Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Τι ζήτησε ο Ιρανός πρέσβης από τον Αλέξη Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι ζήτησε ο Ιρανός πρέσβης από τον Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί τα δημοσιογραφικά βλέμματα να εστιάστηκαν στα τετ-α-τετ που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο λίγες ώρες νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδεχόταν τον Ιρανό πρέσβη σε μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το προηγούμενο απόγευμα, ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντήσει και τον πρέσβη του Ισραήλ, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και το Παλαιστινιακό.

Ο πρέσβης του Ιράν στην Ελλάδα Αχμάντ Ναντερί ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο φως των πρόσφατων ανησυχητικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά την εκτέλεση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Τεχεράνης για την επίμαχη δήλωση του πρωθυπουργού στο American Council περί στήριξης στην απόφαση Τραμπ. Παρουσίασε δε τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στην περιοχή, με τον πρώην πρωθυπουργό να τονίζει πως πρόκειται για μια ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και συμβάλλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία και αποκλιμάκωση της έντασης και να υποστηριχθούν ενεργά από τη διεθνή κοινότητα η ειρήνη και η σταθερότητα στο Ιράκ στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά της αρχής της μη εμπλοκής στα εσωτερικά τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ιρανός πρέσβης υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε το Ιράν το 2016 αναβαθμίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών την περίοδο που επιτεύχθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Μάλιστα, ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μεταφέρει στον πρωθυπουργό την έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά του Ιράν για τη δήλωσή του στο Atlantic Council.

Επίσης, ο Ιρανός πρέσβης επισήμανε ότι σε αντίστοιχη δήλωση δεν προέβησαν ούτε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες το Ιράν διατηρεί κακές σχέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να συνέστησε στον Αχ. Ναντερί να μεταφέρει το διάβημά του μέσω των επίσημων διαύλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που, όπως σημείωσε, θα πράξει άμεσα. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και τον σταθερό διεθνή της ρόλο υπέρ της ειρήνης και του της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου, κάτι που, όπως υπογράμμισε, δεν αλλάζει από μια "άτυχη δήλωση" που έγινε υπό την πίεση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Τι δήλωσε σε άπταιστα αγγλικά στην Ουάσιγκτον ο Κ. Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράν και την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο του Κ. Σουλεϊμανί ανέφερε ότι "είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτή την απόφαση" και συμπλήρωσε: "Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε κι ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς μας τίμιους παίκτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL