Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Η Ε.Ε. διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στα μέτωπα Λιβύης και Ιράκ - Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ε.Ε. διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στα μέτωπα Λιβύης και Ιράκ - Ιράν

Προσπάθεια να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» καταβάλλει η Ε.Ε. εν μέσω της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες τέθηκαν επί τάπητος τα δύο ανοιχτά «μέτωπα» της Λιβύης και του Ιράν - Ιράκ. Στόχος της Ε.Ε. είναι αφενός να «συνεφέρει» την Τουρκία σε ό,τι αφορά την παρέμβαση στη Λιβύη και αφετέρου να πείσει το Ιράν, παρά την αμερικανική στάση, να παραμείνει δεσμευμένο στη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ως εκ τούτου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ έκανε λόγο χθες προσερχόμενος για «στρατηγική συζήτηση» στη βάση της ενημέρωσης για όλες τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες με όλες τις πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν - Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε εν όψει της χθεσινής συνεδρίασης ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο σε διάστημα ενός έως δύο ετών εάν η Τεχεράνη αποδεσμευθεί πλήρως από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

«Εάν συνεχίσουν με την αποξήλωση της συμφωνίας της Βιέννης, τότε ναι, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ανάμεσα στο ένα και τα δύο χρόνια, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικό όπλο, επιλογή που αποκλείεται» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Την ανάγκη να «σταματήσει» αυτή η «πολεμική νευρικότητα» τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη υποστηρίζει πλήρως την πυρηνική συμφωνία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Ωστόσο χαιρέτισε την «προσπάθεια αποκλιμάκωσης» που εντόπισε στη στάση του Ντόναλντ Τραμπ.

Προσερχόμενος στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ κάλεσε την Τουρκία ως «γείτονα» της Ευρώπης να «συμπεριφέρεται» με «εποικοδομητικό τρόπο». Όπως σημείωσε, «δεν βοηθά η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη».

Παρέμβαση Δένδια

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου. Για την κατάσταση στη Λιβύη σημείωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ και της Διαδικασίας του Βερολίνου ζητώντας «να διαπιστωθεί η ακυρότητα και ανυπαρξία» των μνημονίων με την Άγκυρα που «υπηρετούν μόνο την ένταση στην περιοχή».

Ανεξάρτητη έρευνα για το ουκρανικό αεροσκάφος

Σε ό,τι αφορά τη συντριβή του ουκρανικού αεροπλάνου, η Ε.Ε. ζητάει ανεξάρτητη έρευνα, ωστόσο, επί της ουσίας, οι απόψεις φαίνεται να διίστανται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε χθες την άποψη πως «είναι πραγματικά πολύ πιθανό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε από ιρανικούς πυραύλους» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν. Από την άλλη ο Ζ. Άσελμπορν εκτίμησε ότι επρόκειτο για «ατύχημα», που όμως είναι αποτέλεσμα της «πολεμικής νευρικότητας» που επικρατεί τελευταία.

"Παρών" ΟΗΕ - ΝΑΤΟ

Παρόντες στην συνάντηση ήταν, επίσης, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) Γκασάν Σαλαμέ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι συμφώνησε κατά την τηλεφωνική του συνομιλία την Τετάρτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να «συνεισφέρουν περισσότερο» στη Μέση Ανατολή, όπως ζητεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL