Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα

Ελάχιστοι έγραψαν μετά τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας “είμαστε όλοι Αλβανοί”. Ακόμη λιγότεροι έβαλαν την αλβανική σημαία στη φωτογραφία τους στο Facebook. To hashtag "προσευχηθείτε για την Αλβανία" δεν έγινε viral. Απ’ όλους τους “ζεσουίδες” του προηγούμενου καιρού, ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό. Τα Τίρανα δεν είναι Παρίσι.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν είναι επιλεκτικά αλληλέγγυοι. Δεν θεωρούν κακούς ξένους τους μετανάστες και καλούς ξένους τους τουρίστες. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, λόγω και των πολλών χρόνων συνύπαρξης, βλέπουν στον αλβανικό λαό τους γείτονες και τους φίλους τους, τις συμμαθήτριες και τις συναδέλφισσές τους.

Μέχρι χθες είχαν ανακοινωθεί αρκετές πρωτοβουλίες στήριξης στους πληγέντες, στις οποίες πρωτοστατούν οπαδικοί σύνδεσμοι από τη Βόρεια Ελλάδα και συνδικάτα οικοδόμων από διάφορες περιοχές της χώρας, κλάδος στον οποίο εργάζονται πολλοί μετανάστες από την Αλβανία κι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

"Ξέρουμε ότι οι κυβερνήσεις ασχολούνται μόνο στα λόγια"

Χθες το πρωί η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στον αλβανικό λαό, τονίζοντας ακόμη ότι “οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις ασχολούνται μόνο στα λόγια με το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης, όπως και με τα άλλα λαϊκά προβλήματα.”

“Είναι επιβεβλημένο, άμεσα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες που οι λαοί έρχονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές, να δυναμώσει ο αγώνας ώστε στο επίκεντρο να μπουν οι λαϊκές ανάγκες και η προστασία της ζωής των εργαζομένων”, σημειώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η Ομοσπονδία.

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι θα μαζεύει στον χώρο του (Σουρή Γ. 2, Θεσσαλονίκη) τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Στο πλευρό των πληγέντων στάθηκαν με ανακοινώσεις τους και τα Συνδικάτα Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων από το Ρέθυμνο και τον Νομό Ηρακλείου, στις οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη "να δυναμώσει ο αγώνας και να απαιτηθούν μέτρα έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες από τις συνέπειες τέτοιων καταστροφών και να διασφαλιστεί η άμεση έμπρακτη στήριξη των πληγέντων με την ευθύνη του κράτους".

Αλληλέγγυοι και στη γλώσσα τους

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στα ελληνικά και στα αλβανικά έβγαλε, από την πλευρά της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα οργανώσει σειρά πρωτοβουλιών “για την έμπρακτη στήριξη των φίλων και αδερφών μας". "Η φυσική καταστροφή στην Αλβανία έπληξε χιλιάδες ανθρώπους. Έχει αφήσει εκατοντάδες ανθρώπους στον δρόμο, τραυματίες και δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε την αμέριστή μας συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους γείτονές μας” αναφέρει η ανακοίνωση.

Μαζί τους και ο Αγροτικός Αστέρας

Με διαφορά... ημιώρου έβγαιναν χθες οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στους πληγέντες από τους οπαδικούς συνδέσμους ομάδων στη Βόρεια Ελλάδα. Οι Green Ghetto Club ανακοίνωσαν ότι μέχρι την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου θα έχουν στείλει στην Αλβανία ρούχα, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι θα συνεχιστεί κανονικά η συλλογή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου για άπορες οικογένειες και αστέγους.

Και ο Ηρακλής

Η Αυτόνομη Θύρα 10 του Ηρακλή (Mητροπολίτου Γενναδίου και Ιουστινιανού γωνία, στη Θεσσαλονίκη) καλεί, από την πλευρά της, τον κόσμο της ομάδας, "που έχει δείξει παρά πολλές φορές ότι η αλληλεγγύη του δεν γνωρίζει χρώματα και έθνη”, να φέρνει από σήμερα μέχρι το Σάββατο πριν τον αγώνα μπάσκετ φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. “Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας”.

Και ο Άρης με τον ΠΑΟΚ

“Έχουμε στον νου μας πρόσφατες αντίστοιχες καταστροφές, από τους μεγάλους σεισμούς των προηγούμενων δεκαετιών μέχρι τις τεράστιες καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής και στο Μάτι. Δεν έχει καμία σημασία ποιανών την πόρτα χτυπάει κάθε φορά ο θάνατος και η καταστροφή, ο ανθρώπινος πόνος είναι ο ίδιος όποια γλώσσα κι αν μιλάει ο άνθρωπος που πονά. Κι αυτό τον πόνο κανείς δεν αξίζει να τον ζει”,τονίζει στη δική του ανακοίνωση ο Super 3 του Άρη.

Στο επερχόμενο ματς ποδοσφαίρου με τη Λαμία στο “Κλεάνθης Βικελίδης”, οργανώνει κι εκείνος συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης: “Επειδή σαν σύνδεσμος ξέρουμε πολύ καλά ότι οπαδός σημαίνει άνθρωπος, ετοιμάζαμε ήδη δράσεις για να μαζευτούν πράγματα για συνανθρώπους μας και πιτσιρίκια που μας χρειάζονται καθώς βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Μετά τις εξελίξεις όμως, ανακοινώνουμε πως μέχρι το ματς με τη Λαμία καλούμε όλο τον κόσμο του Άρη να περνάει καθημερινά από τον κεντρικό για να αφήνει είδη πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, φάρμακα, ρούχα, παπούτσια) τα οποία θα διαθέσουμε στους πληγέντες του σεισμού στην Αλβανία, ενώ από την άλλη βδομάδα και μέχρι τα Χριστούγεννα το μάζεμα θα συνεχιστεί για να στηρίξουμε συνανθρώπους μας απ’ αυτή την πλευρά των συνόρων.”

Στα γραφεία του, που βρίσκονται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, κάτω από τη θύρα 4, και είναι καθημερινά ανοιχτά μετά τις 7.30 μ.μ., θα συγκεντρώνει ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, σεντόνια, βρεφικά είδη και φάρμακα ο Σύνδεσμος Τούμπας του ΠΑΟΚ.

Έκκληση για στήριξη από την Ένωση Γυναικών Αλβανίας

Επείγουσα έκκληση αλληλεγγύης απευθύνει η Ένωση Γυναικών Αλβανίας στην Ελλάδα. “Ο πολύ ισχυρός σεισμός που έπληξε τα ξημερώματα Τρίτης τη χώρα άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες αλλά και πολλούς άστεγους. Ας βοηθήσουμε προσφέροντας ό,τι μπορούμε από ζεστά ρούχα όπως πλεκτές και μάλλινες ζακέτες, χοντρές μπλούζες, κάλτσες, κασκόλ, σκουφάκια κ.λπ. για μεγάλους και παιδιά”, τονίζει η Ένωση και προσκαλεί τον κόσμο να έρθει την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου από τις 3 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αλβανικής Κοινότητας στο Μεταξουργείο (Δεληγιώργη 55-59, 4ος όροφος, κουδούνι Αλβανική Κοινότητα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL