Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο Κυρ. Μητσοτάκης "θα βρει χρόνο προκειμένου να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης "θα βρει χρόνο προκειμένου να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία"

Θεσσαλονίκη: Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα στηρίξει την προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να «ξεκλειδώσει» ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., αλλά και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επισήμανε στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας την ανάγκη της πλήρους εφαρμογής τής (σ.σ.: «κακής», για τον ίδιο και τη Ν.Δ.) Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και «να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση»!

«Ο κ. Μητσοτάκης μού υποσχέθηκε, μου εξήγησε, και έχει μια ολόκληρη ατζέντα για το πώς θα μας βοηθήσει. Θα μιλήσει με τους αρχηγούς κρατών, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μακρόν. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις αλλά αυτό δεν συμβαίνει και με τη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση. Εξέφρασε και την ικανοποίησή του που ο Έλληνας πρωθυπουργός «θα βρει χρόνο να αφιερώσει προκειμένου να στηρίξει τα δυτικά Βαλκάνια αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», ενώ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τα Σκόπια και γνωστοποίησε ότι κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης θα επισκεφθούν τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζ. Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουν μείνει, ενώ, όπως είπε, συζήτησαν για την εφαρμογή της Συμφωνίας και από πλευράς της Ελλάδας. Τέλος, ερωτηθείς για το σήμα για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα που παρουσίασε ο ΣΒΒΕ, σχολίασε: «Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία θα βρουν τον βέλτιστο, φιλικό τρόπο ώστε να προστατεύσουν τα προϊόντα τους, την παραγωγή τους, την ιστορία και την αξιοπρέπεια. Οι φίλοι αυτό κάνουν».

Συνεχίζεται το κυβερνητικό «θέατρο»

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στην αίθουσα «Επίδαυρος» του Hyaat και έτσι δικαιολογείται και η «κωμωδία» που παίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ζ. Ζάεφ «την κριτική του στη συμφωνία», αλλά προέτρεψε τον ομόλογό του να συνεχίσει τα βήματα για την πλήρη εφαρμογή όσων αυτή προβλέπει(!). «Από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση των δύο επικεντρώθηκε στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης - 18ης Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει «τη διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της ευρωπαϊκής πολιτικής διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

Από το ίδιο βήμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ιστορικό σφάλμα» της Ε.Ε. το να μην προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπορίσοφ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι «άφαντοι» ήταν οι νεομακεδονομάχοι από τους δρόμους...

«Θολό» το σήμα

Στο μεταξύ παρουσιάστηκε από τον ΣΕΒΕ, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το εμπορικό σήμα που προτείνεται να φέρουν τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα. Σε αυτό κυριαρχεί το γράμμα «Μ» και συνοδεύεται από τη φράση «MACEDONIA THE GREAΤ», ενώ φέρει άσπρο και μπλε χρώμα. Αν και οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του, όπως και ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκαν πολύ ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα, στα «πηγαδάκια» του φόρουμ δεν υπήρξε ο ίδιος ενθουσιασμός. Και αυτό διότι, όπως σχολίαζαν ορισμένοι, «το σήμα όπως κατέληξε δεν κάνει 'ευανάγνωστη' την ελληνικότητα των προϊόντων και τουλάχιστον στο εξωτερικό μπορεί να μπερδεύει τους καταναλωτές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL