Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Μερόπη Τζούφη για τα κονδύλια στον προϋπολογισμό: / Μερόπη Τζούφη: Αναιμική η αύξηση των πόρων για την Παιδεία παρά τις προσδοκίες και τις ανάγκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μερόπη Τζούφη για τα κονδύλια στον προϋπολογισμό: / Μερόπη Τζούφη: Αναιμική η αύξηση των πόρων για την Παιδεία παρά τις προσδοκίες και τις ανάγκες

«Ακόμη και μετά την απόσχιση της έρευνας, η αύξηση είναι αναιμική, διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες της μεταμνημονιακής εποχής και παραβλέποντας τις τεράστιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος» τόνισε η Μερόπη Τζούφη σχολιάζοντας τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020 για την Παιδεία. Η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, παρά τις εξαγγελίες για διορισμό χιλιάδων μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει καθαρό χρονοδιάγραμμα, ούτε καθαρή πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Με τη γνωστή τακτική των ύβρεων και της στρεψοδικίας απάντησε στη Μ. Τζούφη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Παρά τη θετική εξαγγελία για τις 5.200 μόνιμες προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση το 2020, πώς ακριβώς αυτό θα πραγματοποιηθεί; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, αφού δεν υπάρχει καμία σαφής καταγραφή στον προϋπολογισμό;» αναρωτήθηκε η Μ. Τζούφη σε σχέση με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Επέκρινε την πρόβλεψη για μείωση των πόρων για τις λειτουργικές ανάγκες εκτιμώντας ότι «προδιαγράφει με σαφήνεια τη μείωση των ζωτικών πιστώσεων για τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων, την απόσυρση, δηλαδή, του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης».

Μείωση της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια

Η Μ. Τζούφη επισήμανε τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια μέσω της επικείμενης αξιολόγησης και της «νέας, κομματοκρατούμενης ΑΔΙΠ», η οποία «θα κάνει τη δύσκολη δουλειά αντί της κυβέρνησης, αλλά για λογαριασμό της κυβέρνησης» και προειδοποίησε ότι «αυτή η αξιολόγηση θα οδηγήσει πολλά περιφερειακά τμήματα στον μαρασμό και στο κλείσιμο, στην εισαγωγή διδάκτρων, στην αναζήτηση πόρων εκτός του δημόσιου κορβανά, στην οργάνωση ακριβών μεταπτυχιακών και τελικά στη μεθόδευση της έμμεσης ιδιωτικοποίησής τους».

Αναφέρθηκε επίσης και στον κοινωνικό προϋπολογισμό παρατηρώντας ότι «σε ένα σύνολο 1,2 δισ. ευρώ θετικών μέτρων, η αύξηση των δαπανών για το κοινωνικό κράτος είναι της τάξης μόνο των 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10%», και σχολιάζοντας ότι «τα υπόλοιπα κατευθύνονται στη μείωση της φορολογίας με τρόπο που ευνοεί την αποφορολόγηση της οικονομικής ελίτ και όχι των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων».

Χωρίς χρονοδιάγραμμα των διορισμών

Η Ν. Κεραμέως επιχείρησε με στρεψοδικία να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό καταψηφίζει παράλληλα και τα 113 εκατ. ευρώ επιπλέον για την Παιδεία, αλλά και τις 10.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, χωρίς όμως να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα των διορισμών που ζήτησε η Μ. Τζούφη.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η Ν. Κεραμέως υποστήριξε ότι «επιτέλους» μπαίνουν «αντικειμενικά κριτήρια, αριθμός φοιτητών, γεωγραφική διασπορά ιδρύματος και αξιολογικά κριτήρια, κριτήρια ποιότητας».

Η Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διατηρηθεί το σύστημα «όπου ο υπουργός Παιδείας αποφάσιζε κατά το δοκούν να δίνει πελατειακά, προνομιακά σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια κρατικές επιχορηγήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL