Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Εσωκομματικά προεδρικά μηνύματα από Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εσωκομματικά προεδρικά μηνύματα από Μητσοτάκη

Την πόρτα της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τους Προκόπη Παυλόπουλο και Αντώνη Σαμαρά φρόντισε να κλείσει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας με νόημα ότι «η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση”. Επιχείρησε δε να επιβάλει σιωπητήριο στους “γαλάζιους” βουλευτές που εκφράζουν δημόσια την επιλογή της... αρεσκείας τους, καθώς -απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα- διαμήνυσε: “Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία, η οποία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και να μπορεί να σταθεί σε αυτή την αίθουσα την επόμενη ημέρα;”.

Σενάρια "υπερκομματικής" επιλογής

Η χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού στη Βουλή τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια για την επιλογή ενός “υπεροκομματικού” ή προερχόμενου από την Κεντροαριστερά προσώπου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου είναι παγιωμένη η αντίληψη ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν διαθέτει τα ενωτικά χαρακτηριστικά για να εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, ενώ η στάση του πρώην πρωθυπουργού στο Μακεδονικό ζήτημα έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Σε αυτό το φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωξε χθες να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι το 2014, “με δηλωμένο τότε τον προκλητικό σας στόχο να διακόψετε τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αρνηθήκατε προκλητικά την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου προτεινόταν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι εσάς αν προτείναμε, φανταζόμασταν, πάλι αντίθετοι θα ήσασταν. Τόσο πολύ θέλατε να αξιοποιήσετε το σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή”...

Επιπλέον, η Φώφη Γεννηματά έχει απορρίψει την προοπτική στήριξης μιας νέας υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου δηλώνοντας (06/10) ότι “αν θέλεις να πετύχεις συνεννόηση όταν έχεις κυβέρνηση της Ν.Δ., ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την άλλη πλευρά”... Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το 2015, είχε καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο διότι “δεν αντιστάθηκε στις ‘σειρήνες’ του πελατειακού κράτους” και “χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης Ιστορίας μας, τον Δεκέμβριο του 2008”.

Διαχείριση εσωκομματικών ισορροπιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες εβδομάδες πριν... ανέβει στο βουνό για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του καλείται να συνυπολογίσει τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί εντός της Ν.Δ. Υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ταχθεί δημόσια ο Μ. Βορίδης (“δηλώνω μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά”), ο Α. Κατσανιώτης («είναι ο καταλληλότερος για Πρόεδρος»), ο Κ. Καραγκούνης (“εξαιρετική περίπτωση για Πρόεδρος ο κ. Σαμαράς») και ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος.

Στον αντίποδα, υπερ της ανανέωσης της θητείας του κ. Παυλόπουλου τάχθηκε πρόσφατα ο Νικήτας Κακλαμάνης (“δεν χρειάζεται να ψάχνουμε άλλον”) και η Όλγα Κεφαλογιάννη (“είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος που έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τιμά τον θεσμό του”), ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξήρε (27.10) την «πολύπλευρη προσφορά του στον τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις», κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να «αποσυνδέσει» από την εκλογή Προέδρου το γεγονός ότι «εμένα ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου»...

Τέλος, ο κ. Παυλοπουλος αποτελεί “κόκκινο πανί” για τη “σαμαρική” πτέρυγα καθώς ο Αντ. Σαμαράς (13.06.2018) με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας την Πρεσπών είχε μιλήσει για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL