Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Απόπειρα αυτοκτονίας από τρία προσφυγόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόπειρα αυτοκτονίας από τρία προσφυγόπουλα

Θεσσαλονίκη: Τρία προσφυγόπουλα που βρίσκονται υπό το καθεστώς κατ’ ευφημισμόν «προστατευτικής φύλαξης» αυτοτραυματίστηκαν και έκαναν απόπειρες κατά της ζωής τους σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - καταγγελία της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «Άρσις».

Υπό το ίδιο καθεστώς βρίσκονται 61 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη και η κοινωνική οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι ο εγκλεισμός των ανήλικων παιδιών, και μάλιστα κάτω από άθλιες συνθήκες, βλάπτει σοβαρά την ψυχική και σωματική τους υγεία. Από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα 29 ουσιαστικά κρατούνται στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στη Μενεμένη και τα άλλα 22 στο Α.Τ. Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία. Σύμφωνα με την «Άρσις» στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος παραμονής των ανήλικων σε «προστατευτική φύλαξη» είναι δύο μήνες, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές η κράτηση μπορεί να είναι πολύμηνη. «Ο αυξημένος αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων κρατουμένων, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις πόρων και μέριμνας της Πολιτείας διαμορφώνουν συνθήκες επιβαρυντικές για την σωματική και ψυχική υγεία τους, καθώς και την ανάπτυξή τους: δύο παιδιά μοιράζονται ένα στρώμα για να κοιμηθούν, ενώ δεν έχουν το δικαίωμα προαυλισμού -εφόσον δεν θεωρούνται κρατούμενοι- ούτε υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους» τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της. Προσθέτει ότι κάτω από αυτές τις δυσχερείς συνθήκες «οι ανήλικοι ζητούν την παραπομπή τους σε παιδοψυχίατρο ώστε να αντέξουν την καθημερινότητά τους μέσα σε κελί», ενώ τους χορηγείται και «φαρμακευτική αγωγή στη βάση συμπτωμάτων που συνδέονται με τη συνθήκη του εγκλεισμού».

"Να μπει τέλος στην προστατευτική κράτηση"

Σε ό,τι αφορά τη σίτισή τους, εδώ και λίγες ημέρες τα παιδιά τρώνε ό,τι και οι υπόλοιποι κρατούμενοι, αφού το κονδύλι που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει η «Άρσις» γι’ αυτόν τον σκοπό εξαντλήθηκε. Με δεδομένο ότι λαμβάνουν για σίτιση 5,87 ευρώ ημερησίως, όπως και όλοι οι κρατούμενοι, γίνεται εμφανές ότι είναι αδύνατον να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού. «Δεν νοείται η έννοια της προστασίας και της ανηλικότητας να είναι πλέον τόσο άμεσα συνυφασμένη με την έννοια της κράτησης και του εγκλεισμού.

Φαινόμενα παθογένειας και κλιμάκωσης της απόγνωσης και της βίας θα εξακολουθούν να εμφανίζονται όσο συντηρείται και αυτός ο μηχανισμός ‘παιδικής προστασίας’» υπογραμμίζει η ομάδα «Streetwork» της “Άρσις” και καλεί Πολιτεία να θέσει ως προτεραιότητα στην ατζέντα την άμεση εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, «που θα συνάδει με τις έννοιες της αξιοπρέπειας και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, καθώς η πρακτική της μείωσης βλάβης κατά την ‘προστατευτική’ κράτηση φαίνεται ότι δεν δύναται να απορροφήσει περαιτέρω ‘κραδασμούς'». Υπενθυμίζει, τέλος, ότι το ΕΔΔΑ της Ε.Ε. έχει αποφανθεί επανειλημμένα ότι η κράτηση ανήλικων υπό τις συνθήκες που συμβαίνει στην Ελλάδα συνιστά «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL