Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Λόγος Μητσοτάκη υπέρ του ισχυρού (και της διαφθοράς)...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λόγος Μητσοτάκη υπέρ του ισχυρού (και της διαφθοράς)...

Υπεράσπιση του εγκλήματος του «λευκού κολάρου» ήταν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε τώρα, που συνελήφθη να ψηφίζει ρυθμίσεις υπέρ όσων ελέγχονται για ξέπλυμα και των τραπεζιτών, ότι πρέπει να υπάρχει ήπιο κλίμα. Όταν όμως προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των ρυθμίσεων, εξετέθη...

Υποτίμησε την Αρχή κατά του Ξεπλύματος

«Ένα διοικητικό όργανο», είπε υποτιμητικά για την Αρχή κατά του Ξεπλύματος, «είχε τη δυνατότητα χωρίς να έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη να μπορεί να δεσμεύει επ’ αόριστον περιουσιακά στοιχειά». «Αυτό δεν αφορούσε μόνο γκρίζους επιχειρηματίες. Αφορούσε και πολλούς απλούς πολίτες, πολλούς μικρούς επαγγελματίες, μισθωτούς. Μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους γίνονταν οικονομικά όμηροι» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι προβλέπεται και μεταβατική περίοδος και ότι πλέον τα περιουσιακά στοιχεία θα δεσμεύονται έως 18 μήνες.

Μετά τον «πόνο» για τους επιχειρηματίες, ακολούθησε ο «πόνος» του πρωθυπουργού για τους τραπεζίτες. «Πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια, ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για επιχειρηματικές αποφάσεις τις οποίες πήραν» είπε και πρόσθεσε: «Διασύρθηκαν πολλά στελέχη. Πήγαν στα δικαστήρια και σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Δεν το ξέρετε αυτό; Δεν γνωρίζετε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα; Δεν γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι αυτή η τεράστια αποεπένδυση, η οποία κρατά τη χώρα καθηλωμένη; Ποιο τραπεζικό στέλεχος σήμερα θα έχει το θάρρος να υπογράψει μια γενναία αναδιάρθρωση δανείων που θα σώσει μια επιχείρηση, θα σώσει θέσεις εργασίας, διότι με όλα αυτά τα οποία κάνατε καταστρεφόντουσαν και έκλειναν οι επιχειρήσεις. Έμεναν άνεργοι οι εργαζόμενοι! Δεν είδα να χύνετε κανένα κροκοδείλιο δάκρυ για όλες τις επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να αναδιαρθρωθούν ακριβώς επειδή οι τραπεζίτες φοβόντουσαν να υπογράψουν αναδιαρθρώσεις διότι ήξεραν ότι μπορεί να βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη».

«Δεν ξέρω ποιοι ευνοούνται»

Ο Κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει ποιοι επιχειρηματίες ευνοούνται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Ρωτήσατε ποιους αφορά. Δεν ξέρω ποιους αφορά. Το ξέρετε εσείς; Το ξέρετε εσείς; Γιατί δεν μιλάτε, λοιπόν, με διευθύνσεις και ονόματα; Εγώ δεν το ξέρω» είπε στον Αλ. Τσίπρα και πρόσθεσε με νόημα: «Και να σας θυμίσω ότι όλα αυτά είναι και προσωπικά δεδομένα. Αν τα ξέρετε εσείς και θέλετε χάριν του δημοσίου διαλόγου να τα προσκομίσετε στη Βουλή και έχετε υπόψιν σας συγκεκριμένους επιχειρηματίες οι οποίοι μπορεί, ενδεχομένως, να ευνοούνται, γιατί δεν τους ονοματίζετε την επόμενη φορά, να θυμηθούμε λίγο το ποιόν τους και να ανατρέξουμε και στην ιστορία τους, να δούμε μήπως τυχόν είχαν προνομιακές σχέσεις μαζί σας τελικά;».

"Προσέξτε τα λόγια σας!"

Ενοχλημένος από την αναφορά του Αλ. Τσίπρα σε «μπαχαλάκηδες του 'λευκού κολάρου'», ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτήν την καραμέλα». «Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες 'λευκών κολάρων' ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σ’ αυτήν τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι. Εάν σας αρέσει», είπε και πρόσθεσε: «Προσέξτε τα λόγια σας όταν μιλάτε για 'λευκά κολάρα'. Μπορεί ενίοτε να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μην φοράνε».

Παρά την έμμεση απειλή για "λερωμένα κολάρα", ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως οπαδός του ήπιου κλίματος. «Δεν επιδιώξατε να αξιοποιήσετε τη νηφάλια συζήτηση επίκαιρης ερώτησης. Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Δικαίωμά σας. Δεν θα ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω. Εγώ δεν θα κάνω δικαστήριο για το παρελθόν. Θέλω εργοτάξιο για το μέλλον» ανέφερε, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή διάλεξε να ρωτήσει για τη διαφθορά και την προστασία του οικονομικού εγκλήματος.

Μάλιστα, μη έχοντας τίποτα να πει επί της ουσίας, συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ τι είδους αντιπολίτευση να κάνει! «Επιλέξατε να ακολουθήσετε και πάλι μια ακραία ρητορική. Αυτό είναι δικό σας δικαίωμα. Εμάς μας κάνετε χάρη με αυτή την πολιτική, μας διευκολύνετε με το να γυρίζετε στην κοιτίδα του 3%, ενός ακραίου ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν υπάρχει πια και δεν μπορεί να υπάρχει πια» ανέφερε και συνέχισε: «Η βολική αντιπολίτευση για εμάς, όμως, είναι κακή αντιπολίτευση για τον τόπο. Όμως αυτό θα είναι δική σας επιλογή. Εγώ εύχομαι και ελπίζω να μην ακολουθήσετε αυτόν τον τρόπο κι αυτό το στιλ και να μπορέσουμε να συζητήσουμε».

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης διέψευσε το δημοσίευμα των «Financial Times». «Το δημοσίευμα ήταν λανθασμένο. Συμβαίνει αυτό μερικές φορές και στους δημοσιογράφους των 'Financial Times'. Τι να κάνουμε; Μπορεί να συμβεί κι αυτό» είπε. Ωστόσο δεν τοποθετήθηκε όταν ο Αλ. Τσίπρας του επισήμανε ότι οι "F.T." δεν ανασκευάσαν όταν πήραν την επιστολή Γεραπετρίτη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL