Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
"Ντροπή για την Ευρώπη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ντροπή για την Ευρώπη"

«Ντροπιαστική» και «εκρηκτική» χαρακτήρισαν οι ευρωβουλευτές των περισσότερων κομμάτων την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στον καταυλισμό της Μόριας σε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα οι ομιλητές τόνισαν την έλλειψη αλληλεγγύης από τα κράτη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κατηγόρησαν το Συμβούλιο της Ε.Ε. για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για μια νέα κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο, η οποία θα συνέβαλλε στην ελάφρυνση του βάρους που έχει επωμιστεί η Ελλάδα.

“Ντροπή για την Ευρώπη” χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μόρια και τη Σάμο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι «ο μεγάλος ένοχος γι’ αυτό είναι το Συμβούλιο και οι κυβερνήσεις που άφησαν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία αβοήθητες». «Αν θέλετε να αποφύγουμε την ντροπή, νεοναζί και φασίστες να αποκαλούν εδώ μέσα τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα 'εισβολείς', πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας!» είπε σε έντονους τόνους ο Δ. Παπαδημούλης αντιδρώντας στην ακραία παρέμβαση που είχε κάνει λίγο πριν ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.

Τον λόγο του «μίσους και της απανθρωπιάς» του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής καταδίκασε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας ότι πλέον για την Ελλάδα «το κόμμα της Χρυσής Αυγής και οι νεοναζιστές βρίσκονται στα τάρταρα της πολιτικής μας ιστορίας».

Εξάλλου στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης επισήμανε ότι «η πολιτική της Δεξιάς έχει αποτύχει». «Στην Ελλάδα η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε 850.000 ανθρώπους. Σε τέσσερις μήνες η παρούσα κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως να διαχειριστεί στοιχειωδώς τις ροές» είπε χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Μόρια «τραγική» και στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να «αλλάξει πολιτική».

Τις ευθύνες της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ενώ η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνεχείς ροές. Σημείωσε δε ότι δεν ζητάει «χάρη και προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίση και δίκαιη διαχείριση και αντιμετώπιση».

Και νέες καθυστερήσεις για τη νέα Κομισιόν

"Μετεξεταστέος" και ο δεύτερος Ούγγρος επίτροπος

Δύο βήματα μπρος και ένα πίσω κάνει προς την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Μετά από σειρά λαθών, κακών υπολογισμών αλλά και... ατυχιών που είχαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση ενός μήνα στην ημερομηνία εγκατάστασής της στο κτίριο Berlaymont των Βρυξελλών, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι στη θέση της την 1η Δεκεμβρίου.

Χθες οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τους δύο από τους τρεις υπό εξέταση προτεινόμενους επιτρόπους, τον Τιερί Μπρετόν από τη Γαλλία και την Αντίνα - Ιωάννα Βάλεν από τη Ρουμανία (μετά την απόρριψη των προηγούμενων υποψηφίων τους). Παρότι ο Γάλλος προτεινόμενος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά είχε γίνει αντικείμενο κριτικής περί «σύγκρουσης συμφερόντων» λόγω της θέσης του ως διευθύνοντος συμβούλου της πολυεθνικής Atos, τελικά πήρε το «πράσινο φως», αφου υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (καταψήφισαν Αριστερά και Πράσινοι).

Το ίδιο και για τη Ρουμάνα προτεινόμενη Επίτροπο Μεταφορών, η οποία, αν και δεν απάντησε ικανοποιητικά τις τεχνικές ερωτήσεις στον τομέα της, έγινε δεκτή από την πλειονότητα των ευρωβουλευτών. «Μετεξεταστέος» έμεινε ο Ούγγρος προτεινόμενος ως επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρελί, από τον οποίο η πλειονότητα των ευρωβουλευτών (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά και Φιλελεύθεροι) ζήτησαν να απαντήσει γραπτώς σε περαιτέρω ερωτήσεις.

Επιπλέον χθες έφτασε στις Βρυξέλλες η αρνητική απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης στο γράμμα της Φον Ντερ Λάιεν με το οποίο ζητούσε να προτείνουν επίτροπο σε συνέχεια της παράτασης που έλαβε τον προηγούμενο μήνα το Brexit, αφού παραμένουν προς το παρόν στην Ε.Ε. Οι Βρετανοί ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να προτείνουν επίτροπο πριν από τις εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς απαγορεύεται κάθε είδους «διορισμός» σε προεκλογική περίοδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, λοιπόν, χθες το βράδυ να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ην. Βασιλείου ζητώντας να γίνει η πρόταση μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Ωστόσο τίποτε απ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να ευθύνεται πραγματικά για την περίπτωση που χαθεί και η προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με «ψιθύρους» που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες, η νέα Επιτροπή δεν ενθουσιάζεται με τη σκέψη να αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από το τέλος του έτους και σε ένα μήνα που κρύβει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Αυτά αφορούν τόσο το Brexit, με τις βρετανικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, όσο και μια δύσκολη σύνοδο κορυφής στις 12-13 Δεκμβρίου (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, πολιτική για το κλίμα κ.ά.).

Επίσημα πάντως εκπρόσωποι της απερχόμενης και της νέας Επιτροπής δήλωναν χθες ότι στόχος είναι να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Αυτό, άλλωστε, θα έβγαζε μια εικόνα αποδιοργάνωσης και χάους προς τα έξω. Ωστόσο για πόσες ακόμα «ατυχίες» μπορεί να έχει προετοιμαστεί η νέα Επιτροπή και ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Δεκέμβριος για τις Βρυξέλλες μετράει ως μισός μήνας, αφού από τις 15 μπαίνουν σε εορταστικό κλίμα και δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει πραγματικό έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL