Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Οικολόγοι Πράσινοι: Δικαιώματα και Ισότητα:Φινλανδία-Ελλάδα 12-2
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικολόγοι Πράσινοι: Δικαιώματα και Ισότητα:Φινλανδία-Ελλάδα 12-2

Επειδή τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται, η παγκόσμια πρωτιά του νεαρότερου πρωθυπουργού, και μάλιστα γυναίκας, που κατείχε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, καταρρίφθηκε από την τριαντατετράχρονη νέα πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν.

Μάλιστα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της στελεχώνεται από δώδεκα γυναίκες στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, σε σύνολο δεκαεννέα υπουργών (Σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που σε σύνολο δεκαεννέα υπουργών μόλις οι δύο είναι γυναίκες).

Όμως οι πρωτιές της νέας πρωθυπουργού δεν σταματούν εκεί. Παιδί ομόφυλου ζευγαριού και μητέρα που συζεί με τον σύντροφο της, χωρίς γάμο, ενσαρκώνει στην πράξη την αποδοχή της διαφορετικότητας των σκανδιναβικών κοινωνιών. 

Όλα αυτά τα «πρωτάκουστα» αποσιωπήθηκαν έντεχνα από μερίδα του τύπου στην χώρα μας που πρόσκειται στην κυβέρνηση, και μάλιστα είχαμε και φαινόμενα fake news, όπου μεταδόθηκε ότι η Σάνα Μάριν «μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια μόνο με τη μητέρα της».

Είναι φανερό ότι δεν πρέπει να «προσβληθεί» η εικόνα που προβάλλει η κυβέρνηση, με τις δύο μόνο γυναίκες υπουργούς, σε ποσοστό ψηφοφόρων της, με την προβολή τέτοιων νέων. Το γεγονός αυτό βεβαίως βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την στάση του κυβερνώντος κόμματος κατά την ψηφοφορία που έγινε στην Ελληνική Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου απέρριψε την αναθεώρηση του άρθρου 5 παράγραφος 2 που θεσμοθετούσε την απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ "είμαστε διαχρονικά και ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους ισότητας για όλους τους πολίτες χωρίς κανενός είδους διαχωρισμούς και περιορισμούς".

Κατανοούμε βεβαίως ότι "η Φινλανδία είναι χώρα με σαφώς διαφορετικές παραμέτρους από την Ελλάδα, και κατανοούμε επίσης και το γίγνεσθαι της χώρας μας". 

Επισημαίνουμε όμως ότι "οι διαχωρισμοί κάθε είδους δεν έχουν θέση στον εικοστό πρώτο αιώνα και δεν συνάδουν με ευρωπαϊκές κοινωνίες που θέλουν να κοιτούν μπροστά".

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: τι είδους κοινωνία θέλουμε στην Ελλάδα, του χθες ή του αύριο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL