Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
"Μεμονωμένες περιπτώσεις" βλέπει ο Μ. Χρυσοχοΐδης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μεμονωμένες περιπτώσεις" βλέπει ο Μ. Χρυσοχοΐδης...

Μεμονωμένες περιπτώσεις, που στο Διαδίκτυο βεβαίως φαίνονται πάρα πολλές, γιατί μόνο αυτές προβάλλονται» χαρακτήρισε τα συνεχόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιπαρατέθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που του έθεσε δύο ζητήματα που απέφυγε να θίξει στην ομιλία του: την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του επί του προσφυγικού με τη θέσπιση της θέσης του εθνικού συντονιστή παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά και το ότι, παρά την τρομολαγνία της Ν.Δ., η Αθήνα παραμένει από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να δημιουργήσει μία εικόνα «αβάτων εγκληματικότητας» που σπάνε και, σε αρμονία με τη γραμμή των στελεχών της Ν.Δ., επιχείρησε να υποτιμήσει τη σημασία των καταγγελιών για την αστυνομική βία, αλλά αναγνώρισε εμμέσως ότι υπάρχει πρόβλημα. Παραδέχτηκε ότι «οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και αυτορρύθμισης της αστυνομίας υπάρχουν, λειτουργούν, αλλά δεν αρκούν» κι έδωσε έμφαση στην παρακολούθηση της αστυνομικής βίας από τον Συνήγορο του Πολίτη.

"Εχέγγυο" ο Συνήγορος του Πολίτη...

«Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής στα περιστατικά εκτροπής των αστυνομικών οργάνων είναι απαραίτητη όχι σήμερα για λίγο, προσωρινά, αλλά για πάντα» παρατήρησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι η εμπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη «αποτελεί πρόσθετο εχέγγυο όχι μόνο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επικουρικό μηχανισμό εγρήγορσης της αστυνομίας για τον έλεγχο των υπερβάσεων».

...και νομοσχέδιο για τις πορείες

Παράλληλα ο Μ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε στη λογική του αυταρχισμού προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις υποστηρίζοντας ότι «οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων θα σταματήσουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα, μοιρολατρικά».

Αμήχανη παραδοχή με επίθεση

Ο Ν. Βούτσης πήρε τον λόγο και προκάλεσε τον Μ. Χρυσοχοΐδη να απαντήσει «αν γνωρίζετε και αν συνομολογείτε» ότι η Αθήνα, παρά τα έξι εκατ. τουρίστες τον χρόνο που δέχεται, θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες της Ευρώπης χωρίς προειδοποιήσεις κι οδηγίες από καμία ξένη χώρα".

Εμφανώς αμήχανος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε ότι η Αθήνα είναι μία ασφαλής πόλη, προσπάθησε όμως να εκτρέψει αλλού τη συζήτηση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με ευθύνη του οι λαϊκές συνοικίες της Αθήνας υποφέρουν από την εγκληματικότητα, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν να πατήσουν σε αυτές τις περιοχές πάνω από δέκα χρόνια. «Αφήσατε δύο εκατομμύρια πολίτες στο έλεος των κακοποιών επί χρόνια! Αυτή ήταν η πολιτική σας!» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

"Στιγματίζετε την αστυνομία"

Στη συνέχεια ο υπουργός προσπάθησε να επαναφέρει τη συζήτηση στην αστυνομική βία υποστηρίζοντας ότι «όλη η αντιπαράθεση που γίνεται εδώ αυτές τις μέρες για το θέμα της ασφάλειας δεν γίνεται για το αν είναι ασφαλής η Αθήνα ή όχι. Γίνεται για το γεγονός ότι καταγγέλλετε την Ελληνική Αστυνομία, στιγματίζετε ένα ολόκληρο σώμα, γιατί εμφανίστηκαν κάποια πολύ μικρά, κάποια λίγα περιστατικά αστυνομικής βίας». Μάλιστα κατέθεσε στη Βουλή έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που κατέγραψε 321 περιστατικά αστυνομικής βίας το δεύτερο εξάμηνο του 2017 κι όλο το 2018.

Ν. Βούτσης: Να είστε "άτεγκτος"

«Ήμασταν παρόντες και παρούσες όλα αυτά τα χρόνια, κάτω από την Πατησίων, παντού. Και δεν είναι τυχαίο το εκλογικό αποτέλεσμα εκεί πέρα» τόνισε ο Ν. Βούτσης κι επισήμανε στον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι «εσείς δεν επιτρέπεται να παίρνετε πάνω σας την Ελληνική Αστυνομία έναντι όλων των άλλων, δηλαδή των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης» θυμίζοντας τα πεπραγμένα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που «τίμησαν και τιμούν την Ελληνική Αστυνομία».

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι, πέρα από τον Συνήγορο του Πολίτη και την Επιτροπή Αλιβιζάτου, τη «θεσμική ευθύνη» για την αστυνομική βία έχει ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα τον κάλεσε να είναι «άτεγκτος» έναντι ορισμένων συνδικαλιστών της Αστυνομίας που ενθαρρύνουν με δημόσιο λόγο την αστυνομική βία.

Αμηχανία Χρυσοχοΐδη και για τον εθνικό συντονιστή

Σε σχέση με την υποκατάσταση του ίδιου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου στο προσφυγικό από τον Αλκιβιάδη Στεφανή, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ήταν εξίσου αμήχανος. Αρχικά «άδειασε» τον Γ. Κουμουτσάκο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην καθημερινή διαχείριση του προσφυγικού πέρα από την διεθνή του διάσταση. Στη συνέχεια ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε απλά ότι «υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και διαχέονται πολλές ευθύνες» καθιστώντας, υποτίθεται, αναγκαία τη θέση του εθνικού συντονιστή.

Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών και παρατήρησε δηκτικά ότι «αν άκουγαν αυτά που είπατε τα τελευταία δυόμισι λεπτά, θα σηκώνονταν οι τρίχες τους, διότι είναι εκτός τόπου, χρόνου, εθνικών συμβάσεων, διεθνών συμβάσεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη δευτερολογία του Ν. Βούτση, ο Μ. Χρυσοχοΐδης απέφυγε να απαντήσει εκ νέου, αν και μπορούσε να το κάνει.

Ελληνική Λύση υπέρ αστυνομικής βίας

Πάντως, ο Μ. Χρυσοχοΐδης «τ’ άκουσε» από την Ελληνική Λύση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της Αντώνη Μυλωνάκη να τον κατηγορεί ότι «απολογήθηκε» στον Ν. Βούτση. Ο Αντ. Μυλωνάκης υπεραμύνθηκε της αστυνομικής αυθαιρεσίας υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Αστυνομική βία; Ποια βία; Εναντίον των αναρχοάπλυτων, που πετάνε τις μολότοφ τη μία μετά την άλλη;».

Δ. Τζανακόπουλος: Η Ν.Δ. επιβαρύνει το εισόδημα της μεσαίας τάξης

«Χρησιμοποιείτε το 60% του συνολικού δημοσιονομικού χώρου για να ελαφρύνετε το 2,5% των επιχειρήσεων: 600 εκατ. ευρώ θα πάνε στο 2,5 % του συνόλου των επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες 800.000 επιχειρήσεις δεν θα δούνε καμία ελάφρυνση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Σημείωσε δε ότι η μεσαία τάξη θα δει το εισόδημά της να επιβαρύνεται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, γιατί θα λάβει μία μικρή φορολογική ελάφρυνση 17 ευρώ, όμως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ακόμα αυξήσεις της ΔΕΗ και μείωση επιδομάτων.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε στη Ν.Δ. ότι «όποια επιλογή έχετε κάνει οδηγεί σε μείωση μισθών: κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, άρνησή σας να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό το 2020, όπως και η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης». Παρατήρησε μάλιστα ότι «αυτή η πολιτική, οπουδήποτε κι αν έχει εφαρμοστεί, δεν έχει παράξει την παραμικρή επιτυχία» κι εκτίμησε ότι αυτό θα το διαπιστώσουν σύντομα και τα λαϊκά στρώματα, μεταξύ των οποίων κι όσοι εξ αυτών στήριξαν τη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL