Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Στην Ελλάδα η ανεργία "τρώει" την κλιματική αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Ελλάδα η ανεργία "τρώει" την κλιματική αλλαγή

Μόλις το 17% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε χθες. Στον αντίποδα των Ελλήνων βρίσκονται πιο βόρειες χώρες, όπως η Σουηδία (62%), η Δανία (50%) και η Ολλανδία (46%), ενώ η χώρα με το χαμηλότερο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι η Βουλγαρία (14%).

Συνολικά σε 11 από τις 27 χώρες η κλιματική αλλαγή ήταν το πρώτο θέμα που σημειώθηκε από τους ερωτηθέντες. Στην Ελλάδα ως προτεραιότητα αναδείχθηκαν η καταπολέμηση της ανεργίας και η επίτευξη πλήρους απασχόλησης (46%), η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (38%) και ο καθορισμός των κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης και επενδύσεων (27%).

Επιπλέον η μεγάλη πλειονότητα στη Δανία (70%), τη Σουηδία (68%) και την Ολλανδία (62%) δήλωσε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος ήταν ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ψήφισε στις περασμένες εκλογές. Αντίθετα, μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε το ίδιο στη Βουλγαρία (16%) και στην Ελλάδα (19%).

Ουραγός η Ιταλία στην υποστήριξη της Ε.Ε.

Εξάλλου, λίγους μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, η φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δημοσκόπηση «Parlemeter 2019», καταδεικνύει ότι η υποστήριξη των πολιτών υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εδραιωθεί σε υψηλό επίπεδο, καθώς σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους συνεχίζουν να είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα παραμένει στις χαμηλές θέσεις, καθώς μόλις το 47% των Ελλήνων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησαν πως η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι κάτι καλό. Πάντως η υποστήριξη στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με προηγούμενη έρευνα. Ουραγός είναι η Ιταλία με 37%.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του επιπέδου ικανοποίησης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 52% των Ευρωπαίων συμμερίζεται αυτό το αίσθημα (+ 3 ποσοστιαίες μονάδες). Αυτό δεν ισχύει βέβαια για την Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 32%.

Τέλος, το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκιαγραφεί μια εικόνα σχετικά με το είδος των πληροφοριών για την Ε.Ε. το οποίο ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους φαντάζονται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη χάραξη πολιτικής στην Ε.Ε.

Περισσότερη ενημέρωση!

Συνολικά τα τρία τέταρτα (77 %) των Ευρωπαίων επιθυμούν να ενημερώνονται πληρέστερα σχετικά με τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για την ενωσιακή νομοθεσία, τα αποτελέσματα είναι υψηλότερα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, με 62% στην Ολλανδία και 60% στη Σουηδία. Ωστόσο ερωτηθέντες σε πέντε χώρες, κυρίως από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενδιαφέρονται να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το τι συγκεκριμένα έχει κάνει ή αλλάξει η Ε.Ε. στην πόλη, την περιφέρειά τους ή τη χώρα τους. Σε αυτήν την ομάδα πρωτοπόρος είναι η Ελλάδα (47%) ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (40%), την Κροατία (37%), τη Βουλγαρία (36%) και τη Σλοβακία (29%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL