Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Στ. Αραχωβίτης: Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραραγωγών της Κρήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Αραχωβίτης: Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραραγωγών της Κρήτης

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, συμμετείχε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κρητικοί ελαιοπαραγωγοί, τόσο με την ποσότητα όσο και με την ποιότητα του ελαιολάδου, εξηγώντας ότι χρειάζεται να υπάρξουν γρήγορα μέτρα στήριξης τόσο των παραγωγών, όσο και της καλλιέργειας συνολικά.

«Θεωρώ ότι υπάρχει ολιγωρία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την ανάδειξη του θέματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε πέρυσι σε άλλες περιοχές της χώρας. Το ότι επαναλαμβάνεται το φαινόμενο δείχνει ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες όπως είναι η κλιματική κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει συνέχεια αυτού που ξεκινήσαμε, γιατί μπορεί να άλλαξε η πολιτική ηγεσία αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Δε μας ενδιαφέρει να εκμεταλλευτούμε μικροκομματικά το πρόβλημα, αλλά μας ενδιαφέρει να στηριχθούν οι παραγωγοί και η καλλιέργεια. Εργαλεία μπορούν να αναζητηθούν είτε από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους» δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ της ΕΑΣΗ, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Σωκράτης Βαρδάκης αλλά και μέλη παραγωγοί που έθεσαν ερωτήματα στον κ. Αραχωβίτη, ο οποίος αργά το μεσημέρι θα παραστεί σε ανοιχτή σύσκεψη εκπροσώπων ελαιοκομικών φορέων και ελαιοπαραγωγών του Ρεθύμνου, με θέμα την φετινή ελαιοκομική χρονιά και τα προβλήματα της ελιάς και του ελαιολάδου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης σημείωσε: "Πέραν του δάκου υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στην ελαιοκομικη περίοδο από τους μικρό οργανισμούς που πλήττουν την παραγωγή ελαιολάδου, κάτι που είναι απόρροια και της Κλιματικής κρίσης. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να προτείνουμε λύσεις στο αρμόδιο Υπουργείο που έχει καθαρά την πολιτική ευθύνη.

Ζητάμε γρήγορα αντανακλαστικα, διότι τα πρόβλημα είναι πολλά. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η επόμενη ελαιοκομικη περίοδος είναι εν όψει. Κι αν τώρα δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε τα προβλήματα θα είναι ακόμη πιο έντονα του χρόνου. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των αγροτών και ευαισθητοποιουμαστε για να γίνουμε κι εμείς μέρος της λύσης. Ελπίζω ο κ. Βοριδη που αναμένεται στις 5 του μήνα στην Κρήτη, να μπορέσει να παρουσιάσει μια δέσμη λύσεων σε αυτά τα καυτά ζητήματα που έχουν αναδυθεί. Βέβαια, η Κλιματική κρίση ή... Εγκληματική αλλαγή είναι πλέον μπροστά μας. Τη ζούμε καθημερινά. Αρα πρέπει να είμαστε γνωστές του αντικειμένου για να μπορέσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις"

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Βαρδακης,επίσης βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: " Βασικό ζητούμενο είναι πως θα προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά για μια καλύτερη παραγωγή, με ποιότητα. Αλλά και πώς θα γίνεται επιτέλους σωστά η δακοκτονίας για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Την προηγούμενη εβδομάδα τεκμηριωσαμε τους λόγους και τους όρους του προβλήματος στον κ. Βοριδη.

Εύχομαι κι ελπίζω, την Πέμπτη που θα είναι εδώ ο Υπουργός να έχουμε καλές ανακοινώσεις για τους αγρότες που δεν θα μπορούν να παράγουν και να καλλιεργούν του χρόνου, εάν δεν αποζημιωθούν εφέτος"

Τέλος ο Νίκος Ηγουμενιδης σημείωσε: "Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας πυλώνας που με την παραγωγή του μπορεί να βοηθήσει να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση. Θεωρούμε θετική την τοποθέτηση της Ένωσης να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα του κρητικού ελαιολάδου. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας και της ποσότητας των παραγομένων από τον πρωτογενή τομέα"

Το βράδυ ο κ. Αραχωβίτης και ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός θα είναι κεντρικοί ομιλητές σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στα Λειβάδια Μυλοποτάμου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, cretalve.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL