Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Κόκκινα δάνεια: Μόνο από τη Ν.Δ. ψηφίστηκε το σχέδιο "Ηρακλής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόκκινα δάνεια: Μόνο από τη Ν.Δ. ψηφίστηκε το σχέδιο "Ηρακλής"

«Χρειάζεται μα ολιστική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία θα περιλαμβάνει ως βασικά, ως πυρηνικά της στοιχεία, τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, πράγμα που η Ν.Δ. δεν θέλει» τόνισε σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και το σχέδιο «Ηρακλής» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες με κατεπείγουσες διαδικασίες και με τη στήριξη μόνο της Ν.Δ. Για νομοθέτηση με την «αστρονομική ταχύτητα των 400 εκατ. ευρώ την ώρα» έκανε λόγο δηκτικά ο Νίκος Παππάς αντιπαραβάλλοντας τη σημασία του νομοσχεδίου με τις ελάχιστες ώρες που αυτό συζητήθηκε.

«Στο σκεπτικό της Ν.Δ. η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τους επίδοξους αγοραστές των τίτλων των ομολόγων, διότι στην πραγματικότητα θα περιόριζε τις δυνατότητες κερδοφορίας των αγοραστών του ομολόγου» εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας ότι η Ν.Δ. δεν θα προχωρήσει σε κάποιο αποτελεσματικό σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας όταν εκπνεύσει η παράταση στην προστασία που δόθηκε μέχρι τον Απρίλιο.

«Αφορά κυρίως τους ισολογισμούς των τραπεζών»

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» «αφορά κυρίως, για να μην πω αποκλειστικά, τους τραπεζίτες και τους ισολογισμούς των τραπεζών». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «επί της ουσίας υιοθετεί μία στρατηγική που δίνει κίνητρα για την άσκηση πίεσης, όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά στους πραγματικά ευρισκόμενους σε αδυναμία να πληρώσουν, να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τρόπους οι οποίοι δεν θα είναι επωφελείς για τους ίδιους», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο τέλος θα υπάρξει «μια λαίλαπα πλειστηριασμών».

Ο Δ. Τζανακόπουλος ζήτησε την απόσυρση της πρόβλεψης για αύξηση των εγγυήσεων του Δημοσίου μόνο με υπουργική απόφαση, ενώ επέκρινε την έλλειψη διαφάνειας σε σχέση με τη λειτουργία των διαχειριστών. Σχολίασε δε αρνητικά και το ότι από το σχέδιο «Ηρακλής» απουσιάζει η υποχρέωση της τραπεζών που θα ευνοηθούν από τις κρατικές εγγυήσεις να χρηματοδοτήσουν την αγορά.

Ν. Παππάς: «Η Ν.Δ. βλέπει τον κόσμο ανάποδα"

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επισήμανε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί «δικαίωση» όσων από τη Ν.Δ. ζητούσαν να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλαράκι» για να βοηθηθούν οι τράπεζες. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «βλέπει τον κόσμο ανάποδα» παρατηρώντας ότι «το τραπεζικό σύστημα υπάρχει για να υπηρετεί την οικονομία κι όχι το αντίθετο». Προέτρεψε τη Ν.Δ. να ακούσει τις αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕΕ και την προειδοποίησε ότι σύντομα θα καταλάβει ότι «στις εκλογές δεν ψηφίζουν μόνο οι τραπεζίτες» αλλά κι όσοι θιγούν από το σχέδιο αυτό.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που να διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα στην κατοικία και δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση των δανειοληπτών σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

Κατά και τα άλλα κόμματα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών για έναν τουλάχιστον χρόνο και τη δυνατότητά τους να μπορούν να αγοράσουν τα δάνειά τους πριν πωληθούν στην αγορά. «Ο θάνατος του υπερχρεωμένου νοικοκυριού αποτελεί την εγγύηση για το κράτος ότι δεν θα χάσει τα χρήματά του» σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε από τη συνεδρίαση μετά την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος προειδοποίησε ότι «η ελληνική κοινωνική οικονομία θα βγει ζημιωμένη» είτε πετύχει το σχέδιο «Ηρακλής», αφού θα πολλαπλασιαστούν οι εξώσεις κι οι πλειστηριασμοί, είτε αποτύχει, καθώς οι πολίτες θα πληρώσουν τις ζημιές των τραπεζών. Το νομοσχέδιο καταψήφισε κι η Ελληνική Λύση.

Χρ. Σταϊκούρας: "Ολοκληρωμένο σχέδιο"

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι τμήμα μόνο ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά κι ότι στο σχέδιο που διαπραγματευόταν με την τρόικα δεν περιλαμβανόταν η προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες και για την κατάπτωση των εγγυήσεων και για την έλλειψη ελέγχου των διαχειριστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL