Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ν. Δένδιας: / Ν. Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Δένδιας: / Ν. Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Δεν είναι μόνο αγώνας δρόμου αυτός στον οποίο επιδίδεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση για να αποκρούσει τις όποιες μελλοντικές επιδράσεις του παράνομου, όπως επισημαίνει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα φόρα, μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα. Είναι, παράλληλα, και μια άσκηση ισορροπίας, στα όρια της ακροβασίας. Η Αθήνα, πέρα από τη σαφέστατη καταδίκη του περιεχομένου του μνημονίου -το οποίο αγνοεί ουσιαστικά την ύπαρξη της Κρήτης και της ΑΟΖ της-, προσπαθεί να αναδείξει ως ανυπόστατη τη διαδικασία, την υπογραφή του δηλαδή από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της -μισής- Λιβύης.

Μια κίνηση σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν η απέλαση, χθες, του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών να δίνει 72 ώρες προθεσμία στον Λίβυο διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα. Ωστόσο, η απέλαση αυτή δεν σημαίνει ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας- Τρίπολης, όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Ούτε φαίνεται να σημαίνει αλλαγή ρότας της Αθήνας που θα οδηγούσε στην αναγνώριση της έτερης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Χαφτάρ, παρά την επίσημη πρόσκληση του προέδρου της λιβυκής Βουλής στις 12 του μηνός στην Αθήνα - που, για την ώρα, πρόσκειται στον Χαφτάρ. Άλλωστε, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, η Βουλή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, είναι επίσης διεθνώς αναγνωρισμένη.

Η Αθήνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πλευρά εκείνη της Λιβύης που αντιμάχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό, χωρίς να πάρει ανοιχτά θέση στον λιβυκό εμφύλιο ούτε να έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Ε.Ε., η οποία πληρώνει πλουσιοπάροχα την Τρίπολη για να κρατά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Αφρική μακριά από την Ευρώπη.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης ήταν “έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή”. Όχι μόνο επειδή ο πρέσβης δεν έφερε το μνημόνιο, όπως του ζητήθηκε τελεσιγραφικά, αλλά κυρίως επειδή ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης -που υπογράφει το μνημόνιο- είχε διαβεβαιώσει τον Νίκο Δένδια τον Σεπτέμβριο, στη συνάντησή τους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι η κυβέρνησή του δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση.

Ποια σύνορα;

Η πρόσκληση -από την ελληνική Βουλή- στον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που έγινε μετά την υπογραφή του μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα, μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια της Αθήνας να ενισχύσει εκείνους στη Λιβύη που συμφωνούν μαζί της. Όπως είπε χθες ο Δένδιας, “ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι το μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι 'παράξενο', καθώς η Λιβύη δεν έχει 'θαλάσσια σύνορα' με την Τουρκία, και ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει”.

Απερίφραστη καταδίκη και από τον Π. Παυλόπουλο

Στο περιεχόμενο του μνημονίου, τώρα, όπως αυτό έγινε γνωστό κατά την ψήφισή του προχθές από την τουρκική Βουλή, η γραμμή της κυβέρνησης είναι “απερίφραστη καταδίκη”: “Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών. Η απόπειρα είναι παράνομη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και επιπλέον είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο”. δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Με σχεδόν τις ίδιες διατυπώσεις καταδίκασε το μνημόνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Αλεξανδρούπολη, για να προσθέσει: “Όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπερασπιστούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL