Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Επιμένει στην ακινητοποίηση... της κινητικότητας το υπ. Εσωτερικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμένει στην ακινητοποίηση... της κινητικότητας το υπ. Εσωτερικών

Με τη μορφή του κατεπείγοντος και εκτός του σώματος του νομοσχεδίου που είχε θέσει προς διαβούλευση, το υπουργείο Εσωτερικών φέρνει προς ψήφιση τις διατάξεις που ακινητοποιούν το σύστημα κινητικότητας.

Έτσι στα άρθρα 42 έως 44 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση από 50% στο 65% του ποσοστού των θέσεων, οι οποίες πρέπει να είναι καλυμμένες στον κλάδο στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο σύστημα κινητικότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εγκλωβίζονται στις θέσεις τους, μιας και, λόγω των περιοριστικών πολιτικών προσωπικού στο Δημόσιο (κανόνας αποχωρήσεων / προσλήψεων, μαζικές συνταξιοδοτήσεις), ελάχιστοι φορείς καλύπτουν το όριο του 65% πλήρωσης των θέσεων στους επιμέρους κλάδους τους.

Ατόφια άφηνει το υπ. Εσωτερικών και την προβληματική διάταξη που θέτει κωλύματα στη μετακίνηση, στις περιπτώσεις που με υπαιτιότητα του φορέα δεν ολοκληρώνεται στον απαιτούμενο χρόνο ο έλεγχος πλήρωσης των προϋποθέσεων. Κι αυτό γιατί, ενώ ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε ρητώς ότι, σε περίπτωση που ο φορέας προέλευσης δεν βεβαιώνει την πλήρωση των προϋποθέσεων σε 15 μέρες, οι προϋποθέσεις αυτές τεκμαίρεται ότι πληρούνται, εντούτοις σήμερα μεταθέτει τον έλεγχο κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων και σε κάθε περίπτωση κατά τον χρόνο έκδοσης της πράξης απόσπασης ή μετάταξης. Αυτό σημαίνει πως, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος με την αξιολόγηση του υποψηφίου, η διαδικασία καθυστερεί μπλοκάροντας εν γένει το σύστημα.

Το μοναδικό σημείο που διόρθωσε το υπουργείο είναι η αφαίρεση της πρόβλεψης ότι ένας αποσπασμένος υπάλληλος δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία κινητικότητας για μετάταξη πριν από την παρέλευση διετίας.

Να θυμίσουμε όπως είχαμε γράψει, πίσω από τη ναρκοθέτηση του ΕΣΚ κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις ιδιωτών ή μόνιμων στους τομείς εκείνους που δεν καλύπτονται οι θέσεις.

Αφαιρούνται πόροι απο τα ταμεία των εργαζομένων στην ΥΠΑ

Επισης, τα άρθρα 30-31 του πολυνομοσχεδίου επιφέρουν βλαπτικές αλλαγές στην κατανομή μέρους των εσόδων που αποδίδονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων (Eurocontrol) στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω του επανακαθορισμού των δικαιούχων και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων. Οι εν λόγω διατάξεις προκάλεσαν την αντίδραση του Γ. Βαρεμένου, ο οποίος με αιχμηρή δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «νύχτα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποφάσισε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής να καταργήσει δύο ταμεία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Αεροπορίας, τα οποία είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούσαν τον κουμπαρά από τα χρήματα που αποδίδει το Eurocontrol».

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και απο την Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία κήρυξε στάσεις εργασίας για την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο 13 και 14 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL