Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τα παιχνίδια της Ν.Δ. δεν ακουμπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα παιχνίδια της Ν.Δ. δεν ακουμπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ

Το σενάριο των πρόωρων, διπλών, εκλογών επανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επιχειρώντας να εκβιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αλλάξει τη θέση του για την απλή αναλογική. "Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε έναν άλλο εκλογικό νόμο, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Action24, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί εντός του 2020. "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και ψήφισε την απλή αναλογική, κάτι που ήταν άλλωστε πάγια θέση μας. Εάν η Ν.Δ. θέλει να παίξει παιχνίδια, τότε ας βγει στον ελληνικό λαό και να το εξηγήσει. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική", ανέφεραν στην "Α" χθες πηγές της Κουμουνδούρου.

"Θα κάνει καλό και στη χώρα, για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και την περιπέτεια των διπλών εκλογών που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα", είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος.  Με αυτό τον τρόπο ο στενός συνεργάτης και κορυφαίος υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημοποιεί τα δημοσιεύματα και τις διαρροές που θέλουν τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 2020.

Εξάλλου εκλογές πριν τη λήξη του 18μήνου θα γίνουν με λίστα, διευκολύνοντας έτσι την διαχείριση μιας εσωκομματικής κρίσης που επωάζεται στην Πειραιώς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή για άλλα ζητήματα που θα προκύψουν. Παράλληλα, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η "επικοινωνιακή φούσκα", όπως την χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, δεν μπορεί να κρατήσει εσαεί, όση στήριξη κι αν παρέχει η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, η κατάρρευση των προεκλογικών προσδοκιών στις ελαφρύνσεις, στην ανάπτυξη κ.ο.κ., στο προσφυγικό αλλά και οι επικείμενες συζητήσεις για το Κυπριακό, πιθανόν να δημιουργήσουν αρνητικό πεδίο για την κυβέρνηση.

Δεξιά παρένθεση και όχι αριστερή

"Ας το τολμήσουν", είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη συνέλευση του κόμματος στη Νίκαια. "Αλλά αν τελικά το τολμήσουν αυτό, ξέρετε τι θα γίνει; Θα γίνει το εξής οξύμωρο. Αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν τη στρατηγική της παρένθεσης, τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση αλλά τη δεξιά παρένθεση", είπε χαρακτηριστικά. "Όλες οι φούσκες σκάνε", είχε τονίσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη 4% και τώρα μετά βίας αγγίζει το 2,8%.

50 βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα είναι στη Βουλή

"Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική", σημείωσε από τη βουλή ο Νίκος Παππάς. "Ο κ. Θεοδωρικάκος μάς ενημέρωσε ότι δεν θα είστε κομμάτι της επόμενης κυβερνητικής λύσης. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και εμείς. 50 από τους βουλευτές της πλειοψηφίας δε θα είναι εδώ μέσα. Τη λύση θα δώσουν οι προοδευτικές δυνάμεις", υπογράμμισε. "Η πολιτική δεν είναι τζόγος", τόνισε από το Κόντρα 24 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτείνοντας στον Κ. Μητσοτάκη να μελετήσει τα παραδείγματα της Τ. Μέι και του Σάντσεθ, οι οποίοι έκαναν πρόωρες εκλογές για να ενισχυθούν αλλά κατάφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Παρατήρησε δε ότι στη Ν.Δ. "έχουν απέχθεια στη δημοκρατία, στις συναινέσεις και τις διαβουλεύσεις", φέρνοντας ως παράδειγμα τις αλλαγές που έκαναν στην απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL