Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Αναπηρία» στον Πολυχώρο Vault
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Αναπηρία» στον Πολυχώρο Vault

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και την παράσταση «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας», ο Πολυχώρος Vault διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου με θέμα «Τέχνη και Αναπηρία»

Η συζήτηση μεταξύ συντελεστών του έργου, κοινού και ομιλητών θα διεξαχθεί μετά το τέλος της παράστασης «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας».

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το πρώτο του ιστορικό ανέβασμα στο Broadway (Απρίλιος του 1979 - Ιούνιος του 1981, 916 παραστάσεις), το πολυβραβευμένο έργο του Bernard Pomerance «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας», βασισμένο στη ζωή του Τζον Μέρρικ ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη στον Πολυχώρο VAULT από τις 4 Οκτώβριου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 18:15.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Τζον Μέρρικ, γνωστού και ως Ανθρώπου Ελέφαντα, που έπασχε από μια άνευ προηγουμένου φυσική παραμόρφωση και αναπηρία και έζησε στη Βικτοριανή Αγγλία του 19ου αιώνα. Η ζωή του υπήρξε πηγή έμπνευση για τις τέχνες και τα γράμματα.

Το έργο τιμήθηκε με τα Βραβεία Tony, Drama Desk, Obie Awards και New York Drama Critics’ Circle ως το Καλύτερο Έργο της χρονιάς το 1979. Από τότε συνεχώς παρουσιάζεται στις θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο, μιας κι ο ρόλος του Τζον Μέρρικ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποκριτικές προκλήσεις, με μερικούς πολύ σπουδαίους ηθοποιούς να έχουν αναμετρηθεί κατά καιρούς μαζί του (David Schofield, David Bowie, Mark Hamill, Bradley Cooper κ.α). Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1980 από το θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του πάντα πρωτοποριακού καλλιτέχνη.

Ομιλητές στη συζήτηση:

- Παναγιώτης Νικολαΐδης, Ψυχολόγος – κλινικός νευροψυχολόγος, εκπρόσωπος της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων)

- Παναγιώτης Πιτσινιάγκας, Motivational Speaker, εκπρόσωπος της Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους)

- Βασίλης Οικονόμου από τη θεατρική Ομάδα ΘΕΑΜΑ (Επαγγελματική θεατρική συμπεριληπτική ομάδα)

- Άννα Βεκιάρη από την χορευτική ομάδα ΕΞΙΣ (ομάδα σύγχρονου χορού για χορευτές με και χωρίς αναπηρία)

- Αννίτα Καπουσίζη από την ομάδα ARTimeleia (ανεξάρτητη μικτή θεατρική ομάδα που αποτελείται από ανάπηρους και περιπατητικούς ηθοποιούς)

- Πάνος Ζουρνατζίδης (ηθοποιός)

Η ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο για 82 ολόκληρα χρόνια, έχει προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητική αναπηρία και νευροαναπτυξιακά προβλήματα, από τη γέννηση έως και την ενηλικίωσή τους,

μέσα από τα έξι Κέντρα της, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, έχοντας ως όραμα μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου όλοι θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι, εστιάζει το σκοπό του στην κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία και γενικότερα των κοινωνικά ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων. Με αφετηρία το σχολείο και κατάληξη την τοπική κοινωνία, ο Σ.Κ.Ε.Π. επικεντρώνεται στην αλλαγή στάσης και νοοτροπίας, μέσω Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εξοικείωσης με την Διαφορετικότητα.

Η ομάδα ΘΕΑΜΑ

Το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) αποτελεί την πρώτη επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα (ανάπηρων και μη ανάπηρων ηθοποιών) στη χώρα μας. Τα μέλη της αποτελούν μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, είναι επαγγελματίες ηθοποιοί. Η συμπερίληψη, η συνεκπαιδευση και η συναντίληψη αποτελούν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της θεατρικής ομάδας ΘΕΑΜΑ.

Η Ομάδα Έξις

Η ομάδα Έξις είναι μία ομάδα σύγχρονου χορού για χορευτές με και χωρίς αναπηρία. Δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό να ενσωματώσει τα άτομα με αναπηρία στην τέχνη του χορού. Στόχοι της είναι - η έκφραση μέσα από το χορό και την κίνηση, - το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, - η εκπαίδευση της τεχνικής του χορού στους χορευτές με αναπηρία στην Ελλάδα και- η εξοικείωση με το διαφορετικό σώμα με σκοπό τη συν-δημιουργία . Με τη διοργάνωση σεμιναρίων και τη δημιουργία καλλιτεχνικών project - παραστάσεων λειτουργεί ως άξονας κοινωνικής επίγνωσης και ως φορέας ισότιμης ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην τέχνη του χορού.

Η Ομάδα ARTimeleia

Οι άνθρωποι με αναπηρίες που απαρτίζουν την ομάδα αντιμετωπίζουν νευρομυϊκές παθήσεις και ανεβάζουνε επαγγελματικές παραστάσεις, διότι εκπαιδεύονται και συνεκπαιδεύονται με μη ανάπηρους σε όλο το κομμάτι της υποκριτικής. Η έρευνα αποτελεί τη βάση μιας μελέτης που συνδυάζει τη νευρολογική ανάλυση με τις βασικές αρχές της υποκριτικής με στόχο την κατάλληλη εκπαίδευση των ανθρώπων με νευρολογικές παθήσεις πάνω στο θέατρο και την υποκριτική.

- Η ομάδα ΘΕΑΜΑ, η ομάδα ΕΞΙΣ και η ομάδα ARTimeleia, ο Βασίλης Οικονόμου, η Άννα Βεκιάρη και η Αννίτα Καπουσίζη αντίστοιχα, ένωσαν το δυναμικό τους, δημιουργώντας τον πρώτο χώρο συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών στην Αθήνα. Το «Ίσον» ( https://ison.com.gr/ergastiri/ ) στο Βοτανικό (Μελενίκου 33) γιατί Τέχνη με ανάπηρους ΙΣΟΝ Τέχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL