Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
"Κουτσουρεμένο" μέρισμα και... κατόπιν εορτής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κουτσουρεμένο" μέρισμα και... κατόπιν εορτής

Παρά τις απανωτές αναδιπλώσεις της κυβέρνησης, η φετινή απόδοση του κοινωνικού μερίσματος ήταν ελλιπής, κακοσχεδιασμένη και δεν απλωνόταν σε χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία είχαν ανάγκη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι διατυπώθηκαν παράπονα και από γονείς με παιδιά ΑμεΑ, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν από το σύστημα, μολονότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Μοιραία η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) προχώρησε στη διόρθωση λαθών και παραλείψεων αυξάνοντας τον αριθμό των νοικοκυριών που το δικαιούνταν σε περίπου 307.000, ήτοι λίγο πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά. Βέβαια πέρυσι το συνολικό ποσό άγγιξε τα 780 εκατ. και αφορούσε 3,7 εκατ. πολίτες, δηλαδή αριθμό υπερτριπλάσιο του φετινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιστώθηκαν αργά χθες το απόγευμα (πάρα πολύ καθυστερημένα σε σχέση με πέρυσι) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκκρεμεί και η πληρωμή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος σε περίπου 40.000 δικαιούχους, οι οποίοι αναζητούνται ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όσον αφορά τις ενστάσεις των αιτούντων που δεν έλαβαν έγκριση για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα εξεταστούν όλες. Γι’ αυτόν τον λόγο η πλατφόρμα με τις αιτήσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Το παραπάνω αποτελεί ένα επιπλέον ατόπημα για την κυβέρνηση, καθότι δεν φρόντισε να το αποδώσει στους πολίτες (ακόμη και "κουτσουρεμένο") πριν από την έναρξη των γιορτών, όπως είχε γίνει πέρυσι, οπότε η διαδικασία της πίστωσης στους λογαριασμούς είχε ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες δε μπόρεσαν να καλύψουν εγκαίρως κάποιες ανάγκες τους και ακολούθως δεν δημιουργήθηκε κίνηση στην αγορά, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και στα επίσημα στοιχεία που θα δώσουν οι έμποροι στη δημοσιότητα, τις επόμενες μέρες.

Ποιες ομάδες αφορά το κοινωνικό μέρισμα

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι τελικοί δικαιούχοι είναι οι εξής:

- Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

- Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

- Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ’ αυτήν την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

- Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ).

Θ. Φωτίου: Κόβεται το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης αν μείνει το παιδί από απουσίες!

Διατάξεις με όρους διακρίσεων στα επιδόματα παιδιού και στέγασης, με βάση την καταγωγή των γονιών του παιδιού, αλλά και τον αριθμό απουσιών του στο σχολείο εισάγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα. "Είναι η πρώτη φορά που δεν θα αντιμετωπίζονται ισότιμα όλα τα παιδιά" καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, που αντέδρασε βγάζοντας ανακοίνωση λίγες ώρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Στην ανακοίνωσή της η Θ. Φωτίου αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φροντίζει να τηρήσει ούτε τα προσχήματα, καθώς επέλεξε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το νομοσχέδιο "τις μέρες των Χριστουγέννων, που συμβολίζουν την αγάπη και την φροντίδα για τα παιδιά". Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, "αντί για δώρα, ο πρωθυπουργός κόβει το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγης της οικογένειας αν ένα παιδί μείνει από απουσίες".

Όσον αφορά το επίδομα γέννησης ύψους 2000 Ευρώ, σημειώνει ότι σύμφωνα με τη σχετική διάταξη δεν θα το πάρει κανένα νεογέννητο προσφυγόπουλο. "Αυτά είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού...".

Συνεχίζοντας η Θ. Φωτίου επισημαίνει την αντίφαση ότι "ένα νομοσχέδιο με το οποίο υποτίθεται ότι παρέχονται 123 εκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού" περιορίζει "με μαγικό τρόπο τους δυνητικούς δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και στέγασης και αφαιρεί 200 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι. Το ξέραμε από την κατάθεση του προϋπολογισμού, το βλέπει τώρα ο ελληνικός λαός".

Άλλο πέρυσι

Η Θ. Φωτίου υπενθυμίζει ακόμη ότι πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το 2018 "με ενιαίο και δίκαιο τρόπο το επίδομα παιδιού, διπλασιάζοντας σχεδόν τον προϋπολογισμό που παρέλαβε από 650 εκατ. σε 1,1 δισ. ευρώ, και αύξησε τα παιδιά δικαιούχους σε 1.545.000. Τότε η Ν.Δ. μας κατηγορούσε ότι μειώνουμε τα επιδόματα των τριτέκνων και πολυτέκνων. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, που πίστεψαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αυξήσει, απλά εξαπατήθηκαν".

Από την τέως αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημειώνεται επίσης ότι στο ίδιο νομοσχέδιο γίνεται και η μετονομασία του ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Χωρίς όμως να αλλάζει καμία από τις υφιστάμενες διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει.

"Δεν πρόκειται μόνο για τη μικρόψυχη συστηματική προσπάθεια που κάνουν να εξαλείψουν από τη μνήμη της κοινωνίας ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται κυρίως για την απέχθειά τους προς την αλληλεγγύη, ως λέξη και ως έννοια, γιατί παραπέμπει σε σχέσεις ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού, καθόλου ταιριαστές με το ιεραρχικό μοντέλο κατά το οποίο ο φιλάνθρωπος ηγεμόνας φροντίζει για τους υπηκόους κατά την απόλυτη κρίση του" σχολιάζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL