Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Η Χαλκιδική μετράει τις πληγές που άφησαν πίσω οι βροχοπτώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Χαλκιδική μετράει τις πληγές που άφησαν πίσω οι βροχοπτώσεις

Θεσσαλονίκη: Με τον φόβο μιας νέας έντονης βροχόπτωσης ζουν οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξαν τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών από την υπερχείλιση ρεμάτων. Χθες τα σχολεία σε όλο τον δήμο έμειναν κλειστά, καθώς αναμένονταν νέες βροχοπτώσεις και η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι περισσότερες καταστροφές έγιναν στην Ολυμπιάδα, όπου στις παρυφές του οικισμού περνά το ρέμα Μπαζέκι, του οποίου τα τοιχώματα υποχώρησαν από τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν από το βουνό, με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν στο χωριό. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτά και, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, από τύχη δεν θρηνούμε θύματα.

Χρειάζονται σοβαρά έργα

Αν και τα ρέματα είχαν καθαριστεί, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, γέμισαν όμως πάλι από φερτά υλικά και ο κίνδυνος για νέα πλημμυρικά φαινόμενα είναι υπαρκτός, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Μηχανήματα της ΠΚΜ και του δήμου προσπαθούν να τα καθαρίσουν, όπως και να αποκαταστήσουν με πρόχειρα έργα την κυκλοφορία στον δρόμο που συνδέει τη Μεγάλη Παναγιά με την Ιερισσό. Ο κ. Βαλιάνος, στη σύσκεψη που έγινε παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, τόνισε την ανάγκη σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου.

Οι κίνδυνοι από τη μεταλλευτική δραστηριότητα

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, που μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε μεταξύ άλλων και την ανάγκη να πραγματοποιήσουν αυτοψία οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, διότι, όπως τονίζει, το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων της Ελληνικός Χρυσός και παλαιότεροι χώροι απόθεσης τελμάτων με επικίνδυνα απόβλητα βρίσκονται κοντά σε ρέματα και πρέπει να ελεγχθεί και τυχόν διασπορά ρύπανσης από τα όμβρια ύδατα. «Είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της γεωμορφολογίας του τοπίου και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η δημόσια ασφάλεια μπορεί να απειληθεί από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της περιοχής της Ολυμπιάδας και τη λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσει ότι «στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα και συνολικά οι περιβαλλοντικοί όροι της δραστηριότητας, να επικαιροποιηθούν και να επιβληθούν πρόσθετοι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τον κίνδυνο ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, όπως της πλημμύρας».

Τραυματισμός εργαζόμενης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στην παραλία της Κατερίνης, που σε ορισμένα σημεία της θυμίζει Βενετία. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού κάθε φορά που βρέχει δυνατά οι δρόμοι μετατρέπονται σε λίμνες. Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας τραυματίστηκε, ευτυχώς όχι σοβαρά, την ώρα που εργαζόταν στην περιοχή της Τούμπας, από κλαδί δέντρου που έσπασε εξαιτίας του ισχυρού ανέμου. Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της τονίζει πως «και αυτό το ατύχημα αναδεικνύει τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, εργαλεία, οχήματα κ.ά. όπως συμβαίνει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης». Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι χθες σημειώθηκαν και οι πρώτες χιονοπτώσεις σε βουνά της κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL