Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
14.2°C20.1°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.9°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.3°C17.7°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C17.2°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.5°C
0 BF 63%
Γ. Κατρούγκαλος: Προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος από τη ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος από τη ΝΔ

Για ανάδειξη βαθιών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συζήτηση επί της αρχής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος και ιδεολογική υποχώρηση από τις θέσεις που είχε το 2014.

«Η αντίληψη του τακτικισμού και της ακραίας πολιτικής υποκρισίας, ξεκίνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσουν στη προτείνουσα Βουλή διατάξεις ώστε με απλή πλειοψηφία να ρυθμίσει η επόμενη Βουλή με 151», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:

«Κανείς στο παρελθόν δεν είχε τη φαεινή αυτή ιδέα γιατί το άρθρο 110 του Συντάγματος που θέλει συναινέσεις όχι μόνο για το ποιες διατάξεις αλλά και πώς θα αναθεωρηθούν. Δεν μπορεί να αλλοιώσει την κατεύθυνση που έχουν, για αυτό η πρόταση του κ. Μητσοτάκη ήταν πολιτικά παραπλανητική αλλά και αντισυνταγματική».

Και ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε: «Με την ίδια αντίληψη παιγνίου κινήθηκε και στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπερψηφίσατε τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ που ρητά δηλώσατε ότι δεν συμφωνείτε, ως κόλπο για να υποστηρίξετε εντελώς διαφορετική πρόταση σε αυτή τη Βουλή. Αυτό δεν είναι δείγμα θεσμικής σοβαρότητας, και μάλιστα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή, σχετική πλειοψηφία . Καταλήγει να τον καθιστά άθροισμα της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας».

«Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν παρόμοια παιχνίδια στην ψηφοφορία. Διαρρεύσατε ότι θα ψηφίσετε εκείνες τις διατάξεις που έτυχαν θετικής επεξεργασίας στην Επιτροπή Αναθεώρησης. Θα ήταν ευθέως αντισυνταγματικό γιατί μόνο η Ολομέλεια μπορεί να ψηφίσει τις προτάσεις της προτείνουσας Βουλής», επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε επίσης για σημαντική οπισθοδρόμηση της ΝΔ για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ενώ την επέκρινε έντονα ότι αρνήθηκε, «παρά τον σημαντικό κίνδυνο για τη τιμή του πολιτικού κόσμου, να είναι ξεκάθαρο ότι η δωροληψία ανήκει στο φυσικό δικαστή».

«Αρνηθήκατε με τον ίδιο τρόπο που προχωρήσατε στο ξέπλυμα του λευκού κολάρου και την πλήρη κατάργηση των ποινικών ευθυνών των τραπεζών. Απορρίψατε όλες τις προτάσεις μας για ίση αμοιβή ίση εργασία, προστασία της εργασίας, να είναι δημόσιο αγαθό το νερό. Απορρίψατε κάθε σκέψη εισαγωγής δημοψηφισμάτων», τόνισε και προσέθεσε:

«Εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και θα επιδιώξουμε, θα επιμείνουμε για την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο για τη ποινική ευθύνη υπουργών και στη δέσμευση της κυβέρνησης για νέα διατύπωση για τη ψήφο των αποδήμων.

Το Σύνταγμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη θεσμική και πολιτική σοβαρότητα που πρέπει. Έστω και τη τελευταία στιγμή θα το περιμένουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία και όλα τα κόμματα».

Και ο κ Κατρούγκαλος κατέληξε:  «Η εκλογική επικράτηση της ΝΔ σημαίνει ότι ένα τμήμα των προτάσεων μας δεν θα υιοθετηθεί που αφορούν την υγεία, τη κοινωνική προστασία. Θα ψηφιστούν εκείνες που η ΝΔ δεν άντεχε να μην τις στηρίξει. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι χωρίς αντίκρισμα η διαδικασία αναθεώρησης η οποία αποδεικνύει τις ιδεολογικές πολιτικές μας διαφορές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL