Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
O East Med ως γεωπολιτικό εργαλείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O East Med ως γεωπολιτικό εργαλείο

Στον ρυθμό του αγωγού East Med θα κινείται η ελληνική διπλωματία σε όλο το διάστημα των εορτών, καθώς το ραντεβού για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, έχει κλειστεί για τις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Η συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα, μέσα στο μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, και θα υπογραφεί πανηγυρικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ωστόσο της λείπει η υπογραφή της κυβέρνησης της Ιταλίας, όπου και θα καταλήγει ο αγωγός. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ολοκλήρωσε την Κυριακή έναν διπλωματικό μαραθώνιο στον αραβικό κόσμο - με έκτακτο πέρασμα από τη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου κουμάντο κάνει ο Χαλίφα Χαφτάρ- υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ιταλία: “Επί της αρχής η Ιταλία είναι απολύτως σύμφωνη. Επελέγη όμως να υπογραφεί το κομμάτι που αφορά τις τρεις χώρες και η ιταλική συμμετοχή να έλθει ως προσθήκη, ως προσχώρηση μετά», τόνισε σε συνέντευξή του στο Open.

Ο Τραμπ και οι ενστάσεις

Η επικείμενη υπογραφή κατέστη αν όχι δυνατή, πάντως ευκολότερη, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει τη σχετική συμφωνία (East Med Αct) που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο. Βέβαια, ο Τραμπ υπέγραψε με ενστάσεις, καθώς εμφανίστηκε αντίθετος στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).

Να σημειωθεί ότι με τον East Med, όπως σχεδιάζεται μέχρι τώρα, η Τουρκία αισθάνεται εκτός ενεργειακού παιγνίου της περιοχής - κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φρόντισε να υπογράψει τα μνημόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ορίζοντας στην ανατολική Μεσόγειο θαλάσσια σύνορα, ωσάν να μην υπάρχουν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα λεφτά για τον αγωγό East Med είναι πολλά, το έργο είναι τεχνικά δύσκολο και άγνωστες οι ποσότητες των υδρογονανθράκων που κρύβονται στα βάθη της θάλασσας. Για την ώρα, η υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού έχει περισσότερο γεωπολιτικό και λιγότερο οικονομικό χαρακτήρα. Αυτό που μετράει σ’ αυτή την κρίσιμη φάση δεν είναι εάν θα υπάρξει κάποτε ο αγωγός και θα βγάλει τα λεφτά του, αλλά ότι οι συγκεκριμένες χώρες στέλνουν το μήνυμα πως είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν - και με τις... μισές πλάτες του απρόβλεπτου Τραμπ. Βέβαια, ο Δένδιας φροντίζει σε κάθε δημόσια παρέμβασή του να υπογραμμίζει ότι η συμφωνία για τον East Med “δεν αποτελεί αντίδραση σε κάποιον άλλο”.

Στην κόντρα της Λιβύης

Η επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη την Κυριακή, πάντως, και η συνάντησή του με τον στρατηγό Χαφτάρ σίγουρα αποτελεί αντίδραση. Όσο η Άγκυρα συσφίγγει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υποσχόμενη και μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις του αλ Σαράτζ, τόσο η Αθήνα προσπαθεί να είναι παρούσα στο παιχνίδι που παίζεται πάνω στα συντρίμμια της Λιβύης. Ίσως, μάλιστα, καταφέρει να προσκληθεί να συμμετάσχει και στη διαδικασία του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη - κάτι που ζητάει μετ’ επιτάσεως η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως, η συνάντηση Δένδια - Χαφτάρ προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης αλ Σαράτζ, που κατηγόρησε την Ελλάδα «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Εδώ η Χάγη, εκεί η Χάγη

Στο μεταξύ, πάνω από την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ίπταται η σκιά του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, όχι μόνο επειδή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναφέρονται μια σειρά πρώην -πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών- στο ενδεχόμενο προσφυγής εκεί, αλλά κι επειδή το έβαλε στο τραπέζι μέσω της συνέντευξής του την Κυριακή στο “Βήμα” ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η Χάγη δεν είναι στο τραπέζι της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Δένδια να δηλώνει γενικώς και αορίστως ότι “βεβαίως έχουμε διάθεση να βρούμε λύση με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο μιας λύσης που εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Αλ. Τσίπρας: Αποτρεπτικό όπλο οι κυρώσεις

Ανήσυχος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και λόγω της ευρωπαϊκής επιφυλακτικότητας - και επειδή η κυβέρνηση ήταν μάλλον ανέτοιμη να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι απαραίτητο να πιέσει η κυβέρνηση τους εταίρους στην Ε.Ε. να εφαρμόσουν και να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τυχόν κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή νοτίως της Κρήτης: “Δεν είμαι της λογικής των κυρώσεων σώνει και καλά, αλλά είναι ένα αποτρεπτικό όπλο για τα χειρότερα. Πρέπει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ώστε ν’ αποτρέψει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή” τόνισε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί κρίσιμη τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο- και διερωτάται εάν ο πρωθυπουργός θα θέσει ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ τη στήριξη Τραμπ στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. “Να πούμε στους Αμερικανούς ‘κοιτάξτε, αν ο Τραμπ δεν υποστηρίξει τις θέσεις μας, δεν είμαστε δεδομένοι ούτε για τις αμυντικές συμφωνίες’”.

Αγαπημένες μας Πρέσπες

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν χθες οι κραυγές εθνικής υπερηφάνειας διάφορων νεομακεδονομάχων για το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέλαβε και επίσημα τον έλεγχο του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιέγραψαν πώς απογειώθηκαν δύο F-16 από τη Λάρισα, πώς πέταξαν πάνω από όλη τη Βόρεια Μακεδονία και πώς έκαναν προσέγγιση σ’ ένα αεροδρόμιο κοντά στο Μοναστήρι. Μπίτολα λέγεται σήμερα.

Ήταν, πάντως, οι ίδιοι που επέμεναν -μαζί με τον Μητσοτάκη- ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν “προδοτική”. Τώρα, οι Πρέσπες έγιναν... αγαπημένες - ειδικά όταν τα παρεπόμενά τους εκνευρίζουν την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL