Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Νάουσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Νάουσα

Η κοινωνία της Νάουσας, όπως και το δημοτικό συμβούλιο, έστειλαν αργά το βράδυ της Τρίτης ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς αλλά και ορθολογισμού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ απομόνωσαν και καταδίκασαν την «παρέα» των λίγων, όπως αποδείχθηκε, ακροδεξιών, γραφικών και φασιστοειδών που πριν λίγες ημέρες προχώρησαν σε ρατσιστικού περιεχομένου διαμαρτυρίες διακηρύσσοντας μίσος και απειλές κατά της ζωής των προσφύγων.

Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας έξω από το δημαρχείο, όπου έγινε η προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ μόλις δέκα με δεκαπέντε άτομα συμμετείχαν στο κάλεσμα των ακραίων που συγκεντρώθηκαν λίγο παραπέρα, αλλά δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε εντάσεις. Την ίδια ώρα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Καρανικόλας, έστω και με σχετική καθυστέρηση, όπως και οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καταδίκασαν απερίφραστα τις ρατσιστικές αντιδράσεις ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές δεν απηχούν τα αισθήματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά προέρχονται από μια μικρή ομάδα ακραίων που διασύρουν και αδικούν την εικόνα της πόλης. Όλοι όσοι και όσες πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν και στο μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά, στην ανυπαρξία ενός σοβαρού σχεδιασμού για το πώς θα αντιμετωπιστεί το νέο προσφυγικό - μεταναστευτικό κύμα που δέχεται η χώρα.

Στόχος τους, ο εκφοβισμός της κοινωνίας

«Γίναμε θεατές ακραίων συμπεριφορών μίσους και ξενοφοβίας» τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι η ρητορική μίσους που έχει αναπτυχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έχει ως σκοπό τον εκφοβισμό της κοινωνίας μας, την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, τη διάβρωση των κοινών μας αξιών και είναι προάγγελος φαινομένων βίας. Το ρεύμα αυτό το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να ρίχνει μια σκιά πάνω στα κοινά μας μεγάλα προβλήματα». Τάχθηκε υπέρ της αρχής «της ισονομίας, της ανεκτικότητας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους», λέγοντας ότι «βασική αρχή της Ευρώπης σε όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν τον φόβο για να διχάσουν είναι η αρχή της διαφορετικότητας και της ισονομίας. Δηλαδή, το να είσαι διαφορετικός από την κοινωνία στην οποία ζεις δεν σημαίνει ότι έχεις λιγότερα δικαιώματα. Δεν πρέπει άλλωστε ποτέ να ξεχνάμε ότι εντέλει όλοι μας είμαστε διαφορετικοί για κάποια άλλη κοινωνία, κάπου αλλού».

Τίποτε ηρωικό στις επιθέσεις κατά των προσφύγων…

«Όλοι μας μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, ωστόσο από την πλευρά μας καταδικάζουμε οποιαδήποτε άσκηση βίας, λεκτική ή σωματική, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού» υπογράμμισε για να προσθέσει ότι «άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στο να επιτίθεσαι σε συνανθρώπους, σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα, οι αρχές του ελληνισμού, της ευρωπαϊκής διαφώτισης και του Χριστιανισμού θα μας οδηγήσουν σωστά στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε». Τέλος, ο δήμαρχος έθιξε το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων λέγοντας ότι «κανένα παιδί, ανεξαρτήτως προέλευσης, φυσικών ή κοινωνικών επιλογών και χαρακτηριστικών, προσανατολισμού ή αναπηρίας, δεν μπορεί να στερηθεί το σχολείο» και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να το λύσουν.

Ως «πράξεις μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας που ντρόπιασαν τη Νάουσα» χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της ομάδας των ακραίων ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Θωμάς Τσουκαλάς, ενώ η επικεφαλής της “Δύναμης Δημιουργίας” Ίλια Ιωσηφίδου τόνισε ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε «αδικεί κατάφωρα τη Νάουσα, η οποία είναι γνωστή για την αλληλεγγύη και τους κοινωνικούς της αγώνες».

Φρ. Καρασαρλίδου: “Να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης”

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκαν όλοι οι βουλευτές Ημαθίας, αλλά παραβρέθηκε μόνο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. προτίμησαν να μην εμφανιστούν προβάλλοντας «ανειλημμένες υποχρεώσεις» που είχαν στην Αθήνα. Η Φρ. Καρασαρλίδου επισήμανε ότι «οφείλουμε να δούμε πώς ως κοινωνία θα διαχειριστούμε καλύτερα την προσφυγική κρίση. Πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα την έλευση καθημερινά δεκάδων προσφύγων», για να τονίσει πως «μέσα από το δράμα του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων η κοινωνία μας διαμορφώνει εκ νέου τη συλλογική της συνείδηση και καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές. Από τη μία όχθη υπάρχουν η αναλγησία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η βαρβαρότητα και από την άλλη ο ανθρωπισμός, το απλωμένο αλληλέγγυο χέρι, η φιλοξενία. Η ελληνική κοινωνία, αντιστεκόμενη στις ακραίες φωνές, θα επιδείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL