Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: "Ναι μεν, αλλά..." για χρηματοδότηση μέσω αξιολόγησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: "Ναι μεν, αλλά..." για χρηματοδότηση μέσω αξιολόγησης

Σε «θετική κατεύθυνση» βρίσκεται για τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) το προτεινόμενο από το υπουργείο Παιδείας μέτρο για τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με δείκτες αξιολόγησης. Η Σύγκλητος ωστόσο τονίζει και την ανάγκη ορισμένων διασαφηνίσεων και ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής «δεν πρέπει να συνδεθεί με οιανδήποτε μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ» από τα σημερινά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του ΠΑ.ΜΑΚ., που συνεδρίασε στις 30 Δεκεμβρίου, αποφάσισε, και μάλιστα ομόφωνα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ότι «η σύνδεση τμήματος της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με αποτελέσματα της αξιολόγησής τους είναι μια ορθή πολιτική επιλογή», η οποία «κινείται στην κατεύθυνση της κοινωνικής λογοδοσίας και της διαφάνειας όσον αφορά την κατανομή των πόρων». Ωστόσο, επισημαίνεται πως «το πραγματικά φιλόδοξο αυτό σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη διάθεση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίησή του», ενώ κατά τη συζήτηση που έγινε «διαπιστώθηκε η ανάγκη ορισμένων διασαφηνίσεων όσον αφορά την ανεξαρτησία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) απέναντι σε θενμούς της εκτελεστικής εξουσίας, την ύπαρξη πόρων για τη στήριξη της λειτουργίας της νέας αρχής αξιολόγησης και πιστοποίησης, καθώς και το εργασιακό καθεστώς των απασχολουμένων στον εν λόγω φορέα».

Αναφορικά με τη σύνθεση του συμβουλίου αξιολόγησης και πιστοποίησης, η Σύγκλητος του ΠΑ.ΜΑΚ. προτείνει ο κλάδος των Οικονομικών Επιστημών, ο οποίος προφανώς στο σχέδιο νόμου υπονοείται ότι συμπεριλαμβάνεται στον κλάδο των Κοινωνικών Επιστημών, να αποτελέσει μαζί με τον κλάδο των Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών ξεχωριστό κλάδο πέραν αυτού της Νομικής Επιστήμης. Επίσης, ο κλάδος των Καλών Τεχνών, ως κλάδος με ειδικά γνωστικά αντικείμενα, να αποτελέσει διαφορετικό κλάδο από αυτόν των Ανθρωπιστικών Επιστημών». Κατά τη Σύγκλητο του ΠΑ.ΜΑΚ., «ορθά επιλέγεται ένας συμβουλευτικός ρόλος για την ΕΘΑΑΕ εφόσον η πολιτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης», αλλά «σε καμία περίπτωση η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής δεν πρέπει να συνδεθεί με οιαδήποτε μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από τα επίπεδα στα οποία αυτή σήμερα βρίσκεται».

Ρυθμοί αυτοβελτίωσης και όχι απευθείας συγκρίσεις δεικτών

Οι συμμετέχοντες στη Σύγκλητο του ΠΑ.ΜΑΚ. διατύπωσαν διάφορες παρατηρήσεις έως και διαφωνίες αναφορικά με τις προτάσεις του σχετικού νομοσχεδίου για τον τρόπο αξιολόγησης των ΑΕΙ και πρότειναν την «ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών συγκριτικής αξιολόγησης ταυτόχρονα με τις τρέχουσες διαδικασίες πιστοποίησης των ιδρυμάτων, με έμφαση στις διατμηματικές συγκρίσεις, μεταξύ δηλαδή ακαδημαϊκών μονάδων με παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα».

Επισημαίνουν ότι «ακριβώς επειδή οι διαπανεπιστημιακές συγκρίσεις σε πολλές των περιπτώσεων αφορούν συγκρίσεις μεταξύ ιδρυμάτων με εγγενή πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα και επιπρόσθετα σχετίζονται με εξελίξεις διαλαμβανόμενες ευρύτερα στην πολιτική και την κοινωνία, μια απευθείας σύγκριση δεικτών μεταξύ πανεπιστημίων μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα και σε περαιτέρω στρεβλώσεις» και γι' αυτό προτείνουν «κάθε πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα κάνει στο υπουργείο -κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως είναι εκ των ων ουκ άνευ-, να παρουσιάζει τους δείκτες αυτοβελτίωσής του οι οποίοι επετεύχθησαν στη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Δηλαδή οι συγκρίσεις μεταξύ των ιδρυμάτων να αφορούν συγκρίσεις ρυθμών βελτίωσης σε κάθε τομέα επίδοσης του ιδρύματος και όχι απευθείας συγκρίσεις δεικτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL