Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ο Κ. Μητσοτάκης "τελειώνει" επιδόματα και 13η σύνταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Μητσοτάκης "τελειώνει" επιδόματα και 13η σύνταξη

Το «πετσόκομμα» του κοινωνικού κράτους προανήγγειλε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από μια ομιλία κατά των επιδομάτων, του κοινωνικού μερίσματος και των πολιτικών αναδιανομής εισοδήματος. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ότι ακόμη και οι φοροαπαλλαγές ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα, αφήνοντας έξω από τα οφέλη τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους. Ο πολιτικός λόγος του πρωθυπουργού κατά της αναδιανεμητικής πολιτικής ήταν εμφατικός κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στη 13η σύνταξη αποφεύγοντας να δεσμευτεί ότι θα την χορηγήσει το 2020.

«Τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, ενίοτε μπορεί να είναι και κομματικά ωφέλιμα -αν και στη δικιά σας την περίπτωση δεν είδα να σας βοηθάνε ιδιαίτερα-, είναι όμως πρόσκαιρα», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Γι' αυτό και εμείς δεν κρύβουμε ότι επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο, επενδύοντας όχι μόνο στο πολιτικό παρόν, αλλά και στο μέλλον της χώρας. Και όπως λέει η παροιμία, 'αντί να μοιράζουμε σποραδικά λίγα ψάρια, προτιμούμε να μαθαίνουμε τον κόσμο να ψαρεύει'. Αυτή είναι η δικιά μας συνολική αντίληψη για την πρόοδο».

Το 80% των ελαφρύνσεων στο 2% των επιχειρήσεων

Όμως ο Ευ. Τσακαλώτος ανέδειξε με τις ερωτήσεις που έθεσε την όξυνση των ανισοτήτων που παράγει η κυβερνητική πολιτική. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν είναι αλήθεια ότι:

- Για τον μεγάλο κορμό των συνταξιούχων και των μισθωτών «η φοροελάφρυνση θα είναι από 15 ευρώ τον μήνα. Σε άλλη κατηγορία θα είναι 15 ευρώ τον χρόνο και σε άλλες κατηγορίες θα είναι 0 ευρώ. Αυτό θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες;».

- Το 80% από τα 600 εκατ. που είναι για τις επιχειρήσεις θα πάει στο 2% των επιχειρήσεων, δηλαδή περίπου σε 6.000 επιχειρήσεις.

- Στον προϋπολογισμό που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το 10% των φτωχότερων θα έχει όφελος 72 ευρώ και το 10% των πλουσιότερων 353 ευρώ.

- Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναθεώρησε την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου από το 1,1% στο 1,4% και το δεύτερο τρίμηνο από το 1,9% στο 2,8%. «Μήπως αυτό εξηγεί πώς κάνατε το δημοσιονομικό πλεόνασμα δημοσιονομικό κενό και όχι κάποιο μαγικό ραβδί που έχουν ο κ. Σταϊκούρας ή ο κ. Μητσοτάκης;».

- Άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις (ΗΠΑ, Βρετανία) που μείωσαν τον φόρο στις επιχειρήσεις απέτυχαν να αυξήσουν τα έσοδα και την ανάπτυξη.

- "Έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση για τη στασιμότητα των μισθών, που ανησυχεί ακόμα και δεξιές κυβερνήσεις; Αυτό θα το αντιμετωπίσετε μειώνοντας τις συλλογικές συμβάσεις, περιορίζοντας τη δυνατότητα των συνδικάτων να κάνουν διαιτησία;».

Φρένο και γκάζι...

Σημειώνεται πως και ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε εμμέσως ότι η κυβέρνηση ξέχασε τη μεσαία τάξη λέγοντας ότι το νομοσχέδιο «δίνει ιδιαίτερο βάρος σε δύο κατηγορίες εισοδημάτων. Στους πιο αδύναμους, ρίχνοντας τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Και σε όσους επενδύουν, μειώνοντας τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, μειώνοντας κατά το 5% την προκαταβολή φόρου και μειώνοντας τη φορολογία στα μερίσματα από το 10% στο 5%». Προφανώς, τα μερίσματα στη λογική του Κ. Μητσοτάκη αφορούν τη μεσαία τάξη…

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «το νομοσχέδιο μπορεί εύκολα να αποδοθεί και με δύο ουσιαστικά: φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, προστατεύει αλλά και απελευθερώνει τους φορολογούμενους για να δράσουν παραγωγικά. Αυτό γίνεται -για να αντιστρέψω ένα παλιό σύνθημα- με έναν νόμο, αλλά με πολλά άρθρα». Τα χαρακτηριστικά του φορολογικού νομοσχεδίου είναι τρία, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη:

- Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα για να δημιουργήσουν.

- Αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Φ. Γεννηματά: Πάλι η μεσαία τάξη πληρώνει

«Άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά δεν άλλαξε η πολιτική», υπογράμμισε και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας ότι διαφωνεί με το φορολογικό νομοσχέδιο «γιατί τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν και πάλι το βάρος της επίτευξης των υπερπλεονασμάτων των 7 δισ. ευρώ για το 2020. Γιατί οι όρκοι της Ν.Δ. για τη στήριξη της μεσαίας τάξης πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι φόροι επί των αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται κατά 979 εκατ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 254 εκατ. ευρώ. Ότι ακόμα και οι ελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα που εξαγγέλλονται απομειώνονται για όσους έχουν άνω των 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και μηδενίζονται για τους άνω των 20.000 ευρώ».

ΚΚΕ: Καταστολή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επεσήμανε ότι η Ν.Δ. αυξάνει την καταστολή και φέρνει νομοσχέδιο για τον περιορισμό της δυνατότητας των διαδηλώσεων. Αναρωτήθηκε δε αν οι εργαζόμενοι περνούν καλύτερα γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο περιορισμού των κινητοποιήσεων.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για ανισότητες - δικαιώματα

«Αυτό που κάνετε με τον αυταρχισμό παντού σε σχέση και με τους πρόσφυγες και με τους εργαζόμενους είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής σας», τόνισε προς τη Ν.Δ. και ο Ευ. Τσακαλώτος και κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους νέους, όλο τον κόσμο της εργασίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., να υπάρξει ένα σημαντικό μέτωπο» πάνω σε δυο διαχωριστικές γραμμές: τις ανισότητες όλων των ειδών και τα δικαιώματα.

Γ. Βαρουφάκης: Φορολογήστε Facebook, Goole, Netlfix, Amazon

Την κατάργηση της προπληρωμής φόρου 100% με την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΜέΡΑ25 πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζοντας ως "ύβρη" τη μείωση της προκαταβολής κατά 5%. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε τη Ν.Δ. «να καταργήσει έστω την προπληρωμή φόρου, να μην μετατρέψει την χώρα σε παράδεισο διεθνών φοροφυγάδων, να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες εξωτερικού που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και να αφήσει την εγχώρια διαπλοκή να πληρώνει 28 ή και 30% ακόμα φόρο, γιατί είναι καλύτερο να μειωθεί η φορολογία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όχι στους ίδιους γνωστούς ολιγάρχες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL