Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΔΟΓΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΛΑΙΟΥΣ / "Η αστυνομία ζητούσε ταυτότητες σε όσους της έμοιαζαν αριστεροί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΟΓΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΛΑΙΟΥΣ / "Η αστυνομία ζητούσε ταυτότητες σε όσους της έμοιαζαν αριστεροί"

Δεν έφτανε η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ. Ούτε τα μπλόκα και οι έλεγχοι στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ήταν αρκετά. Μα ούτε και η σύλληψη φοιτητή έξω από το σπίτι του με απειλές από τους αστυνομικούς να εισβάλλουν χωρίς ένταλμα. Δεν έφταναν ακόμη οι απρόκλητες κλωτσιές από ματατζή σε φοιτήτρια στην Πατησίων. Ούτε ο άγριος βασανισμός ενός νέου άνδρα στα Εξάρχεια, που του κατέβασαν το εσώρουχο. Χρειάζονταν κι άλλες, φαίνεται, αυταρχικές παρεμβάσεις από την αστυνομία λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πώς θα γίνει άλλωστε αξιόπιστη δοκιμή της νέας ομάδας ΔΕΛΤΑ, που θα κάνει ντεμπούτο την ιστορική μέρα;

Χθες και προχθές, σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη δύο περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, με θύματα και πάλι νεολαίους.

Συγκεκριμένα, στην οδό Μάρνη προσήγαγαν χθες το πρωί τον γραμματέα σπουδάζουσας στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ευθύμη Λαμπαδά, ο οποίος συμμετείχε με τη φοιτητική παράταξη Bloco σε ειρηνικό ακτιβισμό. Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα άλλο μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Γεωργαντάς υποχρεώθηκε σε αστυνομικό έλεγχο εξακρίβωσης των στοιχείων του μέσα στο λεωφορείο 214 στον Ευαγγελισμό, μαζί με ακόμη έναν νεαρό που είχε ντύσιμο φοιτητή και γι' αυτό θεωρήθηκε ύποπτος.

Τρεις ώρες στο Α.Τ. για μερικά χαρτόνια

Στην πρώτη περίπτωση, ο Ευθύμης μαζί με τις συντρόφισσες και συντρόφους του αποφάσισαν ενόψει του Πολυτεχνείου να προχωρήσουν σε μια συμβολική δράση που θα συνέδεε την ιστορική του μνήμη με το σήμερα. Έτσι, αποφάσισαν ότι "όπως οι φοιτητές του Πολυτεχνείου το 1973 γράφανε συνθήματα με μπογιές στο τρόλεϊ και το τρόλεϊ μετέφερε το μήνυμα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας", να κάνουν μια αντίστοιχη δράση με μήνυμα ενάντια στην αστυνομοκρατία και την πολιτική μηδενικής ανοχής του Κ. Μητσοτάκη, “η οποία επιτίθεται σε απλό κόσμο και απλούς φοιτητές”.

Έφτιαξαν, λοιπόν, κάποια χαρτόνια με συνθήματα του Πολυτεχνείου τα οποία θεωρούν επίκαιρα και τα κολλούσαν τα στα τρόλεϊ κάθε φορά που αυτά έκαναν στάση στη Μάρνη. Αυτή η ενέργεια θεωρήθηκε επιλήψιμη, όπως φαίνεται, από αστυνομικούς που αντιλήφθηκαν τη δράση. Ο Ευθύμης έτυχε να έχει το αυτοκίνητο που είχε μέσα όλα τα υλικά του Bloco για τον ακτιβισμό. “Είχαμε τις αφίσες που κολλάγαμε, το... σελοτέιπ εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε κόλλες. Ο ακτιβισμός έγινε στη Μάρνη, απ’ όπου περνούν δεξιά κι αριστερά τα τρόλεϊ της Πατησίων".

Κάποια στιγμή "ομάδες ΔΙΑΣ και αστυνομικών με μηχανάκια ήρθαν από αντίθετα στη Μάρνη, αποκλείσανε εμένα και το αυτοκίνητό μου και με κατεβάσανε κάτω. Ακολούθησε μια διαδικασία, που, εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν διαδικασία με γαρύφαλλα. Δεν ασκήθηκε πάντως βία πάνω μου. Πήγαμε μετά στο Α.Τ. Ομόνοιας, όπου δεν απαγγέλθηκαν εις βάρος μου κατηγορίες ούτε από τους άνδρες της ασφάλειας, αλλά ούτε κι από τον ίδιο τον ΟΣΥ (σ.σ.: Οδικές Συγκοινωνίες). Μετά από αυτή την τρίωρη τυπική διαδικασία αφέθηκα ελεύθερος χωρίς κατηγορίες”.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: “Η απάντησή μας θα είναι ο δρόμος”

Για το συμβάν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις τόσο από το Bloco όσο και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί την πιο ακραία πολιτική ‘μηδενικής ανοχής’ που εφάρμοσαν κατά το παρελθόν απολυταρχικά καθεστώτα. Την πολιτική αυτή προσπαθεί να την πλασάρει ως την νέα ‘κανονικότητα’. Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας για να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα” ανέφερε στην ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη.

“Η στάση της αστυνομίας τον τελευταίο καιρό δεν είναι τυχαία και σίγουρα δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. (...) Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει, ενόψει του Πολυτεχνείου, κλίμα φόβου και τρομοκρατίας σε όσους και όσες αντιδρούν και αγωνίζονται. Καμία ανοχή στο δόγμα τρομολαγνείας Μητσοτάκη - Χρυσοχοΐδη - Βορίδη. Η απάντησή μας θα είναι ο δρόμος. Η απάντησή μας θα είναι ο μαζικός αγώνας απέναντι σ’ αυτούς που στοχοποιούν τη νέα γενιά και καταστρατηγούν τα δικαιώματά της” υπογράμμισε από την πλευρά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον κόσμο να δώσει μαζικά το “παρών” στις τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

"Πρώτη φορά βλέπω αστυνομία μέσα σε λεωφορείο"

“Από 12 χρόνων που μπαίνω σε λεωφορείο δεν μου χει συμβεί ποτέ αυτό το πράγμα. Ούτε σε ελέγχους για εισιτήρια δεν έμπαινε μέσα η αστυνομία. Περίμενε έξω”. Μ’ αυτά τα λόγια σχολιάζει στην “Αυγή” την παρέμβαση της αστυνομίας το βράδυ της Τετάρτης, περίπου στις 9.30 μ.μ., στο λεωφορείο 214 στον Ευαγγελισμό, ο Αντώνης Γεωργαντάς. Όπως λέει, δύο αστυνομικοί μπήκαν στο λεωφορείο τη στιγμή που είχε σταματήσει στο φανάρι της διασταύρωσης Ριζάρη και Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκεται σταθερά περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.

“Μπήκαν μέσα και αφού έκαναν μία βόλτα πάνω - κάτω, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αστυνομικός έκανε νόημα με το βλέμμα του στον νεότερο αστυνομικό να έρθει προς εμένα". Ο κόσμος δίπλα είχε παγώσει. Μια νεαρή κοπέλα που κοιτούσε τον Αντώνη αναρωτιόταν “τι φάση, γιατί;”. Δυο - τρεις άλλοι μετά το συμβάν έλεγαν: “Δεν το ‘χουμε ξαναδεί αυτό. Αστυνομία μες στο λεωφορείο...”.

“Με ρώτησαν αν έχω παράνομα πράγματα μέσα στην τσάντα. Τους απάντησα ‘όχι βέβαια, δεν έχω τίποτα'". Έλεγχος έγινε και σ’ άλλο ένα παιδί. Εκείνου όμως του άνοιξαν την τσάντα και τον υποχρέωσαν να απαντήσει σε ποια σχολή πάει, πού μένει, ποια είναι η οδός του και ο αριθμός.

Στην επίμονη ερώτηση του Αντώνη γιατί ζητούσαν όλα αυτά αυτά στοιχεία, οι αστυνομικοί τον αγνοούσαν. "Αστυνομία είμαστε, θα έχουμε κάποιο σοβαρό λόγο για να ρωτάμε” είπαν στη μοναδική τους αντίδραση. “Μας έκαναν εξακρίβωση κανονική. Μιλάγανε στον ασύρματο με τα κεντρικά” λέει ο Αντώνης. Αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε, το άλλο παιδί τον ρώτησε “για τα μούτρα μας μας σταματήσανε, έτσι;”.

Σχολιάζοντας το συμβάν, ο Αντώνης επαναλαμβάνει ότι δεν έχει ξαναζήσει τόσα χρόνια κάτι παρόμοιο. Το αποδίδει στη στρατηγική “νόμο και τάξη” που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στη βάση της λογικής ότι "θα ελέγχουμε τα πάντα”. “Έχουν δόγμα ότι θα κάνουν ελέγχους παντού και στόχος τους είναι οι νέοι άνθρωποι”.

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: "Το τοπίο γίνεται ζοφερό"

Ανακοίνωση για τα φαινόμενα αυταρχισμού που εκδηλώνονται πλέον καθημερινά έβγαλε και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας τη δημόσια στήριξη που παρέχουν στην αστυνομική βία πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη:

“Το τοπίο γίνεται πιο ζοφερό, αφενός με την ένθερμη και δημόσια στήριξη των αντιδημοκρατικών μεθόδων και ενεργειών της αστυνομίας, της βίας και της αναίτιας καταστολής από υπουργούς και εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων και ‘συλλειτουργών(!!!)’ της Δικαιοσύνης, και αφετέρου με νομοθετήματα, όπως οι τροποποιήσεις του νέου (πολύ πρόσφατου και μη δοκιμασμένου ακόμα στην πράξη) Ποινικού Κώδικα, όπου, μεταξύ των άλλων, ενώ παρέχεται πλήρης ασυλία στους τραπεζίτες για το έγκλημα της κακουργηματικής απιστίας, ποινικοποιείται η εκδήλωση του φρονήματος των πολιτών και αναστέλλεται για αόριστο χρόνο ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL