Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Κομισιόν μαζί με τη Γαλλία απέναντι στις αμερικανικές απειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κομισιόν μαζί με τη Γαλλία απέναντι στις αμερικανικές απειλές

Αλληλεγγύη προς τη Γαλλία μετά τις αμερικανικές απειλές για την επιβολή υψηλών δασμών σε γαλλικά προϊόντα εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείς σχετικά, ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου της νέας Επιτροπής για θέματα Εμπορίου Ντανιέλ Ροσάριο δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει και θα αντιδράσει με μία φωνή» και ότι η Επιτροπή εργάζεται «σε στενό συντονισμό με τις γαλλικές αρχές για τα επόμενα βήματα».

Η γαλλοαμερικανική «διένεξη» έρχεται ως αποτέλεσμα της γαλλικής πρωτοβουλίας να φορολογήσει τους «γίγαντες» του Ίντερνετ, τους λεγόμενους «GAFA» (Google, Apple, Facebook, Amazon). Η Γαλλία προχώρησε σε αυτό το προσωρινό μέτρο, μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία σε διεθνές επίπεδο για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας εν γένει.

Σε συνέχεια της δημοσίευσης αμερικανικής "έρευνας" που συμπεραίνει ότι η γαλλική νομοθεσία για την επιβολή φορολογίας στις “GAFA” στρέφεται επιλεκτικά κατά αμερικανικών εταιρειών, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν υψηλούς δασμούς σε σειρά γαλλικών προϊόντων, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τυρί, γιαούρτι, αφρώδης οίνος, καθώς και καλλυντικά και τσάντες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια «ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση», αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν. "Στην περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων, η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να απαντήσει", δήλωσε χθες ο Λεμέρ. Η Γαλλίδα υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ - Ρινασέ δήλωσε ότι το Παρίσι δεν χρειάζεται να υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό, που "είναι θέμα φορολογικής δικαιοσύνης", ενώ υπενθύμισε ότι ο φόρος αυτός δεν έχει στόχο μόνον τις αμερικανικές ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και τις γαλλικές.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε χθες ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει την άμεση έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ώστε να αποφευχθεί διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο ΠΟΕ είναι ο χώρος διευθέτησης κάθε εμπορικής διένεξης», υπενθύμισε ο ίδιος εκπρόσωπος, προσθέτοντας επίσης ότι «πολλοί» ακόμη δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών.

«Η Επιτροπή παραμένει αποφασισμένη στην εξεύρεση σταθερής και συνολικής λύσης μακροπρόθεσμα για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας», κατέληξε ο Ντ. Ροσάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, τον περασμένο Μάρτιο, «ψηφιακό φόρο» με συντελεστή 3% για τις διαδικτυακές διαφημίσεις, τις ψηφιακές δραστηριότητες διαμεσολάβησης -συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων και του ηλεκτρονικού εμπορίου- και την πώληση δεδομένων. Σε αυτό αντέδρασαν Ιρλανδία, Σουηδία και Δανία με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και να επικεντρωθούν πλέον οι προσπάθειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, η Γαλλία (με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησαν οι συνομιλίες το 2017) και κάποιες άλλες χώρες προχώρησαν ανεξάρτητα στην ψήφιση νομοθεσίας κοντά στην πρόταση της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL