Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην Ευρωβουλή κρίνεται σήμερα η νέα Κομισιόν

Η έλλειψη Βρετανού επιτρόπου και τα "νομικά αγκάθια" - Στις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής το προσφυγικό - μεταναστευτικό και η "Πράσινη Συμφωνία"

Στην επικύρωση του νέου σώματος των Ευρωπαίων επιτρόπων αναμένεται να προχωρήσουν τελικά σήμερα οι ευρωβουλευτές σε ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Με ένα μήνα καθυστέρηση, η νέα Επιτροπή υπό την ηγεσία της Γερμανίδας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Μπορεί τα ζητήματα με τους αμφιλέγομενους προτεινόμενους επιτρόπους να έχουν πλέον λυθεί, αφού και οι τρεις χώρες που «κόπηκαν» αρχικά (Γαλλία, Ουγγαρία και Ρουμανία) κατάφεραν να πάρουν με τη δεύτερη το «ΟΚ» των αρμόδιων επιτροπών του Ε.Κ., ωστόσο υπάρχει ακόμα ένα ανοιχτό μέτωπο. Αυτό αφορά το ζήτημα της άρνησης των Βρετανών να προτείνουν -ως οφείλουν υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο- τον δικό τους επίτροπο αφού παραμένουν μέχρι στιγμής στην Ε.Ε. Η βρετανική κυβέρνηση επικαλέστηκε έναν κανονισμό που προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να προχωρεί σε διορισμούς σε θέσεις αυτού του τύπου στη διάρκεια της περιόδου που προηγείται εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 12 Δεκεμβρίου.

Με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, οι αρμόδιοι υπουργοί των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε. επικύρωσαν τον κατάλογο των νέων επιτρόπων, ενώ υπενθύμισαν στο Λονδίνο πως ο διορισμός ενός υποψηφίου εντάσσεται στις υποχρεώσεις του.

Το Συμβούλιο (των κρατών - μελών) «έλαβε γνώση» του γεγονότος ότι δεν προτείνεται Βρετανός υποψήφιος, όμως «αυτό δεν μπορεί να υπονομεύσει την κανονική λειτουργία της Ένωσης και των θεσμών της και συνεπώς δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στον διορισμό της επόμενης Επιτροπής» υπογραμμίζεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε.

H ανησυχία των Βρυξελλών δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο να βρεθεί η νέα Επιτροπή «όμηρος» της άρνησης των Βρετανών να συμμορφωθούν, αφού ενδέχεται οι όποιες αποφάσεις της να μπορούν να αμφισβητηθούν νομικά όσο δεν είναι συμπληρωμένο το σώμα των επιτρόπων από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Προτεραιότητες

Στις απόλυτες προτεραιότητες, μάλιστα, της νέας Επιτροπής βρίσκονται πολλά ζητήματα που έχουν διχάσει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., όπως η φιλόδοξη "Πράσινη Συμφωνία" αλλά και το μεταναστευτικό. Την ίδια στιγμή, χθες διέρρευσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γαλλογερμανική πρόταση για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της Συνθήκης.

Για να προστατευτούν νομικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τη νέα Επιτροπή, η Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου για μη τήρηση των υποχρεώσεών του. Σε αυτό το πλαίσιο είχε θέσει προθεσμία στο Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνει κάποιον επίτροπο μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, κάτι που η βρετανική κυβέρνηση δεν σεβάστηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, κάνοντας σαφές ότι μοναδικός στόχος είναι να είναι καλυμμένη νομικά.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις