Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
"Σήμερα ήταν ο Δημήτρης Ινδαρές. Αύριο, εσύ κι εγώ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σήμερα ήταν ο Δημήτρης Ινδαρές. Αύριο, εσύ κι εγώ"

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται από τον χώρο του πολιτισμού οι φωνές συμπαράστασης στον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Η υπόθεση εξελίσσεται στο απόλυτο μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, καθώς οι αντιδράσεις κατά του δόγματος τυφλής βίας που εφαρμόζει έρχονται από πρόσωπα κάθε πολιτικής τοποθέτησης και προτίμησης.

Πέραν του διαδικτυακού κειμένου στήριξης προς τον σκηνοθέτη, το οποίο υπογράφουν περισσότεροι από εκατό καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι, τη συμπαράστασή της στο θύμα της αστυνομικής βίας εξέφρασαν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), ενώ οι παρεμβάσεις καλλιτεχνών κατακλύζουν τα social media και τη δημόσια σφαίρα.

Παρέμβαση Στάνκογλου - Βούλγαρη

Μέσα σε 19 λέξεις ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου τα είπε όλα: “Σήμερα ήταν ο Δημήτρης Ινδαρές. Και το παιδί του. Αύριο θα είσαι εσύ κι εγώ. Και τα παιδιά μας...”. “Δεν φανταζόμουν ότι θα μίλαγα ποτέ στο ραδιόφωνο για τον Δημήτρη Ινδαρέ επειδή έχει συλληφθεί” είπε ο Παντελής Βούλγαρης.

Θ. Παπαγεωργίου: "Να αντισταθούμε"

Την αντίδρασή του στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας εξέφρασε και ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ότι “πρέπει να αντισταθούμε και όχι να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, γιατί θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά”. “Θέλω να είμαι νομοταγής πολίτης, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ όλη αυτή τη μανία που έχει ξεσπάσει ξαφνικά εναντίον κάποιων ανθρώπων, που τους λένε αναρχικούς, μπαχαλάκηδες, αντεξουσιαστές”.

Συνέπειες ζητά ο Μαρκουλάκης

Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως "φιλελεύθερος" σκηνοθέτης και ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., προχώρησε σε έντονη παρέμβαση μέσω Facebook. Σημείωσε ότι το ερώτημα δεν είναι ούτε τι σόι άνθρωπος είναι ο Δ. Ινδαρές, ούτε αν του συμπαραστεκόμαστε ή όχι, ούτε αν είμαστε υπέρ ή κατά των καταλήψεων, ούτε αν είμαστε υπέρ ή κατά της κυβέρνησης, “το ερώτημα είναι μόνο ένα: αν παραβιάστηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα”.

Σημείωσε ότι αυτά λέγονται θεμελιώδη “γιατί η δημοκρατία (πρέπει να) τα προσφέρει σε όλους αδιακρίτως - και στον Ινδαρέ, και στους εργαζόμενους της Μαρφίν, και στον Ζακ, και στον Γρηγορόπουλο, και στον Κορκονέα, και σ’ εκείνο το αγόρι από το Αφγανιστάν που διαμελίστηκε από βόμβα σε κάδο απορριμάτων δέκα χρόνια πριν”. “Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ - και το κράτος οφείλει να είναι εγγυητής και προστάτης τους. Εφόσον παραβιάστηκαν, αυτό πρέπει να φανερωθεί, όχι εδώ, θεσμικά. Και οι παραβάτες να υποστούν τις συνέπειες” τόνισε.

Δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης έκαναν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ άλλων και οι ηθοποιοί Μ. Παπαδημητρίου και Ελ. Ράντου. Μεταξύ των φορέων που εξέφρασαν συμπαράσταση και το Σωματείο Καθηγητών Χορού (Θεσσαλονίκη), καλώντας τους αρμόδιους “να πάρουν θέση, αν τελικά στόχος τους δεν είναι η δημιουργία επικίνδυνα ακροδεξιού κλίματος με το πρόσχημα της καταστολής της ανομίας”.

Φρένο στην ασυδοσία ζητούν εκατοντάδες πολίτες

Ως “μια ύστατη έκκληση προς τους δικαστές να υπάρξει επιτέλους φρένο στην ασυδοσία και την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του κράτους” δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των 29 πολιτών προς τον Ν. Αλιβιζάτο. Επιστολή που στη συνέχεια υπεγράφη από εκατοντάδες άλλους και συνεχίζει να συγκεντρώνει υπογραφές.

Η επιστολή απεστάλη προ ημερών προς τον πρόεδρο της επιτροπής για τα περιστατικά αστυνομικής βίας εν μέσω των επανειλημμένων περιστατικών κατάχρησης εξουσίας και αυθαιρεσίας από τα όργανα της τάξης το τελευταίο διάστημα, ενώ δημοσιοποιήθηκε μια μέρα μετά την εισβολή στην οικία της οικογένειας Ινδαρέ και την οργουελική συνέχεια που τη συνόδευσε.

“Επειδή δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί μπρος σε τέτοιες συμπεριφορές. Επειδή δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην αστυνομική βία. Επειδή δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι μπρος στη ραγδαία αυταρχικοποίηση της αστικής μας δημοκρατίας. Επειδή οι κανόνες μιας συντεταγμένης Πολιτείας δεν μπορεί να γίνονται λάστιχο για όσους φορούν στολή και κρατούν όπλο. Ως πολίτες, απευθύνουμε σήμερα μια ύστατη έκκληση προς τους δικαστές να υπάρξει επιτέλους φρένο στην ασυδοσία και την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του κράτους. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κανόνων της είναι υποχρέωση όλων μας” υπογραμμίζεται στο κείμενο που συνοδεύεται από τις υπογραφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL