Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
"Ούτε ευρύ, ούτε βαθύ, θετικό το αποτύπωμα της συνταγματικής αναθεώρησης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ούτε ευρύ, ούτε βαθύ, θετικό το αποτύπωμα της συνταγματικής αναθεώρησης"

Το αποτύπωμα της συνταγματικής αναθεώρησης «δεν είναι ούτε ευρύ, ούτε βαθύ, αλλά είναι θετικό» υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση της τελευταίας ενότητας των προτάσεων για την συνταγματική αναθεώρηση. Η Ν.Δ. κατέθεσε την οριστική της πρόταση για την αναθεώρηση εννέα διατάξεων του συντάγματος. Ο Γ. Κατρούγκαλος κάλεσε τη Ν.Δ. έστω και την τελευταία στιγμή να ψηφίσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία από τις διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και για την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης για τη δωροδοκία υπουργών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος προέτρεψε τη Ν.Δ. να ψηφίσει την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου και να ταχθεί υπέρ της ερμηνευτικής δήλωσης που προσδιορίζει ότι η δωροδοκία δεν καλύπτεται από την ισχύ του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών και αποσκοπεί σε αναδρομική διερεύνηση σκανδάλων, όπως το σκάνδαλο Novartis. «Να μην επιδιώξουμε και για το παρελθόν αυτό που κάνουμε για το μέλλον;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος επικαλούμενος αντίστοιχη τοποθέτηση και του Χάρη Καστανίδη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας επέμεινε στην απόρριψη της υπερψήφισης της ερμηνευτικής δήλωσης κάνοντας λόγο για «πυροτεχνήματα» και ισχυρίστηκε ότι η ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «καμία ρυθμιστική αποτελεσματικότητα». Ο Κ. Τζαβάρας πάντως σημείωσε ότι η δωροδοκία είναι παράνομη και ότι «τα καθήκοντα του υπουργού δεν μπορούν να περιλαμβάνουν παράνομη πράξη».

Ανάλογη ήταν και η στάση του εισηγητή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αναφέρθηκε ειρωνικά στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «σ' αυτόν που θέλει να δημαγωγήσει όσο θέλεις βρόντα». Ο Αν. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορείτε να φτάσετε στο παρελθόν» με την πιθανή ψήφιση της ερμηνευτικής δήλωσης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο προσκρούει και στο άρθρο του συντάγματος για την αναδρομικότητα των νόμων, αλλά και στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία.

"Οπισθοδρομική πολιτική επιλογή"

Ο Γ. Κατρούγκαλος επέκρινε τη Ν.Δ. και για την «οπισθοδρομική πολιτική επιλογή» να μην αποδέχεται την προσθήκη στη συνταγματική προστασία από τις διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και θύμισε στη Ν.Δ. ότι η ίδια έχει νομοθετήσει για αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ζήτησε επίσης να αναριθμηθούν οι διατάξεις του συντάγματος λόγω της κατάργησης μεταβατικών διατάξεων ώστε το ακροτελεύτιο άρθρου του συντάγματος να επανέλθει στον αριθμό 114, έναν «ισχυρό πολιτικό συμβολισμό».

Ο Γ. Κατρούγκαλος απέρριψε την κριτική ότι η συνταγματική αναθεώρηση ήταν μια «χαμένη ευκαιρία» και έδωσε έμφαση στην ιδεολογική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. με σειρά προτάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν η μία αντίθετη με την άλλη. Επισήμανε δε ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις σε ανοιχτά ακόμα επίδικα, όπως η πρωτοκαθεδρία της οικονομίας έναντι της πολιτικής, την οποία ενστερνίζεται η Ν.Δ., και των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, με προστασία των βασικών κοινών αγαθών και των κοινωνικών κατακτήσεων.

Οι εννέα αλλαγές που ψηφίζει η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. υποστηρίζει εννέα προτάσεις για αλλαγές στο σύνταγμα, τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, τις αλλαγές στις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, τη δυνατότητα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές, τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, τη μείωση της πλειοψηφίας για τον ορισμό των μελών των ανεξαρτήτων αρχών και την εξομοίωση των στρατοδικών με τους τακτικούς δικαστές σε σχέση με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας τους.

ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Δύο ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την παρέκκλιση Ν.Δ. σε σχέση με την ψήφο των απόδημων

Ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε η εκλογή βουλευτών Επικρατείας εκ μέρους των απόδημων να μην είναι μόνο δυνητική, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τον προσδιορισμό λεπτομερειών της ψήφου των αποδήμων με νόμο που δεν απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων για την ψήφισή του

Οι αλλαγές που προτείνει η Ν.Δ. σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων αφορούν τους περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους, «όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν». Η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάθε κόμματος «καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες».

Επίσης, η Ν.Δ. προτείνει ότι με νόμο που, αν δεν λάβει 200 ψήφους θα ισχύσει, αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές, θα μπορούν να καθιερωθούν εναλλακτικά μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού. Η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται σε παρέκκλιση με το συνολικό πλαίσιο για την ψήφο των αποδήμων που προβλέπει 200 ψήφους για να ισχύσει.

Με βάση την τελική πρόταση της Ν.Δ. για τη διευκόλυνση της ψήφου των απόδημων, ο Γ. Κατρούγκαλος διατύπωσε δύο ενστάσεις. Συγκεκριμένα, ζήτησε η εκλογή βουλευτών Επικρατείας εκ μέρους των απόδημων Ελλήνων να μην είναι μόνο δυνητική, καθώς το εκλέγεσθαι είναι βασική παράμετρος της όλης διαδικασίας για την ψήφο των απόδημων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με τον προσδιορισμό λεπτομερειών της ψήφου των αποδήμων με νόμο που δεν απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων για την ψήφισή του. Ο Αν. Λοβέρδος εξέφρασε παρόμοιες αντιρρήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις δύο πλειοψηφίες σε σχέση με την ψήφο των απόδημων, αλλά και για τη μη δυνατότητα των αποδήμων να εκλέγουν με σταυρό τους εκπροσώπους τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL