Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ταξικό το πρόσημο της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταξικό το πρόσημο της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης

Το «ταξικό πρόσημο» της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης στηλίτευσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από τις επιλογές της Ν.Δ. για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και με τον προϋπολογισμό του 2020 και με το φορολογικό νομοσχέδιο «ωφελούνται τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα και οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε στην κριτική για την αύξηση των φορολογικών εσόδων υποστηρίζοντας ότι δεν θα προέλθουν από επιβάρυνση των πολιτών, αλλά από διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

«Τρώτε από τα έτοιμα, ενώ καταγγέλλετε συνεχώς αυτόν ο οποίος δημιούργησε τα έτοιμα» σχολίασε δηκτικά ο Τρ. Αλεξιάδης απευθυνόμενος στη Ν.Δ. Στη συνέχεια επέκρινε και τον ταξικά μεροληπτικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να διευρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η πρόθεση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν είναι κατανοητό γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να δυσκολέψει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα τη στιγμή που διευκολύνει τα πολύ υψηλά και πάρα πολύ υψηλά και απαιτεί λιγότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτούς».

Η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν τόσο την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεωθεί τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την πιθανότητα οι ελαφρύνσεις στα χαμηλά στρώματα να υπερκαλυφθούν από την υποχρέωση για υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το «ρεκόρ» δεκαοκταετίας της κυβέρνησης στην απώλεια θέσεων εργασίας θύμισε ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ενώ ο Σάκης Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις για το ποια κοινωνικά στρώματα ευνοούνται» από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή η «κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα». Την αποδέσμευση του λογαριασμού ύψους 173 εκατ. ευρώ του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Energa Αριστείδη Φλώρου τη στιγμή που γίνεται αντιπαράθεση για το ύψους 30 εκατ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα επισήμανε η Θ. Τζάκρη.

Ο Γ. Γκιόλας αναφέρθηκε στη μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% παρατηρώντας ότι η μείωση αφορά 469 επιχειρήσεις με τζίρο εκατομμυρίων, όπου «το 5% είναι 50.000 και 100.000 ευρώ, δεν είναι τα ψίχουλα της μείωσης για τους χαμηλόμισθους». Η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι «ξεδιπλώνετε όλο το πλάνο σας για τη μετά τα Μνημονία περίοδο, ένα μοντέλο ανάπτυξης παλιό, που στηρίζεται στην αποφορολόγηση και την ελάφρυνση του κεφαλαίου».

Επανεκκίνηση βλέπει ο Σταϊκούρας

Ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο συμβάλλει στην «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» και την «τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης» και αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις και τα μειωμένα ποσοστά όσον αφορά την υποχρέωση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων να καλύπτουν μέρος των συναλλαγών τους με ηλεκτρονικές πληρωμές. Μάλιστα σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 6,1 δισ. ευρώ και των εσόδων του κράτους κατά 560 εκατ. ευρώ περίπου. Νωρίτερα, κατά την ακρόαση των φορέων, η πλειονότητα των εκπροσώπων τους είχε εκφραστεί θετικά για το νομοσχέδιο.

Απάντηση Τσακαλώτου στον Χρ. Σταϊκούρα: Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός της Ν.Δ. ότι βοηθά τη μεσαία τάξη

"Όταν ένας μισθωτός με ένα παιδί και 19.000 ευρώ εισόδημα θα έχει όφελος 2 ευρώ τον μήνα, δεν νομίζω να βρει κατάλληλο ορισμό. Γιατί όποιον ορισμό και να πάρουμε, το να προσπαθεί η Ν.Δ. να πείσει τον κόσμο ότι κάποιος με εισόδημα 524,5 ευρώ τον μήνα είναι μεσαία τάξη και ότι η Ν.Δ. θα τον βοηθήσει στερείται σοβαρότητας" απάντησε ο Ευ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι "εμείς δεν αποδεχόμαστε" τον ορισμό που παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι έλεγε συνειδητά ψέματα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Τσακαλώτος τον καλεί να απαντήσει τι ποσοστό από το 1,2 δισ. ελαφρύνσεων πηγαίνει στα μεσαία στρώματα. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι για τον ορισμό της μεσαίας τάξης παίζει ρόλο "η περιουσία, η θέση στην παραγωγή, οι προοπτικές" υπογραμμίζει ότι "γι’ αυτό όμως και οι πολιτικές στήριξης του παιδιού, το επίδομα ενοικίου, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και άλλες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που η Ν.Δ. μεμφόταν ήταν σημαντικές και για τη μεσαία τάξη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL