Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Σιγή ιχθύος από Μητσοτάκη για το ακροδεξιό μανιφέστο Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιγή ιχθύος από Μητσοτάκη για το ακροδεξιό μανιφέστο Σαμαρά

Σιγή ιχθύος επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το ακροδεξιό μανιφέστο που ξεδίπλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του “γαλάζιου” συνεδρίου, φορώντας τη στολή του “νεομακεδονομάχου”. Διχάζει τη Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός μετά την ακύρωση των προσδοκιών του να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Ρωτήστε τον ίδιο» ήταν το καρφί της Ντόρας Μπακογιάννη σε ερώτηση αναφορικά με τη δημόσια προτροπή του προς τον πρωθυπουργό “να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών! “Η Ν.Δ. έχει ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό» ανέφερε σε αιχμηρό ύφος ο Ευ. Μεϊμαράκης μετά τις “σαμαρικές” ρατσιστικές κορώνες στο προσφυγικό ζήτημα. Αντίθετα, ο Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε ότι “ο Σαμαράς έθεσε αυτό που συζητά όλη η κοινωνία για το μεταναστευτικό”.

Τη γενικόλογη αποστροφή του κ. Μητσοτάκη -κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου- ότι “η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί τα συμφέροντα του Έθνους, πέραν και πάνω απ’ τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου», επιχειρούν να "σερβίρουν" οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου ως “απάντηση” του κ. Μητσοτάκη στην ακροδεξιά πλατφόρμα που ανέπτυξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Νωρίτερα ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός, στον απόηχο της θεαματικής κυβίστησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, έθεσε “το πολιτικό ερώτημα πώς θα αποδεσμευτούμε χωρίς να πληρώσουμε κόστος”. Δήλωσε δε ότι “κατανοώ αυτό που λέει ο πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω”, ωστόσο επεσήμανε σε δηκτικό τόνο: “Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως ‘επιζήμια’ και ‘απαράδεκτη’. Και που επιπλέον, δεν περπατάει”, προκαλώντας τα ηχηρά χειροκροτήματα των συνέδρων!

Επιπλέον, αντιγράφοντας την ατζέντα και τη ρητορική του Β. Όρμπαν, έκλεισε το μάτι στα ακροδεξιά στοιχεία της ενδοχώρας ισχυριζόμενος ότι “αυτό στο οποίο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια είναι για το λαθρομεταναστευτικό. Η Ελλάδα υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθροεποικισμό» και "γι’ αυτό τον λόγο", όπως είπε, "δεν είναι ρατσιστές και ξενόφοβοι στις τοπικές κοινωνίες”! Ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο μιας συγκυρίας που η κυβέρνηση ζητάει ετεροχρονισμένα από “όλους να βάλουν πλάτη” για την αποσυμφόρηση των νησιών είπε ότι “οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν 'εισβολή' στην Ελλάδα. Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες δεν μπήκαν παράνομα ως ‘εισβολείς’ στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν”!

Υπ’ αυτό το πρίσμα, τον πρώην πρωθυπουργό έσπευσε να μιμηθεί ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης (ΑΝΤ1), καθώς μίλησε για «παράνομη εισβολή στη χώρα” από τη στιγμή που “οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια έχουν αυξηθεί κατά 200% και γι΄ αυτό πρέπει να γίνουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους μετανάστες”.

Μήνυση κατά Σαμαρά - Πλακιωτάκη

Σε αυτό το φόντο, μήνυση κατά των κ. Σαμαρά και Πλακιωτάκη κατατέθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και τον Παναγιώτη Δημητρά, που κατηγορεί τους δύο πολιτικούς για "διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστικό κίνητρο και δημόσια προτροπή σε διακρίσεις και μίσος κατά των προσφύγων".

Ανέθεσαν ομιλία κατά του ακροδεξιού λαϊκισμού στον... Άδ. Γεωργιάδη!

Σημειώνεται ότι ακόμα και ο Άδωνις Γεωργιάδη, κατόπιν συνεννόησης με το Μαξίμου, υπερέβη... εαυτόν καταδικάζοντας στο συνέδριο “τον ακροδεξιό λαϊκισμό” (πριν την ομιλία του Αντ. Σαμαρά) ώστε “να μην μπουν νέοι φραγμοί από τους ‘γαλάζιους’ αιρετούς στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης”!

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, που εποφθαλμιούσε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, σχολίασε ότι “δεν είναι 'φαιδρότητες' οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή... Είναι ευθεία απειλή” αφήνοντας ευθεία αιχμή κατά του Π. Παυλόπουλου, που είχε δηλώσει ότι “το ‘Μνημόνιο Κατανόησης’ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο”.

Αιχμές Ντ. Μπακογιάννη - Ευ. Μεϊμαράκη κατά Σαμαρά

“Δεν γνωρίζω να υπάρχει τρόπος αποδέσμευσης από τη Συμφωνία των Πρεσπών με βάση το διεθνές δίκαιο” ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη (Θέμα FM), καλώντας τους δημοσιογράφους να αναζητήσουν διευκρινίσεις από τον πρώην πρωθυπουργό!

“Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και φτηνής δημαγωγίας. Είναι ένα κόμμα που πορεύεται με σοβαρότητα, διαλέγεται και συζητά με όρους μέλλοντος” ανέφερε -αμέσως μετά την ομιλία του Αντ. Σαμαρά - από το βήμα του συνεδρίου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Χέρι-χέρι με Σαμαρά ο Βορίδης

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο “μέγας φίλος και φαν του Αντώνη Σαμαρά” Μάκης Βορίδης, καθώς ισχυρίστηκε (parapolitika fm) πως «οι δηλώσεις και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ήταν απόλυτα συνυφασμένες και συντεταγμένες με τη βασική νομοθετική κατεύθυνση που έχει χαράξει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό»! «Πρόκειται για πολιτική… correctίλα της Αριστεράς» απάντησε δε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης -αναδεικνύοντας εκ νέου το... γνήσιο ακροδεξιό του ταμπεραμέντο- σε ερωτήσεις σχετικά με τους όρους «λαθρομετανάστης» και «λαθροεποικισμός» που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς!

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΕΥΘΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση

Αλ. Χαρίτσης: "Θα τηρήσει η κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών;" * Δ. Τζανακόπουλος: "Αυτά θα μπορούσαν να ειπωθούν από χρυσαυγίτη"

“Περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί αυτές τις απόψεις όπως εκφράστηκαν στο συνέδριο του κόμματός του” τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης. “Τι μήνυμα στέλνει σε όλη τη χώρα ο πρώην πρωθυπουργός, όταν μιλάει για ‘λαθροεπικοισμό’;” διερωτήθηκε (ΑΝΤ1) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι “οι ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αντιδράσεις που βλέπουμε στις τοπικές κοινωνίες καλλιεργήθηκαν από τη Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα”. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα αν «θα τηρήσει και θα τιμήσει τελικά η κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών” καθώς υπενθύμισε ότι “όσα είπε ο κ. Σαμαράς για αποδέσμευση υπήρξαν η κεντρική ρητορική της Ν.Δ. προεκλογικά»...

“Όταν ένας πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για ‘εισβολή λαθροεποικιστών’ καταλαβαίνει κανείς ότι έχει χαθεί το μέτρο. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ειπωθεί από κάποιον χρυσαυγίτη” τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας ότι “αναδείχτηκε το πραγματικό πρόσωπο ενός ανθρώπου βαθιά μισαλλόδοξου, βαθιά ξενοφοβικού, βαθιά αντιδραστικού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL