Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης

Εντυπωσιακή ήταν η διπλωματική κινητικότητα χθες για τη Λιβύη, με τα “καλά” παιδιά να έχουν μαζευτεί στο Κάιρο και τους ανοιχτά εμπλεκόμενους στον λιβυκό εμφύλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, που στηρίζουν τους αντιπάλους Σαράτζ και Χαφτάρ, καλούσαν από τον Βόσπορο σε κατάπαυση του πυρός στις 12 Ιανουαρίου, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και -με την ιδιότητα του παρατηρητή- της Ιταλίας επιβεβαίωναν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη και επαναφοράς της σταθερότητας στη χώρα αυτήν είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση.

Εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ καθώς και στη λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου στις προσπάθειες για την εξεύρεση αυτής της λύσης.

Βέβαια, για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια το κυρίως ζητούμενο από τη διευρυμένη τριμερή (Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου) ήταν να επιβεβαιωθεί η στήριξη των συνομιλητών του στον ανένδοτο που έχει κηρύξει η Αθήνα ενάντια στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, η οποία σβήνει από τη Μεσόγειο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Και εμφανίστηκε κατόπιν ικανοποιημένος, τόσο από τις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του όσο και από το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι τέσσερις, οι οποίες, όπως είπε, είναι διατεθειμένες να συζητήσουν επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης: “Δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε” τόνισε μετά τη συνάντηση.

"Όμως είναι αυτονόητο ότι οι χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και είμαι ευγνώμων γι' αυτό, είναι η παρουσία της Γαλλίας”.

Πράγματι, στο κοινό ανακοινωθέν, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία κρίνουν ότι οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται άκυρες.

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα “παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει νομικές συνέπειες”. Ενώ η συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία, καθώς και κάθε απόφαση αποστολής στρατιωτικών στη Λιβύη αποτελεί σοβαρή παραβίαση της απόφασης 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης από το κοινό ανακοινωθέν, καθώς “καταδικάζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της”, ενώ καλεί την Τουρκία “να παύσει αμέσως όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL