Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Πράσινο φως" για την επόμενη δόση από κέρδη τραπεζών και ομόλογα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" για την επόμενη δόση από κέρδη τραπεζών και ομόλογα

To «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αποδέσμευσης μιας ακόμη δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) άναψε χθες το EuroWorking Group. Ωστόσο, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δεν έλαβαν αποφάσεις αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων αυτών.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω κεφάλαια προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την άδεια της Ευρωζώνης προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλα τα κράτη - μέλη ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα εν λόγω χρήματα σε αυτόν τον τομέα, οπότε το αίτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου.

Σε γενικές γραμμές, τα ANFAs και SMPs εντάσσονται στη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνκού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ (μαζί και με την κατάργηση του περιθωρίου αύξησης του επιτοκίου των δανείων του EFSF για το επόμενο εξάμηνο), η οποία βασίστηκε στην αξιολόγηση των θεσμών για την πρόοδο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η τέταρτη έκθεση των θεσμών δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χώραι «έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της» ανοίγοντας τον δρόμο για την ενεργοποίησή της.

Εξάλλου χθες η Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «εμπορεύσιμου ρίσκου» (marketable risk) κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2020 και σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θα μπορούν να θεωρούν τους βραχυπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους ως εμπορεύσιμους. Η Ελλάδα είχε βγει εκτός της σχετικής λίστας το 2013, κάτι που δημιούργησε προβλήματα στην ασφάλιση των πιστώσεων για εξαγωγές ελληνικών εταιρειών.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, η απόφαση λήφθηκε «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και τη συνέχιση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Την απόφαση της Επιτροπής χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας Γρηγόρης Δημητριάδης σημειώνοντας ότι αποτελεί «ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην κανονικότητα της οικονομίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της με τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL