Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ / Η κυβέρνηση θυμήθηκε ότι έχει πολιτική για την υιοθεσία και την αναδοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ / Η κυβέρνηση θυμήθηκε ότι έχει πολιτική για την υιοθεσία και την αναδοχή

Η αυριανή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με την υιοθεσία και αναδοχή λανσάρεται από το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. ως "πρωτοβουλία της Δόμνας Μιχαηλίδου". Κατά το "με εντολή πρωθυπουργού". Η αδύναμη ωστόσο και ανασφαλής διατύπωση ωχριά μπροστά στα φτωχά πεπραγμένα του υφυπουργείου Πρόνοιας, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει να επιδείξει απολύτως τίποτα στον τομέα υιοθεσίας και αναδοχής.

Η αυριανή εκδήλωση φαίνεται να έχει κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα, με στόχο να αντιστραφούν οι αρνητικές εντυπώσεις για τη Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μόνο για τους λάθους λόγους, καθώς έχει προβεί σε σειρά άστοχων και προκλητικών δηλώσεων. Πρόθεση στήριξης, που υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο με την απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει το "παρών" στο Ζάππειο και έρχεται λίγο καιρό μετά την απόφαση να αποσυρθεί από το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Πρόνοιας η ευθύνη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα για να μεταφερθεί ως αρμοδιότητα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν θα προκαλέσει επίσης εντύπωση αν για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση επιχειρήσει «να φάει από τα έτοιμα». Μετά από πέντε μήνες σιωπής και αδράνειας είναι απορίας άξιο τι θα έχει να παρουσιάσει αύριο η κυβέρνηση πέρα από το έργο των προκατόχων της.

“Αν το οικειοποιηθεί, χαλάλι. Η κοινωνία γνωρίζει. Αν αλλάξει τον νόμο, όμως, έναν νόμο που η κοινωνία αγκάλιασε, θα μας βρει απέναντι» σχολιάζει χαρακτηριστικά στην «Αυγή» η βουλευτής και τομεάρχης Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, η οποία μιλά για όσα άφησε παρακαταθήκη ο νόμος και πώς αυτός δεν αξιοποιείται, παρότι έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο, όπως δείχνει ο αριθμός των αιτήσεων.

Υιοθεσία μέσα σε λίγους μήνες

Ο νόμος που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση είναι ο 4538 και ήρθε στη Βουλή τον Μάιο του 2018 αποσπώντας ευρύτατη πλειοψηφία. Με τον νέο νόμο άνοιξε ο δρόμος για πιο διαφανείς και σύντομες διαδικασίες, με αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση του χρόνου αναμονής για τους υποψήφιους γονιούς και αναδόχους από 4 έως 6 χρόνια σε λίγους μόλις μήνες.

Ρόλο - κλειδί στη διαδικασία έχει η ψηφιακή πλατφόρμα Anynet, στην οποία ο κάθε γονιός ή ανάδοχος μπορεί να μπαίνει με τον κωδικό του ανά πάσα στιγμή και να βλέπει σε ποιο σημείο βρίσκεται η δική του υπόθεση. Όπως σημειώνει η Θ. Φωτίου: «Δεν χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να πηγαίνει στο ίδρυμα με αγωνία και να περιμένει την απάντηση. Όλοι οι γονείς και τα παιδιά αποκτούν πλέον ηλεκτρονικό φάκελο με ηλεκτρονική διαδικασία».

Εξακόσια παιδιά σύντομα σε σπίτι

Οι τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώνονταν οφείλονταν αφενός στη γραφειοκρατία, η οποία επιλύθηκε με τη ψηφιοποίηση όλων των σταδίων της διαδικασίας, κυρίως όμως στην έλλειψη κοινωνικών λειτουργών που διενεργούν την έκθεση καταλληλότητας των υποψήφιων γονιών. «Το λύσαμε με την πιστοποίηση χιλιάδων κοινωνικών λειτουργών μέσω του ΣΚΛΕ (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας). Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία της έκθεσης παίρνει μόνο τρεις μήνες».

Για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει «πειράξει» κάτι κι έτσι σήμερα «υπάρχουν ήδη 600 εκθέσεις εν εξελίξει, από τις οποίες πάνω από 100 είναι έτοιμες».

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι, χάρη στον νόμο, υπάρχει πλέον Μητρώο Ανηλίκων, στο οποίο εγγράφονται όλα τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή η υιοθεσία και ζουν σήμερα σε ιδρύματα ή εγκαταλείπονται σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια. Σε εθνικά μητρώα καταγράφονται επίσης οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει το παιδί που περιμένει σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το πού έχει υποβάλει την αίτησή τους.

Για την αναδοχή ακολουθεί η υπογραφή σχετικής σύμβασης, ενώ για την υιοθεσία δρομολογείται η νομική διαδικασία για να ληφθεί η σχετική δικαστική απόφαση.

Συνολικά έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 3.300 ηλεκτρονικές αιτήσεις υποψηφίων γονιών, από τις οποίες οι 2.700 είναι για υιοθεσία και οι 550 για αναδοχή. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί 1.250 ηλεκτρονικοί φάκελοι παιδιών.

Ούτε τα βασικά από τη Ν.Δ.

Μια ακόμη σημαντική προσθήκη είναι ότι «ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού κρατιέται στα εθνικά αρχεία και μπαίνει τέλος στα δράματα καταγωγής. Τα παιδιά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με την ενηλικίωσή τους και να μαθαίνουν ποια είναι η ρίζα τους έχοντας την υποστήριξη ειδικού επιστήμονα».

Ένας ακόμη από τους καινούργιους θεσμούς που εισήγαγε το νομοσχέδιο είναι η εκπαίδευση των γονιών. «Τα μαθήματα είναι έτοιμα και έχουν καταρτιστεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο» σημειώνει η Θ. Φωτίου. Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση ακόμη δεν τα έχει ξεκινήσει.

Επίσης η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει την ΚΥΑ για το επίδομα αναδόχων γονέων και επαγγελματιών αναδόχων γονέων. Μία ακόμη παράλειψη που εντοπίζει η τέως αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ότι εδώ και πέντε μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά το Εθνικό συμβούλιο Αναδοχής - Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), ένα όργανο με ευρεία συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων και προσωπικοτήτων με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει την ευθύνη να εισηγείται την προσαρμογή των πολιτικών στα νέα δεδομένα, αλλά και να παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις κ.λπ.

Δυνατότητα για αναδοχή και των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Ο νόμος αφήνει κι άλλες σημαντικές παρακαταθήκες. Πέραν του ότι πρώτη φορά γίνεται γνωστό πόσα παιδιά από τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ηλεκτρονικό φάκελο, όπως και πόσοι είναι οι υποψήφιοι γονείς, πρώτη φορά η διαδικασία της αναδοχής προβλέπει ότι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς και ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης. Αλλά και πρώτη φορά στη διαδικασία της αναδοχής προβλέπεται ότι εντάσσονται και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία πέφτουν συχνά θύματα κάθε είδους κακοποίησης.

«Αμηχανία και αδυναμία να διαχειριστεί τον νόμο»

Η απόφαση της Ν.Δ. να ασχοληθεί πέντε μήνες μετά με την αναδοχή και υιοθεσία ερμηνεύεται, σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, ως «αμηχανία να διαχειριστεί έναν νόμο που είναι πρωτοποριακός». «Μάλλον δεν ξέρει πώς να τον οικειοποιηθεί. Λένε πως θα μιλήσουν για νέα πολιτική σε σχέση με την αναδοχή και υιοθεσία. Πραγματικά περιμένουμε ν’ ακούσουμε αν πρόκειται απλά για μία επικοινωνιακού χαρακτήρα εκδήλωση ή αν σκοπεύει να κάνει πραγματικές αλλαγές, οπότε θα μας βρει απέναντι» καταλήγει μιλώντας στην «Α».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL