Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Τα τέσσερα ψέματα του Ν. Ταχιάου για το μετρό της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα τέσσερα ψέματα του Ν. Ταχιάου για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: «Το άσπρο - μαύρο» προσπάθησε να παρουσιάσει, και πάλι, χθες, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος, τόσο ως προς την πρόοδο του έργου τα προηγούμενα χρόνια όσο και ως προς τη δυνατότητα επέκτασης του έργου στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα για ανάκληση της απόφασης για την κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου με την παραμονή των σπουδαίων αρχαιοτήτων που βρέθηκαν εκεί.

Η «παράσταση» του κ. Ταχιάου αυτή τη φορά δόθηκε στη «γαλάζια» ΠΕΔΚΜ, όπου κλήθηκε μετά τις δηλώσεις του ότι η επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχει ορατό ορίζοντα, κάτι που δυσαρέστησε τους δημάρχους της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής «άδειασε» τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, απαντώντας για το θέμα σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου, ο Ν. Ταχιάος χθες επανέλαβε τη θέση του και έστειλε το έργο στις ελληνικές «καλένδες».

Τα τέσσερα ψέματα του κ. προέδρου

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να γίνει η επέκταση του μετρό. Δεν είναι όμως ορατή στο άμεσο μέλλον, γιατί δεν υπάρχει καμία δεσμευμένη πίστωση. Δεύτερον, δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας. Το να εμφανιστείς αύριο για το έργο με δανεισμό από τράπεζα ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα χωρίς μελέτη σκοπιμότητας δεν είναι βιώσιμο, διότι πρέπει τα κυκλοφοριακά στοιχεία να είναι επίκαιρα» απάντησε όταν ρωτήθηκε για την επέκταση του μετρό στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο, ο κ. Ταχιάος είπε ψέματα στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ. «Με τέσσερα ψέματα ακυρώνουν το έργο.

1. Το έργο είναι ώριμο καθώς μελετάται εδώ και χρόνια, ενώ η μελέτη σκοπιμότητας ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2018 από τον καθηγητή Σιδηροδρομικής της Πολυτεχνικής Σχολής της Θράκης Βασίλη Προφυλλίδη.

2. Οι σταθμοί της επέκτασης έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δημάρχους και τους φορείς μετά από μακρά διαβούλευση που κράτησε περισσότερο από ένα χρόνο και έχουν ήδη χωροθετηθεί από την Αττικό Μετρό.

3. Ο προϋπολογισμός 15 εκατ. ευρώ των πρόδρομων εργασιών είναι εγκεκριμένος από το υπ. Οικονομικών.

4. Υπάρχει διαβεβαίωση της Ε.Ε., μετά από επιτόπου έλεγχο επιτροπής ειδικών υπό τον Μάθιους Γκρος, ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το επόμενο πρόγραμμα 2020-2024» σχολίασε ο Γ. Μυλόπουλος και τόνισε ότι «μετρό χωρίς επέκταση στις πολυπληθείς και υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο κολοβό. Είναι και ταξικά προκατειλημμένο!». Μόνο που ο κ. Μυλόπουλος δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ για να καταθέσει όλα τα παραπάνω και οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι έδειξαν μεγάλη προθυμία να «δοξάσουν» τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό...

Χλιαρές οι «γαλάζιες» αντιδράσεις

Ο νέος πρόεδρός της, δήμαρχος Πυλαίας Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήλωσε τη στήριξη του θεσμικού οργάνου στα σχέδια της διοίκησης της Αττικό Μετρό, ενώ και η αντίδραση των δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης ήταν κάτι παραπάνω από «χλιαρή» για το ότι το έργο ουσιαστικά «παγώνει» για αόριστο χρονικό διάστημα. «Με την προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό, αυτήν του κ. Μυλόπουλου, χαράξαμε έναν δρόμο. Δεν μας είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την επέκταση. Μας είπε να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και οι μελέτες και μετά θα κοιτάξουμε να βρούμε χρήματα. Έτσι προτείναμε και καταλήξαμε στην κυκλική διαδρομή για τη δυτική Θεσσαλονίκη και δημοπρατήθηκαν οι πρόδρομες εργασίες. Με αυτά που λέει τώρα ο κ. Ταχιάος, δεν υπάρχει καν έργο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε κάποια πράγματα. Ότι το έργο είναι σχεδιασμένο και μετά να δούμε τα επόμενα βήματα. Αν δεν γίνει η επέκταση προς τα δυτικά, είναι δεδομένο ότι συσπειρωμένοι όλοι μαζί θα αντιδράσουμε» δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Θέμα ημερών το αίτημα στο ΥΠΠΟ για τη Βενιζέλου

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ταχιάος υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν καθυστερήσεις σε διάφορες εργασίες του μετρό, ενώ για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι η Αττικό Μετρό προχωρά στην καταστροφική για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου κυβερνητική απόφαση. Όπως είπε, «έχει γίνει ήδη μια συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες την προηγούμενη Παρασκευή και θα ακολουθήσει άλλη μια μεθαύριο. Είναι σχεδόν έτοιμη η μελέτη. Αυτό που θα αιτηθούμε από την υπουργό Πολιτισμού είναι να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση και θα της υποβάλουμε μια νέα μελέτη που θα ενσωματώνει και την ωρίμανση του θέματος από το 2015 έως το 2019».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL