Νέα Δημοκρατία και αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν – και μιλάω κυρίως για την ανάπτυξη, για το τραπεζικό σύστημα, για το σχέδιο “Ηρακλής” που ψηφίστηκε, για το πως χειρίζεται το κράτος, τον δημόσιο τομέα και τα εθνικά θέματα – οι πολίτες καταλαβαίνουν πως μπήκαμε στα μνημόνια και πως υπάρχει ο κίνδυνος να ξαναμπούμε.

Ο ελληνικός λαός υποφέρει από συγκεκριμένες επιλογές που είναι δογματικά νεοφιλελεύθερες. Έχουμε, ήδη, μείωση οκτώ μονάδων στη βιομηχανική παραγωγή, αύξηση της ανεργίας, μείωση 6% στις μόνιμες θέσεις εργασίας και αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο που έχουν φέρει μια σειρά από απεργίες σε ιδιωτικές εταιρείες. Αντί να έχουμε, όπως προεκλογικά έταζε η ΝΔ, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, έχουμε απολύσεις και χαμηλότερους μισθούς. Αυτά όλα είναι το καλημέρα σε μια διακυβέρνηση ακραία νεοφιλελεύθερη – που αγγίζει σε κοινωνικά και εργασιακά θέματα το ακροδεξιό πρόσωπο – και τα αποτελέσματα τα ζει, ήδη, ο ελληνικός λαός».

– Τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ: Ο πολίτης τώρα καταλαβαίνει τους σκοπούς του Αντι - ΣΥΡΙΖΑμετώπου

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι ούτε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι νίκη ενός συνασπισμού τόσο πολιτικών δυνάμεων όσο και συμφερόντων που συγκρότησαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με συγκεκριμένους σκοπούς. Αυτό που μένει είναι να νιώσει ακόμη περισσότερο ο πολίτης ποιες είναι οι συνέπειες της επικράτησης αυτού του συνασπισμού. Ποιες είναι οι συνέπειες που όλες οι δημόσιες επενδύσεις, όλα τα έργα υποδομών, όλος ο εθνικός σχεδιασμός που είχε την ευρωπαϊκή έγκριση έχει πάει περίπατο. Γιατί βάζει πάλι πλάτη το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες στο όνομα μιας ανάπτυξης που δεν βλέπουμε να έρχεται; Τι έγινε με το Ελληνικό και τις μπουλντόζες; Τι έγινε με το Μάτι και τις φυσικές καταστροφές και το πως αντιμετωπίζονται; Ρίχνει ένα πόντο χιόνι και κλείνει η Εθνική Οδός. Ο πολίτης έχει καταλάβει στην καθημερινότητα του ποια είναι η κατεύθυνση της ΝΔ και ποιους θέλει να πριμοδοτήσει».

– Τη διαδικασία της διευρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

«Πηγαίνουμε στο δρόμο ευρύτερων συγκλήσεων του προοδευτικού χώρου, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που θέλουν οι προοδευτικοί πολίτες είναι μια συμμαχία ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Υπάρχουν στελέχη που δεν θα επιθυμούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να εκφράσει το σύνολο της προοδευτικής παράταξης και αυτό είναι δικαίωμα τους. Αυτά, όμως, είναι θέματα του μικρόκοσμου κάθε κόμματος, δεν αγγίζουν τους προοδευτικούς πολίτες. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, η διεύρυνση θα υλοποιηθεί γιατί είναι επιθυμία των πολιτών όπως αποδείχθηκε και στις εκλογές».

«Δεν νομίζω ότι αν γίνει κριτική στις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου μας εμποδίζει να κάνουμε τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι τελείως διαφορετικό, πάντως, το θέμα που γίνεται με την κριτική στις κυβερνήσεις Σημίτη. Γιατί εκεί είχαμε, κατά τη γνώμη μου, πιο βαριά συντηρητικές πολιτικές, ενώ υπάρχουν και οι παρεμβάσεις του κυρίου Σημίτη το τελευταίο διάστημα στις οποίες δεν μπορεί κανείς να βρει έστω και κατ’ ελάχιστον συγκλήσεις».

– Τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα: «Ηχηρή η σιωπή του Τραμπ»

«Όταν έγινε η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στην Ουάσιγκτον, υπήρχε κατά τη συνέντευξη Τύπου σαφής τοποθέτηση τόσο του πρωθυπουργού της Ελλάδας όσο και του πρόεδρου της Αμερικής για τα ενεργειακά δίκτυα, για τον αγωγό Eastmed που αυτό ήταν και μια κατοχύρωση για τα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώθηκε υπαναχώρηση αφού δεν είχαμε καμία τοποθέτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι όλα είναι καλά. Εμείς λέμε να μην συζητηθεί το θέμα στη Βουλή μέχρι οι Αμερικανοί να επανέλθουν και να πουν καθαρά ότι στηρίζουν τη συμφωνία για τον Eastmed και την υλοποίησή του».

Από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα στην απουσία της Ελλάδας

«Επί Αλέξη Τσίπρα είχαμε πρωτοβουλίες που έδωσαν σπουδαία αποτελέσματα. Υπήρχαν τακτικές συναντήσεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος), για τη συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες, για τις πρωτοβουλίες συνεργασίας των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Το τελευταίο εξάμηνο με το δήθεν επιτελικό κράτος και τους άριστους τι έχουμε δει; Υπογράφηκε συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και η ΕΥΠ να σφυρίζει αδιάφορα γιατί το μάθαμε ως χώρα την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, γίνεται σύνοδος πέντε χωρών για το τι θα γίνει στη Λιβύη και η Ελλάδα απουσιάζει. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε καλούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα και στο πως χτίζουμε συμμαχίες με άλλες χώρες».

– Αφίσα στο μετρό: Η ΝΔ δείχνει το δρόμο της ανοχής σε σκοταδιστικές αντιλήψεις

«Δεν περνάνε από το γραφείο του υπουργού οι διαφημίσεις που μπαίνουν στο μετρό, υπάρχει όμως μια γενική πολιτική κατεύθυνση τόσο των εμπορικών διαφημίσεων όσο και των κοινωνικών μηνυμάτων που πρέπει να φιλοξενούν τα διαφημιστικά πάνελ τόσο στους συρμούς όσο και στους σταθμούς. Αυτό που έγινε με την εκστρατεία κατά των αμβλώσεων είναι έξω από τον πολιτισμό, έξω από την κουλτούρα μας, έξω από τα κοινωνικά δεδομένα που έχουμε κατακτήσει ως κοινωνία. Με τα πολιτικά μηνύματα που στέλνει η ΝΔ δείχνει και στους δημόσιους οργανισμούς πόσο ανεκτικοί μπορεί να είναι σε σκοταδιστικές αντιλήψεις».

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν

Να γκρεμίζεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επιδόθηκε συστηματικά σε μια χυδαία επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κόπων του ελληνικού λαού, αυτών που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις