Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Υπόσχονται "μέρισμα", αλλά δύο ταχυτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόσχονται "μέρισμα", αλλά δύο ταχυτήτων

Με αοριστολογίες αναφορικά με την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου -να αποπροσανατολίσει την ατζέντα από τις αναξιοκρατικές προσλήψεις “γαλάζιων παιδιών” στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τέθηκε και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να αποκρύπτει επιμελώς ότι θα προβλέπει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον 500 ευρώ τον χρόνο για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς “να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέσα στην τετραετία θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος», ενώ η Ν.Δ. προεκλογικά ανέμιζε τη σημαία “των άμεσων φοροελαφρύνσεων”.

“Καλά νέα” πλέον τα “φιλοδωρήματα”

«Θα ανακοινώνονται σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ύψος και τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος. Εκτόξευσε δε τον ισχυρισμό - πυροτέχνημα ότι “μέχρι στιγμής καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί».

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας είχε περιοριστεί σε ανάλογες θολές αναφορές λέγοντας (ΣΚΑΪ) ότι “η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που προέβλεπαν και οι δανειστές και η προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή θα έχει πλεόνασμα πάνω από το 3,5% του στόχου. Ό,τι παραπάνω υπάρξει, θα επιστραφεί σε όλους αυτούς οι οποίοι σήκωσαν το βάρος. Άρα, ένα κομμάτι πάει σε αυτούς που υπερφορολογήθηκαν -για το 2019 μιλάω- και ένα στους πιο ευάλωτους”. Με βάση την κυβερνητική ορολογία και τις χθεσινές δηλώσεις Σταϊκούρα, αυτό ερμηνεύεται ως απόδοση μικρού μερίσματος στους πιο αδύναμους και μεγαλύτερου σε επιχειρήσεις και (σχετικώς) ανώτερα στρώματα. Άλλωστε, προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλούσε απαξιωτικά το κοινωνικό μέρισμα -που πήγαινε στους πραγματικά αδύναμους- «φιλοδώρημα» και εγκαλούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι “θέλει πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων”!

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπει ελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα, ισχυρίστηκε ότι “ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε σε διθυραμβικούς τόνους ότι “έρχεται (σ.σ.: ο προϋπολογισμός) σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020”, σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. περί ρυθμού ανάπτυξης 4%.

Γενικόλογος Βρούτσης

Σε γενικόλογες αναφορές αναλώθηκε και ο Γιάννης Βρούτσης, στο σκέλος που αφορά την “ασφαλιστική μεταρρύθμιση”, επισημαίνοντας ότι “καθιερώνονται επτά επίπεδα εισφορών και παρέχεται στον κάθε ασφαλισμένο η δυνατότητα να επιλέγει το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλει, το οποίο θα μπορεί να το διαφοροποιεί ετησίως ανάλογα με την εισφοροδοτική του ικανότητα”, ενώ οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στα κάγκελα λόγω της αύξησης κατά 20% της κατώτατης εισφοράς. “Ιδίως αναφορικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, οι αρχές αυτές αφορούν κυρίως την ελευθερία επιλογής και την ευελιξία εντός ενός νέου και απλού συστήματος” περιορίστηκε να επισημάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πανηγυρίζουν για τη ΔΕΗ...

“Η κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές” υποστήριξε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, και έφερε -σύμφωνα με το Μαξίμου- ως παράδειγμα “την περίπτωση της ΔΕΗ, για την οποία, όπως ανέφερε, «δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και όντως 'σπάσαμε αυγά'» αναφερόμενος στο ενεργειακό νομοσχέδιο -που ψηφίστηκε χθες- και προβλέπει εκποίηση βασικών δημόσιων ενεργειακών υποδομών και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας! Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση “για την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028, οδηγώντας σε ριζικό μετασχηματισμό τον ενεργειακό τομέα και συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των κεντρικών ενεργειακών και κλιματικών στόχων”, στον απόηχο του συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στην Πτολεμαΐδα οι εργαζόμενοι στις λιγνιτικές μονάδες.

Μακροπρόθεσμα (προγραμματίζονται) προσλήψεις...

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την καταγραφή των αναγκών για προσλήψεις όλων των υπουργείων για το 2020, ενώ, σύμφωνα με το Μαξίμου, έγινε ειδική αναφορά για τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν θα υλοποιηθούν οι προσλήψεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν να σημειώσουν πως “κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και όχι έκτακτου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια".

Αναβάθμιση F16 και Μιράζ

Συν τοις άλλοις, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας -που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση-, το οποίο περιλαμβάνει “τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή 'επιπλέον υλικών' για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού". Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού και μετά η προμήθεια νέου. Και αυτή η αναβάθμιση μπορεί να συμβάλει ώστε να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Κόβει η Κεραμέως

Επιπλέον, πολλά ερωτηματικά προκαλεί η εξαγγελία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι “για πρώτη φορά προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια να εξαρτάται από την αξιολόγηση” κατά την παρουσίαση των “σημαντικών βημάτων για την ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων της χώρας μας”...

Προεπιλογή δικαστικών

Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο προέβη στην προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, κατά την προεπιλογή προτείνονται οι δέκα πρώτοι στην επετηρίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι έξι πρώτοι στην επετηρίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL